Linux'un eksiklikleri üzerine konuşalım

Bir ara SSD alınca değiştireceğim. Bu OS sorunlu. Kabullenmiyorlar. Hemen savunmaya geçiyorlar. Halbuki düzelmesini bende isterim ama bu kafalarla çok zor.
Ya otorite ya da yetkili değiller ki, topluluğa, "Mint kur", "şu komutu kullan, bunu kullan" dışında katkıları var mı orası da tartışılır. İşlerine gelmeyenlere de "Windows kullan o zaman" diye atarlanıyorlar.

Gördüklerimi yazdım, nabız ölçeyim dedim ben, görünüşe göre pek fazla takan olmadı. Sıkıntı değil, yapacak bir şey yok.

Umarım dediğin gibi başka bir işletim sistemi çıkartan olur. Ben pek ümitli değilim o konuda. Gelirse Çin'den gelir diye düşünüyorum. O da kullanılır mı, bilemem.

nVidia driver problemi. blinking "_" in black screen problemi diyede gecer.

Durumu çok güzel özetlemişsiniz elinize sağlık. İsminiz çok tanıdık geliyor, daha önce karşılaşmış olabilir miyiz? Bilemedim neyse. Gene de Linux hakkında baya bilgi sahibi oldum sağ olun

@17306, %4 bunlara çok bile. %1 olmazsa kafalarına dank etmeyecek. O yüzden ben bile Windows'a geçmeyi planlıyorum.

Zaten Linux hobi projesi diyerek bile bilgisizliğini ortaya çıkarmışın tabii şimdi ben bunu yazınca sen araştırmayacağın için burada yazacağım.
Linux geliştirilmesi için her yıl milyarlar harcana bir işletim sistemi, ayrıca sunucu pazarında adam akılı çalışan tek işletim sistemi.
Linux vakfı: Bu şey teknik olarak bir şirket değil ama kernelin geliştirilmesinden sorumlular ve evet, Linux sadece ortak bir kaynak deposuna kullanıcıların kod eklediği bir yapı değil. Bal gibi büyük şirketlerin istekleri doğrultusunda merkezi olarak da geliştirilen bir proje şimdi bu şirketlere bakalım

Şirketler içerisinde Microsof'tan Meta'ya, Meta'dan Intel'e, Intel'den Google'a birçok teknoloji firması tarafından destekleniyor.

IBM/Redhat: Redhat ve Fedora'nin arkasında olan şirket IBM zaten dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri Redhat ise sadece Linux üzerinden yılda ortalama 5 milyar dolar kazanıyor

Sadece bu iki örnek bile Linux'un bir hobi projesi olmadığını büyük çaplı firmaların desteği ile geliştirilen bir proje olduğunu açıklıyor.

Bunların dışında Debian gibi büyük topluluk projeleri bazı konularda Microsoft ve Apple gibi firmaların yapamadığı şeyleri yapabiliyor. Bunun en büyük örneği Windows'un X86 ve ARM dışında başka işlemci mimarileri için destek sunamazken Debian gibi bir topluluk projesinin hem X86 hem ARM hem risc-v hem powerPC hem de M68k için bile desteği var, hatta 32 Bit desteği bile var

Oyun konusuna gelirsek. Windows'tan sonra oyun desteği en çok olan OS Linux'tur. CS2, TF2, Star Wars Old Republic, Minecraft, Roblox, Age of History 3 bu oyunlar benim Linux'ta oynadığım oyunlar ve hepsi sorunsuz çalıştı. Ha bir de Steam Deck var, Linux tabanlı oyun konsolu. Tabii ben de yok yorum yapamayacağım ama çatır çatır satıldığına göre oyunları iyi oynatıyordur sanırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Günün birinde Linux %10 pazar payını geçerse, yavaş yavaş Linux tekel olmaya başlar gibi geliyor bana. Tabii, Linux'un tekelliği Windows gibi olmaz, sonuçta yüzlerce dağıtım var. Ve tamamına yakını ücretsiz neredeyse. Nasıl bir şey olur merak ediyorum yani. Android, Linux tabanlı mesela zaten ve Android halihazırda en çok kullanılan işletim sistemi şu anda.

Yok hocam tekel de olmasın. Bence Linux %30, Windows %30, macOS %10, başka bir açık kaynak OS (BSD filan olabilir.) %10 ve başka bir kapalı kaynak OS %20 olsa çok iyi olur rekabet anlamında.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yok hocam tekel de olmasın. Bence Linux %30, Windows %30, macOS %10, başka bir açık kaynak OS (BSD filan olabilir.) %10 ve başka bir kapalı kaynak OS %20 olsa çok iyi olur rekabet anlamında.
Aynen bende öyle istiyorum ama Linux bir kere patladığında, yerine yeni bir şeyin geçmesi çok zor açık kaynak olduğu için. Ve çok büyük kolaylıkta sağlayacaktır, uyumluluk sorunlarını falan ortadan kaldıracak. O noktadan sonra dağıtım savaşları olur gibime geliyor artık. Ve dağıtımlar paralı olmaya başlayabilir ufaktan.

Bazı dağıtımlar paralı aslında ama onlarında kurumsal destek sürümleri Redhat filan diğer paralı dağıtımlarda destek amaçlı ücretli sürüm koyuyor Zorin Os gibi.

Linux çekirdeği; işlemci, soket, bellek, depolama alanı gibi donanımlar için aşırı optimize edildiği aşikar. Çünkü her bir sisteme ölçeklenebilecek bir yapıda. Bunun da en büyük nedeni, kurumsal şirketlerin sağladığı desteklerdir yani. Kendi sunucu, alt yapı ve özel yazılım çözümleri için kullanıyorlar ve günbegün iyileştiriyorlar.

Diğer yandan dağıtımlar ve açık kaynaklı yazılımlar, iyi destek almadığı için kullanımı zor olabilir. Evet Linux çekirdek olarak çok iyi belki kusursuz ama ondan verim alanlar büyük şirketler. Örneğin reklam alt yapısı üzerine kurulu olmasa Android'in nasıl süper bir şey olduğunu anlatmama gerek yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…