Windows üstünde aynı dosyadan 2 tane barındırman gerektiği zaman mecbur kopyala yapıştır yapacaksın ama Linux kullanıcısı hard link veya başka yöntemlerle onlarca gb dosyayı tekrar diskte oluşturmadan çoğaltabilir.
Bundan sonra dosya paylaşımını samba , sftp v.b. ihtiyacına göre bir ton yolla yapabilirsin.
Sen istiyorsun ki distroların içerisinde her türlü gerekli olabilecek araç bulunsun ama ne yazık ki işler böyle yürümüyor.
Senin görmek istediğin özelliği bir başkası varsayılan olarak görmek istemeyebiliyor ama genel olarak gerekli birçok araç bulunuyor.
Mesela Bazı kişiler KDE varsayılanın bu kadar dolu gelmesinden şikayetçi
Herkes farklı kafa yapısında olduğu için bu kadar çok distro bulunuyor.
Birileri anlaşamadığında kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş sistemler oluşturuyor.
Mesela ben NixOS kullanıyorum ve Windows cihazımdan direkt buna geçiş yaptım.
Herkes Linux kullanacak veya herkes Windows kullanacak diye bir şey yok.
Herkesin ihtiyacı veya tercihi farklı olabilir.
Sürücü konusunda sana katılıyorum ama burada suçlu olan Linux değil!
Nvidia az çok bir şeyler yapmaya başladı ama hala kusursuz değil.
Ben Realtek R8125 2.5Gbps ethernet sürücüsüyle alakalı sorun yaşadım.
Olabilecek en kötü senaryolardan birisi ethernet sürücünün çalışmaması.
Belirli bir seviyede programlama bilgim olduğu için sürücüde düzenleme yaparak çalışır hale getirdim ve sorunu sürücü geliştiricilerine mail atarak bildirdim.
Kısa süre içerisinde geri dönüş yaptılar ve bildirimim için teşekkür ettiler.
Üreticilerin büyük çoğunluğu yeterli kullanım olduğunu düşünmediği için Linux kısmına pek önem vermiyor ama az çok bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.
Burada geri bildirimde bulunabilecek seviyedeki kişilerin mümkün olduğunca çok bildirimde bulunması gerekiyor ki geliştiricilerde sorunu daha rahat çözsün veya farkına bile varmadıkları sorunlardan haberdar olsunlar.
Linux tam anlamıyla son kullanıcıya hitap edemiyor olabilir ama araştırma yapmasını , video izlemesini veya CHATGPT gibi araçlar kullanmasını bilen insanlar , yaşadığı sorun kendisinden kaynaklıysa bir şekilde çözebilir.