LiveKernelEvent 141 Error

Raphoras

Gelişen
Yer
İstanbul
Herkese selam. Ekran kartımı yeni değiştirdim ve son birkaç haftadır tamamen rastgele olacak şekilde oyun ortalarında birden siyah ekran ve devamında PC'nin kendini resetlemesi gibi bir sorunla karşı karşıyayım.

Araştırmadığım blog ve forum kalmadı. Akla gelebilecek bütün çözüm önerilerini gerçekten uyguladım ama yine de sorun sürekli olmasa da yine de devam ediyor.

Geçenlerde yine araştırma yaparken bir kişi PSU'dan gelen kablonun ekran kartına ayrı ayrı kablolar olarak bağlanması gerektiğini yazmış. Sahip olduğum PSU'dan gelen PCI kablosu 8+6 pin X 2 olacak şekilde geliyor ama ikinci 8+6 pin aynı kablo üzerinden çıkıyor. Yani aslında tam olarak böyle olmaması gerek diyen adamın söylediği gibi.

PSU markası Thermaltake Lite Power 750W. Ve kesinlikle eklemem gereken bir bilgi daha var, o da sistemde hiçbir bileşenin ekstra ısınmaması. İşlemci yük altında maksimum 60 derece, ekran kartı yük altında maksimum 72 derece ve diskler maksimum 38 derecedir. FurMark testinde ise 1 saat 1440p benchmark yaptığım halde hiç kapanmadı.

Açıkçası kartı yeni aldığım için sorunun ondan kaynaklıyor olmasını kendime yediremiyorum biraz da. Hatırı sayılır derecede bilgisayar bilgim var ama şu an çok çaresiz kaldım. Bu konu özelinde herkesin yazdığı tek bir şey var o da bu sorunun hiçbir zaman belli bir sebebinin olmayışı. Konu hakkında bilgisi olan varsa lütfen bana yardım etsin çok rica ediyorum.

DENEDİĞİM ÇÖZÜMLER:
  • DDU ile ekran kartı sürücülerini kaldırıp yeniden kurmak.
  • Windows Bellek Tanılama
  • MSI Afterburner ile çekirdek frenkans hızı düşürmek.
  • CMD üzerinden bozuk dosyaları tespit edip onarmak.
  • Disklerin sağlık kontrolü.
  • Driver Easy ile sistemdeki bütün sürücüleri en güncel haline getirmek.
  • Anakartın en son BIOS güncellemesini kurmak.
SİSTEM BİLGİLERİ:

• Gigabyte RTX 3070 Vision OC Ekran Kartı
  • AMD R5 5600X İşlemci
  • 32 GB RAM 3600MHz
  • Gigabyte B450M-H-S2 Anakart

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-08-17 saat 02.34.49_bbcf2cb2.webp
    786,9 KB · Görüntüleme: 100
Son düzenleyen: Moderatör:

Voltaj kanalları belirli seviyenin altına iniyorsa mavi ekran veya siyah ekran yedirtebilir. Özellikle 12v kanalı düşüyorsa yedirtebilir. Çünkü ekran kartı ve işlemci 12v kanalı ile besleniyor. OCCT Power testi veya işlemciyi ve ekran kartını ağır yüke sokabilecek testler ile sistemi olabildiğince en ağır yüke sok ve voltaj kanallarının fotoğrafını buraya atman lazım.

HWmonitor ile bakabilirsin voltaj kanallarına. Anakartta ki voltajlar kısmına geleceksin. Orada 12v, 5v ve 3.3v kanalları olur.

Ki zaten elindeki güç kaynağı grup regulasyonlu/kalitesiz bir model. Bu da voltaj kararlılığının kötü olabileceğine dair bir kanıt sayılır.

Son düzenleme:
Her ne kadar güç kaynağınıza pek güvenmesem de sorunun yeni ekran kartını satın aldıktan sonra başlamış olması bana sorunun ekran kartınızda olduğunu düşündürtüyor. Önerim ilk olarak tavsiye edildiği gibi ekran kartına iki ayrı PC Express bağlantısı ile güç sağlamaz. Fakat bu sorununu çözmezse başka bir ekran kartı ile denemenizi öneririm.

Açıkçası belki yeni kartın tüketimine yetişemiyor ya da farklı bir kanalda problem yaratıyor olarak düşündüm aslında.

Açıkçası belki yeni kartın tüketimine yetişemiyor ya da farklı bir kanalda problem yaratıyor olarak düşündüm aslında.
Watt olarak yeterli gelmesi gerek. 12v kanalından 610W verebiliyor yazmışlar. 3070 ve 5600x için oldukça yeterli. Yüksek ihtimalle 12v kanalı ciddi oranda düşüyor. Tam yükteyken HWmonitor ile bakıp değerleri atabilir misiniz?

İlgin için teşekkür ederim. OCCT ile yaptığım testler esnasında oluşan değerleri aşağıya bırakıyorum.

Dosya Ekleri

• Cpu .webp
    26,4 KB · Görüntüleme: 60
  • Gpu.webp
    28,1 KB · Görüntüleme: 56

Dosya Ekleri

• Cpu.webp
    26,4 KB · Görüntüleme: 55
  • Gpu.webp
    21,8 KB · Görüntüleme: 78
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…