Bir ara SSD alınca değiştireceğim. Bu OS sorunlu. Kabullenmiyorlar. Hemen savunmaya geçiyorlar. Halbuki düzelmesini bende isterim ama bu kafalarla çok zor.
Ya otorite ya da yetkili değiller ki, topluluğa, "Mint kur", "şu komutu kullan, bunu kullan" dışında katkıları var mı orası da tartışılır. İşlerine gelmeyenlere de "Windows kullan o zaman" diye atarlanıyorlar.

Gördüklerimi yazdım, nabız ölçeyim dedim ben, görünüşe göre pek fazla takan olmadı. Sıkıntı değil, yapacak bir şey yok.

Linux'un sana uyum sağlamasını bekleme. Arkadaşların dediği gibi Linux'un pazar payı gibi bir derdi yok. Şu an averaj kullanıcıya uygun masaüstü işletim sistemi olarak sadece Windows var. Ben Microsoft gibi veya daha küçük çaplı bi' firmanın bir işletim sistemi çıkarmasını bekliyorum şahsen.
Umarım dediğin gibi başka bir işletim sistemi çıkartan olur. Ben pek ümitli değilim o konuda. Gelirse Çin'den gelir diye düşünüyorum. O da kullanılır mı, bilemem.

Bu yazıyı kırbaçlama usulu ile yazacağım. Belki birazcık iflah olursunuz. Ayrıca yazı biraz uzun olacak.
Bende bir Linux kullanıcısıyım ama gördüğüm şeyleri anlatmak yerine susmayı tercih ederdim ta ki dün akşama kadar. Bir Linux dedim diye olay çıktı. Oraya geleceğim ama bazı konuları konuşmanın tam zamanı diye girişi bitiriyor ve asıl meseleye geçiyorum.

Kırbaç 1: Çok Fazla Dağıtım ve Masaüstü Ortamı Cehennemi
Linux’un en ciddi sorunu. 100’lerce dağıtım var ama sadece 5 tanesi düzgün bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bu dağıtım bolluğu aslında kafa karıştırmaktan fazlası değil. Herkes bir dağıtım yapıyor ama birkaç gün sonra mezara gömülüyor. Tüm enerjilerini boş işlere yatırarak hem kendine hem de sonrakilere yazık ediyor maalesef.

Bir diğer mesele ise masaüstü ortamları. Günümüzde 5 – 10 tane masaüstü ortamı var ama hepsi birbirinden dertli. Kimisi sorunsuz olmasına rağmen, aptalca hatalar yapması. Kimisi ise, varlığı ziyan olması. İnsanların kafasını karıştıran fazlalıklardan başka bir şey değil açıkçası. Geliştiriciler, bu saçmalıklarla zamanlarını ziyan ediyorlar farkında bile değiller.

Kırbaç 2: Ego Yarışmaları ve Donanım Sorunları
Linux geliştiricilerin an can alıcı noktası, ego yarışmalarıdır. Kendilerinden başkalarına hem varlığına hem de düşüncelerine katlanamıyorlar. İlla hep benden başkası kullanmasın, bilmesin veya önermesin modundalar. Herkes bir şeyler kodluyor ama ne amaçla kodladığını kendinden başkası bilemiyor veya anlamıyorlar. Görünüş dersen ayrı facia, tasarım desen Windows 98’den bile hallice. Anlayacağın, durum çok vahim.

Biraz da çuvaldızı kendime de batırayım demek için, donanım uyumsuzluğu cehennemini deşeyim. Her kafadan ayrı bir şey çıkıyor. Sürekli her çıkan yeni donanımda acaba benim Linux’ta çalışacak mı gibi, sorularla zamanlarını kemiren bir meseleye dönüşüyor. Bu sadece kitlenin değil ama büyük kısmı onlarında problemidir.

