ayanokoji

Becerikli
Aracım LPG'li ve son zamanlarda motor gücünde ciddi bir düşüş fark ettim. Özellikle rampalarda tork kaybı oluyor, araç eskisi gibi çekmiyor. Benzinli modda bu sorun çok az hissediliyor. LPG dönüşümünü yaklaşık 3 yıl önce yaptırdım, düzenli bakımını yaptırmaya çalışıyorum. Ancak bu güç kaybı ve çekiş sorunu ciddi şekilde canımı sıkmaya başladı. Filtreleri yeni değiştirdim, regülatörün sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol ettim ama sorun devam ediyor.

LPG sisteminde bu tip güç düşüklüğüne neden olabilecek başka ne gibi parçalar ya da ayarlar problem çıkarabilir? Ayar yapılması gereken özel bir nokta var mı? Regülatör veya enjektörlerde mi sorun olabilir? Daha önce böyle bir sorun yaşayan var mı, nasıl çözdünüz?

Birden fazla farklı arabalarda LPG'li sürüşte yolcu olarak deneyimledim. En bariz fark yokuşta zorlanması ve çekişi dediğin gibi azalması. Benzinliye alınca bu fark ya yok oluyor ya da çok az kalıyor. Klimada etki ediyor. Onun dışında düz yolda pek hissettirmeyebiliyor. Fabrika çıkışlı LPG'li araba biraz daha güçlü oluyor. Bunu da ekleyeyim dedim.

Elektronik beyinli bir LPG sistemine sahipsen gerçekten işini iyi yaptığını bildiğin bir LPG'cide afr ayarı yaptırman iyi olacaktır. Keza enjektörlerini de kontrol ettirmeni öneririm.

Her 10 bin bakımında buji değişmekte de fayda var. LPG yanında bir miktar su da geldiği için bujiler pas yapıyor olması gerektiği gibi çalışmıyor. 1 hafta kadar önce 10 bin bakımı yaptırdık kömür gibiydi bujiler.

Açık konuşmak gerekirse sağlıklı çalışan bir LPG sistemi bulunan bir araçta benzinle karşılaştırınca performans farkı çok minimal kalır. Geçen sene olsa gerek aracımızın LPG bakımını candan mühendisliğe yaptırmıştık afr ayarından olması gereken enjektörlere kadar her şeyi değiştirmişlerdi. Bakım sonrası araç çok daha rahat kalkar yokuşları daha iyi çıkar oldu.

Ayar yapılması gerekiyor. Gaz az geliyor olabilir.
Ayrıca arabanın motor hacmi fazla ise ona göre LPG sistemi takılması gerekiyor, 4 silindirli arabaya takılan LPG ile 8 silindirli arabaya takılan LPG aynı değildir. Kaliteli LPG'de neredeyse hiç performans kaybı olmuyor.

Ayar tutturulması çok önemli. Çoğu LPG firması ayar tutturamıyor. Buna sebep olan birçok parametre olabilir. LPG yavaş yavaş aracın motorunu öldürür. Bunu bir anda yapmaz genelde. Motor ustasına da müsait bir zamanda arabanızı göstermenizi tavsiye ederim.

Triger kayışın sente atlıyor olabilir oda çekişi düşürür. Aracınız da yağ eksilme ve su eksiltme var mı? Oda çekiş düşürür. Buji haricinde, kabloları da kontrol edilmeli. Subap sorunu da olabilir. Araç karbüratörlü ise karbüratör kelebeğinde sıkıntı olabilir. Bunun bir çok sebebi olabilir.

Buradan çok net yorum yapmak mümkün değil, sadece yapılan yorumlar ön fikir oluşturur sende.

Ayar duzgun yapilmazsa hem cok yakar hem de performans cok dusuk olur. Araba ne ayrica?

Son düzenleyen: Moderatör:
LPG sisteminde bu tip güç düşüklüğüne neden olabilecek başka ne gibi parçalar ya da ayarlar problem çıkarabilir? Ayar yapılması gereken özel bir nokta var mı? Regülatör veya enjektörlerde mi sorun olabilir? Daha önce böyle bir sorun yaşayan var mı, nasıl çözdünüz?

Keşke önce hangi LPG sistemi ve hangi araç olduğunu belirtseydiniz.
LPG'de bariz çekiş düşüklüğünde regülatör iç basıncından, contalarından şüphe duyabilirsin. Eğer sisteminde aracın motor bölümünde LPG gaz kesicinin altında filtresi varsa onu yenileyebilirsin. Eğer yeni nesil bir sıralı sistemse ASF, yağ tipi yakıt filtresini değiştirebilirsin. (Atiker)
Bunların devamında hala çekiş düşüklüğü yaşanıyorsa LPG AFR ayarı uygulanabilir.