Lisanslı yazılım kullanıyor musunuz?

• Oy verenlerin toplamı
    28
Hem güvenlik açısından hem de "saygı" açısından bence önemli kullanmak. Lakin şu da var: İnsanların maddi gücü veya durumları buna izin vermeyebilir. Bunu da akıldan çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum.
Çok ekstrem bir durum olmadığı müddetçe orijinal lisanslı ürünler almayı tercih ederim.

Bir tek Windows crackli, 10.000 TL vermek istemiyorum çünkü. Kalanıyla pek uğraşmam. Bir de Minecraft var. Onun da zaten popüler bir sahtesi, ismini biliyorsunuz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Genelde bir sebepten ötürü lisanslı ücretsiz kullanabiliyorsam kullanırım.
Adobe programlarını ASUS anlaşmaları sayesinde bu yıl ücretsiz ve lisanslı kullanıyorum.
Microsoft ürünleri öğrenci hesabı olduğu için kullanıyorum.
GitHub edu ile sağladığı programları ve AutoCAD programlarını da her yıl yenileyerek lisanslı kullanıyorum. Lisanssız oyun/program kullanmıyorum.

Oyunlarınız için bir nevi Steam abonesiniz. Abonelik ücretsiz ancak içinde harcadığınız ve alımını yaptığınız her şeyin sadece oynama hakkını alıyorsunuz. Temelde oyunların hiçbiri sizin değil. Herhangi bir vakitte hepsine erişiminizi de kaybedebilirsiniz. Bence bu abonelikten onlarca kat daha kötü bir görünmeyen yüz.
Hocam oyunları yapanlar insan da yazılımlar havadan da düşüyor sizce de oralarda emek veren insanların emeklerinin karşılığını vermek gerekmez mi? Bunu oyunların tamamının orijinal olmasına dikkat ettiğiniz için soruyorum.

Oyunlarınız için bir nevi Steam abonesiniz. Abonelik ücretsiz ancak içinde harcadığınız ve alımını yaptığınız her şeyin sadece oynama hakkını alıyorsunuz. Temelde oyunların hiçbiri sizin değil. Herhangi bir vakitte hepsine erişiminizi de kaybedebilirsiniz. Bence bu abonelikten onlarca kat daha kötü bir görünmeyen yüz.

Hocam oyunları yapanlar insan da yazılımlar havadan da düşüyor sizce de oralarda emek veren insanların emeklerinin karşılığını vermek gerekmez mi? Bunu oyunların tamamının orijinal olmasına dikkat ettiğiniz için soruyorum.
Kavga etmek istemiyorum, bu nedenle sadece şunu söyleyeceğim.

Yazılımlar oyunlara göre kat be kat daha pahalı. Windows 11 Pro sürümü mesela 9500 TL. Ayrıca ben Enterprise sürüm kullanıyorum ve bu sürüm sadece şirketlere satılıyor. "O zaman neden Pro yerine Enterprise kullanıyorsun?" diyorsanız, telemetri sadece Enterprise sürümünde resmi olarak tamamen kapatılabiliyor. Diğer sürümlerde minimal de olsa Microsoft'a veri gönderiliyor. Bu nedenle her türlü korsan kullanmak zorundayım.

Onun dışında korsan yazılım olarak Affinity Photo 2, Topaz Video AI, Topaz Photo ve DaVinci Resolve Studio yüklü. Microsoft 365 ise orijinal. Diğer tüm yazılımlar zaten ücretsiz yazılımlar. Topaz yazılımları artık abonelik sistemi kullanıyor, DaVinci Resolve Studio oldukça pahalı olduğu için alamıyorum. Affinity Photo ise zaten şu anda ne indirmeye ne de satın almaya açık gözükmüyor, 30 Ekim'de bir duyuru yapacaklarmış. Artık bunlar da abonelik sistemine geçecekse...

DaVinci Resolve'un ücretsiz sürümü ise bana yetmiyor maalesef, özellikle Linux altında. Yani her türlü onu da korsan kullanıyorum.

Oyunlarınız için bir nevi steam abonesiniz. Abonelik ücretsiz ancak içinde harcadığınız ve alımını yaptığınız her şeyin sadece oynama hakkını alıyorsunuz. Temelde oyunların hiçbiri sizin değil. Herhangi bir vakitte hepsine erişiminizi de kaybedebilirsiniz. Bence bu abonelikten onlarca kat daha kötü bir görünmeyen yüz.
Ayrıca bu yeni bir şey değil ki? 2010'lu yılların Steam kullanıcı sözleşmesinde de bu yazıyor. Tamamen sahip olmak istiyorsanız tek seçeneğiniz GOG. Diğer platformlarda (Epic, EA, MS Store, Ubisoft, Battle.net vb.) ise zaten aldığınız şey size ait olmuyor.

Kavga etmek istemiyorum, bu nedenle sadece şunu söyleyeceğim.