Kırbaç 3: “Skill Issue” Saçmalığı
Şimdi Linux’un büyümesini baltalayan soruna geçeyim. Bir sorun yaşayan herkesi korkutarak kaçırtan bir terimdir, skill issue. Kendilerine bir kale inşa edip oraya sığındıkları da limandır ayrıca. Bu sadece sorunlar için değil, bazen kendi kendilerine firma isimler ile dalga geçerlere ve sonra onları düzelttiklerinde normal insanlarla uğraşırken bile kullandıkları bir sözcüktür.

Bir diğer dert ise, insanların önerilerini dahi dinlemeden saniyesinde söyledikleri bir kelimedir. Bu kişiler, Linux’a diğer rakipleri bunlar kadar zarar vermemişlerdir. Bunların iflah olması imkansız, o yüzden düzelmeleri için bir psikoloğa gidip randevu almaları gerekiyor. Bu kişilerin yaptıkları, insanlara tepeden bakmak oluyor.

Son Olarak:
Bu yazıyı dün akşam yazsaydım, belki bu kadar merhametli olmazdım. Umarım bir gün bu Linux tek sayı lanetlerinden kurtulur ve çok sayılı bir değerlere geçmesi tek temennimdir.
nVidia driver problemi. blinking "_" in black screen problemi diyede gecer.

Windows üstünde aynı dosyadan 2 tane barındırman gerektiği zaman mecbur kopyala yapıştır yapacaksın ama Linux kullanıcısı hard link veya başka yöntemlerle onlarca gb dosyayı tekrar diskte oluşturmadan çoğaltabilir.

Bundan sonra dosya paylaşımını samba , sftp v.b. ihtiyacına göre bir ton yolla yapabilirsin.

Sen istiyorsun ki distroların içerisinde her türlü gerekli olabilecek araç bulunsun ama ne yazık ki işler böyle yürümüyor.
Senin görmek istediğin özelliği bir başkası varsayılan olarak görmek istemeyebiliyor ama genel olarak gerekli birçok araç bulunuyor.
Mesela Bazı kişiler KDE varsayılanın bu kadar dolu gelmesinden şikayetçi :)

Herkes farklı kafa yapısında olduğu için bu kadar çok distro bulunuyor.
Birileri anlaşamadığında kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş sistemler oluşturuyor.
Mesela ben NixOS kullanıyorum ve Windows cihazımdan direkt buna geçiş yaptım.

Herkes Linux kullanacak veya herkes Windows kullanacak diye bir şey yok.
Herkesin ihtiyacı veya tercihi farklı olabilir.

Sürücü konusunda sana katılıyorum ama burada suçlu olan Linux değil!
Nvidia az çok bir şeyler yapmaya başladı ama hala kusursuz değil.

Ben Realtek R8125 2.5Gbps ethernet sürücüsüyle alakalı sorun yaşadım.
Olabilecek en kötü senaryolardan birisi ethernet sürücünün çalışmaması.
Belirli bir seviyede programlama bilgim olduğu için sürücüde düzenleme yaparak çalışır hale getirdim ve sorunu sürücü geliştiricilerine mail atarak bildirdim.
Kısa süre içerisinde geri dönüş yaptılar ve bildirimim için teşekkür ettiler.

Üreticilerin büyük çoğunluğu yeterli kullanım olduğunu düşünmediği için Linux kısmına pek önem vermiyor ama az çok bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.
Burada geri bildirimde bulunabilecek seviyedeki kişilerin mümkün olduğunca çok bildirimde bulunması gerekiyor ki geliştiricilerde sorunu daha rahat çözsün veya farkına bile varmadıkları sorunlardan haberdar olsunlar.

Linux tam anlamıyla son kullanıcıya hitap edemiyor olabilir ama araştırma yapmasını , video izlemesini veya CHATGPT gibi araçlar kullanmasını bilen insanlar , yaşadığı sorun kendisinden kaynaklıysa bir şekilde çözebilir.
Durumu çok güzel özetlemişsiniz elinize sağlık. İsminiz çok tanıdık geliyor, daha önce karşılaşmış olabilir miyiz? Bilemedim neyse. Gene de Linux hakkında baya bilgi sahibi oldum sağ olun ;)

@17306, %4 bunlara çok bile. %1 olmazsa kafalarına dank etmeyecek. O yüzden ben bile Windows'a geçmeyi planlıyorum.

