Makaleler
9
Linux hiç kullanmadım bilgim yok, merakımdan soruyorum.

Yusuf İpek'in bu videosunu izlerken anladığım kadarıyla masaüstü ortamı sistemdeki her şeyin görünüşünü etkiliyor. A'dan Z'ye kadar. Peki o zaman farklı Linux sürümlerinin (Distro deniyordu sanırım) amacı ne? Diğer sürümlerin amacı zaten görünüşün değişmesi değil mi? Bunu masaüstü ortamları yapıyor ise ne gerek var ki buna? Wayland ve X11 gibi şeyler duymuştum, sürümlerin arasında olan tek fark bunlar mı?

GNU/Linux dağıtımlarının ortaya çıkış sebebi, hepsinin farklı bir amacı, hedefi olmasından kaynaklıdır. Her dağıtım farklı bir şeyi hedefler. Bazıları stabil kullanım vaat eder, diğeri en yeni teknolojileri getirir. Başka bir dağıtım sunucular için optimizedir, böyle böyle gider bu.

Dağıtımların tek amacı görünüm değildir. Çoğu bir Desktop Environment seçer, hatta özelleştirir bu doğru ancak tek özelleştiği nokta bu değil.

Bunu masaüstü ortamları yapıyor ise ne gerek var ki buna?
Zaten dağıtımlar birer işletim sistemi paketi gibidir. Siz istediğiniz dağıtımı genelde istediğinize benzetebilirsiniz. Burada tamamen özgürsünüz.

Başka bir örnek verebilirim, mesela Arch Linux en son çıkan Linux Kernel'ını kullanırken, Debian dağıtımı genelde daha eski ama stabilliği daha kanıtlanmış Kernel ile gelir.

Farklı kitlelere hitap ediyor mesela Trinty, KDE'nın eski sürümlerinin dalıdır. Mate ise GNOME 2'yi taban alır. HDR gibi gelişmeler oldukça yeni sürümleri çıkıyor.(Ayrı geliştirildiklerinden masaüstü ortamları hepsi aynı kalitede akıcılığa, desteğe sahip değildir.)

Wayland ile X11 ise pencere protokolüdür. Wayland daha güncel daha yumuşak animasyonlarla sahipdir, masaüstü ortamlarını ve yazılımlar uyumsuz olabilir kullandığın protokole göre(kurcağın masaüstünde otomatik destekli versiyon olur merak etme).

Çoğunluğunun kendine özel özellikleri olduğu yada daha iyi yaptığı bi' özellik vardır. Herkes kendine en uygununu seçiyor.

KDE öneririm.

Amaçları farklı, örneğin Nix OS serverlarda kullanıma uygun ve Config dosyan ile sistemi olduğu gibi yeni PC'ye taşıyabiliyorsun. Arch ise en günceli kullanmanı sağlıyor. Debian ve forkları ise genelde stabil/son kullanıcıya uygunluk üzerinde duruyor. Distrolarda görünüşü istediğin gibi değiştirebilirsin sadece dağıtım bazında değil GRUB gibi önyükleyiciyi bile kişikeştirebilirsin.

Son düzenleme: