WebSmith

Yetkin
Makaleler
1
1 hafta boyunca Linux'ta terminal uygulamaları denedim (Neovim, Ranger vs.). Ayrıca file manager tarafı berbat olduğu için "Kendim geliştireyim." dedim. İyi bir noktaya geldim ve geliştirip paylaşsam terminal tarafı çağ atlar ama vaktim yok.

Ben şuna anlam veremedim: Neden bir kullanıcı Neovim kullanır, neden Ranger falan kullanır, grafik arayüzlü çözümler varken? Anlam veremedim. Ciddi anlamda çok ciddi kısıtlamaları var. Adam akıllı hiçbir şey yapamıyorsun. Basit bir dosyanın özelliklerine bakma, dosyaları boyutuna göre sıralama vs.; hiçbir şey yok.

Linux'ta siz terminal uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Boş iş olduğunu düşünüyorum. Serverda ne varsa onu kullanabilmek yeterli. Kişisel kullanım için GUI var dediğin gibi.

justtwomoreplugins-v0-wv3lroh3b5vd1.webp

Boş iş olduğunu düşünüyorum. Serverda ne varsa onu kullanabilmek yeterli. Kişisel kullanım için GUI var dediğin gibi.

Eki Görüntüle 283390
Ben hazır dağıtım olanları da denedim. Girişte saçma sapan bir açılış ekranı var her birinde. Ne işe yarıyor, mantığı ne, hiç anlamış değilim. “Find File”, “New File” falan var. Güzel kardeşim, bir de “Open File” seçeneği eklesenize. Ben dosyanın dizinini biliyorum, dosyanın adını bilmiyorum; bununla mı uğraşacağım? Hayır, kullananlara saygım var, bir şey demiyorum. Pek benlik değil ama bunu kullanabilmeyi başarmak büyük bir azim.

1 hafta boyunca Linux'ta terminal uygulamaları denedim (Neovim, Ranger vs.). Ayrıca file manager tarafı berbat olduğu için "Kendim geliştireyim." dedim. İyi bir noktaya geldim ve geliştirip paylaşsam terminal tarafı çağ atlar ama vaktim yok.

Ben şuna anlam veremedim: Neden bir kullanıcı Neovim kullanır, neden Ranger falan kullanır, grafik arayüzlü çözümler varken? Anlam veremedim. Ciddi anlamda çok ciddi kısıtlamaları var. Adam akıllı hiçbir şey yapamıyorsun. Basit bir dosyanın özelliklerine bakma, dosyaları boyutuna göre sıralama vs.; hiçbir şey yok.

Linux'ta siz terminal uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Midnight Commander dene.

Hız diyebilirim. Fareyle uğraşmamak büyük zaman kazandırıyor. Zaten ortalama bir klavye hızına sahipseniz fareden çok daha hızlı işlemler yapabilirsiniz. ~90-100 wpm hızda yazınca fare zaten yetişemiyor.

Diğer bir neden yine hız, ama farklı bir şekilde. Grafik arayüzde arka planda bu arayüzün çizilmesi, işlenmesi vs. gerekiyor. Terminalde bas çıktıyı geç. Çok daha hızlı gerçekleşiyor işlemler. Mesela 1000 tane dosyası olan bir klasörü dosya yöneticisinde açınca thumbnaillerin yüklenmesidir, bu dosyaların listelenmesidir vs. derken zaman geçiyor. Terminalde öyle bir dert yok.

Dosya listelemek istiyorsam sadece isimlerini bilsem yeterli. Kaldı ki bazı TUI tabanlı dosya yöneticileri terminal içinde resim gösterebilme yeteneğine sahip. Bu sayede dosya üzerine gelince dosyayı da önizleyebiliyoruz. Bütün dosyaların önizlemesini çıkarmaktansa sadece odaklanılan uygulamanın önizlemesi geliyor. Yine kaynaktan kazanç elde ediyoruz.

Mesela mpv. Sadece ses dosyası oynatacaksam grafik arayüz yüklememe gerek var mı? mpv --no-video ile sadece sesi terminalden oynatabiliyorum.