Zaten Linux hobi projesi diyerek bile bilgisizliğini ortaya çıkarmışın tabii şimdi ben bunu yazınca sen araştırmayacağın için burada yazacağım.
Linux geliştirilmesi için her yıl milyarlar harcana bir işletim sistemi, ayrıca sunucu pazarında adam akılı çalışan tek işletim sistemi.
Linux vakfı: Bu şey teknik olarak bir şirket değil ama kernelin geliştirilmesinden sorumlular ve evet, Linux sadece ortak bir kaynak deposuna kullanıcıların kod eklediği bir yapı değil. Bal gibi büyük şirketlerin istekleri doğrultusunda merkezi olarak da geliştirilen bir proje şimdi bu şirketlere bakalım

Screenshot_20250802_182851_Firefox Nightly.webp

Şirketler içerisinde Microsof'tan Meta'ya, Meta'dan Intel'e, Intel'den Google'a birçok teknoloji firması tarafından destekleniyor.

IBM/Redhat: Redhat ve Fedora'nin arkasında olan şirket IBM zaten dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri Redhat ise sadece Linux üzerinden yılda ortalama 5 milyar dolar kazanıyor

Sadece bu iki örnek bile Linux'un bir hobi projesi olmadığını büyük çaplı firmaların desteği ile geliştirilen bir proje olduğunu açıklıyor.

Bunların dışında Debian gibi büyük topluluk projeleri bazı konularda Microsoft ve Apple gibi firmaların yapamadığı şeyleri yapabiliyor. Bunun en büyük örneği Windows'un X86 ve ARM dışında başka işlemci mimarileri için destek sunamazken Debian gibi bir topluluk projesinin hem X86 hem ARM hem risc-v hem powerPC hem de M68k için bile desteği var, hatta 32 Bit desteği bile var

Oyun konusuna gelirsek. Windows'tan sonra oyun desteği en çok olan OS Linux'tur. CS2, TF2, Star Wars Old Republic, Minecraft, Roblox, Age of History 3 bu oyunlar benim Linux'ta oynadığım oyunlar ve hepsi sorunsuz çalıştı. Ha bir de Steam Deck var, Linux tabanlı oyun konsolu. Tabii ben de yok yorum yapamayacağım ama çatır çatır satıldığına göre oyunları iyi oynatıyordur sanırım. ;)

Son düzenleyen: Moderatör:
ne saçmalıyosun, zaten linux hobi projesi diyerek bile bilgisizliğini ortaya çıkarmışın tabii şimdi ben bunu yazınca sen araştırmayaçağın için burada yazıcam.

linux geliştirilmesi için her yıl milyarlar harcana bir işletim sistemi ayrıca sunucu pazarında adam akılı çalışan tek işletim sistemi

linux vakfı: bu şey teknik olarak bir şirket degil ama kernelin geliştirlmesinden sorumlular ve evet linux sadece ortak bir kaynak deposuna kullanıcıların kod eklediği bir yapı değil bal gibi büyük şirketlerin istekleri doğrultusunda merkezi olarak da geliştirilen bir proje şimdi bu şirketlere bakalım
Eki Görüntüle 169559

Şirketler içerisinde microsoftan meta ya meta dan intele intelden google a bir çok teknoloji firması tarafından destekleniyor.