Yazılımlar oyunlara göre kat be kat daha pahalı. Windows 11 Pro sürümü mesela 9500 TL. Ayrıca ben Enterprise sürüm kullanıyorum ve bu sürüm sadece şirketlere satılıyor. "O zaman neden Pro yerine Enterprise kullanıyorsun?" diyorsanız, telemetri sadece Enterprise sürümünde resmi olarak tamamen kapatılabiliyor. Diğer sürümlerde minimal de olsa Microsoft'a veri gönderiliyor. Bu nedenle her türlü korsan kullanmak zorundayım.

Onun dışında korsan yazılım olarak Affinity Photo 2, Topaz Video AI, Topaz Photo ve DaVinci Resolve Studio yüklü. Microsoft 365 ise orijinal. Diğer tüm yazılımlar zaten ücretsiz yazılımlar. Topaz yazılımları artık abonelik sistemi kullanıyor, DaVinci Resolve Studio oldukça pahalı olduğu için alamıyorum. Affinity Photo ise zaten şu anda ne indirmeye ne de satın almaya açık gözükmüyor, 30 Ekim'de bir duyuru yapacaklarmış. Artık bunlar da abonelik sistemine geçecekse...

DaVinci Resolve'un ücretsiz sürümü ise bana yetmiyor maalesef, özellikle Linux altında. Yani her türlü onu da korsan kullanıyorum.

Ayrıca bu yeni bir şey değil ki? 2010'lu yılların Steam kullanıcı sözleşmesinde de bu yazıyor. Tamamen sahip olmak istiyorsanız tek seçeneğiniz GOG. Diğer platformlarda (Epic, EA, MS Store, Ubisoft, Battle.net vb.) ise zaten aldığınız şey size ait olmuyor.
Kavga etmek için merak etmedim hocam ben de :) Korsan kullanmanıza da lafım yok gerçekten. Sadece özellikle tüm yazılımları korsan kullanıp tüm oyunlarınızın ise orijinal olmasını vurgulamanız sanki ben de imkanıza rağmen bunun bir inat felsefesi gibi bir şey olduğunu düşündürdü ancak öyle olmadığını bu açıklamayla anladım. İlk baştaki ifadeniz ile şu anki arasında biraz fark var o yüzden.

Steam'in bunu açık bir şekilde belirtmesi yeni bir şey hocam. Bir şeyleri kullanıcı sözleşmelerinde belirtip piyasayı tekel haline getirdikten yıllar sonra bakın böyle bir şey var bunu bilin ha diyerek insanlara uyarı göstermenin ne kadar etik ve tartışılabilir olduğu konusunda pek emin değilim.

Steam'in bunu açık bir şekilde belirtmesi yeni bir şey hocam. Bir şeyleri kullanıcı sözleşmelerinde belirtip piyasayı tekel haline getirdikten yıllar sonra bakın böyle bir şey var bunu bilin ha diyerek insanlara uyarı göstermenin ne kadar etik ve tartışılabilir olduğu konusunda pek emin değilim.
Açık bir şekilde belirtme zorunluluğu geldiği için belirtmeye başladılar. Fakat aslında yıllardır bu böyleydi. Her türlü oyunun kopyasına tamamen sahip olmak istiyorsanız ya GOG'dan alacaksınız, ya da korsan indireceksiniz.

Olayın etik ile bir alakası yok.
Sözleşmede yıllardır yazıyordu zaten her şey, kimsenin bir şey sakladığı yok, yıllardır olan bir şey bu, ayrıca sana neden oyunu versin? Kaynak kodlarını mı değiştireceksin ne yapacaksın GOG da dahil her yer sana oyunun lisansını verir bazıları da kopyalayabilirsin der ama o da seni oyuna sahip yapmaz. Şu muhabbet sıkmaya başladı cidden.
Aynen bunu demek istiyorum. GOG'un en büyük farkı DRM Free oyunlar satmaları. Bu sayede oyunun kurulum dosyalarını indirip bir arşiv diskine attıktan sonra GOG kapansa bile o oyunu kurup oynayabiliyorsunuz. Steam'de ise böyle bir şey mümkün değil.

Açık bir şekilde belirtme zorunluluğu geldiği için belirtmeye başladılar.
Buna sebep olanlara teşekkür ediyoruz. Kullanıcı sözleşmesinde yazıyor zaten diyip geçebilirdilerdi de ancak güçlerini insanların farkındalığını arttırmaktan yana kullandılar.
Aynen bunu demek istiyorum. GOG'un en büyük farkı DRM Free oyunlar satmaları. Bu sayede oyunun kurulum dosyalarını indirip bir arşiv diskine attıktan sonra GOG kapansa bile o oyunu kurup oynayabiliyorsunuz. Steam'de ise böyle bir şey mümkün değil.
Benim savunduğum ve olmasını gerektiğini düşündüğüm şey zaten bu. Siz o dosyalara sahip olduğunuz sürece kimse o oyunu oynayabilme hakkını sizden alamaz.

Her neyse burası biraz artık insanın bakış açısı ile alakalı biraz. Konuyu da çok bağlamından koparmadan iyi sosyaller dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
IDM ve WinRAR dahil lisanslı olmayan yazılım ya da oyunum yok.

Ekleme: NFS: Underground 2'yi orijinal satışı olmadığı için korsan indirip yükledim, onu unuttum. :D