IBM/Redhat: redhat ve fedoranin arkasında olan şirket IBM zaten dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri redhat ise sadece linux üzerinden yılda ortalama 5 milyar dolar kazanıyor

Sadece bu iki örnek bile linuxun bir hobi projesi olmadığını büyük çaplı firmaların desteği ile geliştirilen bir proje oldugunu acikliyor

Bunların dışında debian gibi büyük topluluk projeleri bazı konularda micrososft ve apple gibi firmaların yapamadığı şeyleri yapabiliyor bunun en büyük örneği windowsun x86 ve arm dışında başka işlemci mimarileri için destek sunamazken debian gibi bir topluluk projesinin hem x86 hem arm hem risc-v hem powerPC hem m68k için bile destegi var hata 32 bit destegi bile var

oyun konsuuna gelirsek windowstan sonra oyun desteği en çok olan os linuxtur cs2 tf2 star wars old republic minecraft roblox age of history 3 bu oyunlar benim linuxta oynadigim oyunlar ve hepsi sorunsuz calisti ha birde steam deck var linux tabanli oyun konsolu tabii bende yok yorum yapamicam ama çatır çatır satıldığına göre oyunları iyi oynatıyordur sanırım ;))
Günün birinde Linux %10 pazar payını geçerse, yavaş yavaş Linux tekel olmaya başlar gibi geliyor bana. Tabii, Linux'un tekelliği Windows gibi olmaz, sonuçta yüzlerce dağıtım var. Ve tamamına yakını ücretsiz neredeyse. Nasıl bir şey olur merak ediyorum yani. Android, Linux tabanlı mesela zaten ve Android halihazırda en çok kullanılan işletim sistemi şu anda.

Günün birinde Linux %10 pazar payını geçerse, yavaş yavaş Linux tekel olmaya başlar gibi geliyor bana. Tabii, Linux'un tekelliği Windows gibi olmaz, sonuçta yüzlerce dağıtım var. Ve tamamına yakını ücretsiz neredeyse. Nasıl bir şey olur merak ediyorum yani. Android, Linux tabanlı mesela zaten ve Android halihazırda en çok kullanılan işletim sistemi şu anda.

Yok hocam tekel de olmasın. Bence Linux %30, Windows %30, macOS %10, başka bir açık kaynak OS (BSD filan olabilir.) %10 ve başka bir kapalı kaynak OS %20 olsa çok iyi olur rekabet anlamında.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yok hocam tekel de olmasın. Bence Linux %30, Windows %30, macOS %10, başka bir açık kaynak OS (BSD filan olabilir.) %10 ve başka bir kapalı kaynak OS %20 olsa çok iyi olur rekabet anlamında.
Aynen bende öyle istiyorum ama Linux bir kere patladığında, yerine yeni bir şeyin geçmesi çok zor açık kaynak olduğu için. Ve çok büyük kolaylıkta sağlayacaktır, uyumluluk sorunlarını falan ortadan kaldıracak. O noktadan sonra dağıtım savaşları olur gibime geliyor artık. Ve dağıtımlar paralı olmaya başlayabilir ufaktan.

Aynen bende öyle istiyorum ama Linux bir kere patladığında bence yerine yeni bir şeyin geçmesi çok zor açık kaynak olduğu için. Ve çok büyük kolaylıkta sağlayacaktır, uyumluluk sorunlarını falan ortadan kaldıracak. O noktadan sonra dağıtım savaşları olur gibime geliyor artık. Ve dağıtımlar paralı olmaya başlayabilir ufaktan.
Bazı dağıtımlar paralı aslında ama onlarında kurumsal destek sürümleri Redhat filan diğer paralı dağıtımlarda destek amaçlı ücretli sürüm koyuyor Zorin Os gibi.

Linux çekirdeği; işlemci, soket, bellek, depolama alanı gibi donanımlar için aşırı optimize edildiği aşikar. Çünkü her bir sisteme ölçeklenebilecek bir yapıda. Bunun da en büyük nedeni, kurumsal şirketlerin sağladığı desteklerdir yani. Kendi sunucu, alt yapı ve özel yazılım çözümleri için kullanıyorlar ve günbegün iyileştiriyorlar.

Diğer yandan dağıtımlar ve açık kaynaklı yazılımlar, iyi destek almadığı için kullanımı zor olabilir. Evet Linux çekirdek olarak çok iyi belki kusursuz ama ondan verim alanlar büyük şirketler. Örneğin reklam alt yapısı üzerine kurulu olmasa Android'in nasıl süper bir şey olduğunu anlatmama gerek yok.