Olm ana mesajdaki konu harici her yere yorum yapılmış. Buraya açarak ben hata ettim sanırım.

Bu ne demek? Yani diyanet neye göre objektif değil? Objektif ne demek Kur'an bağlamında?
Diyanetin sitesinin tarafsız olduğunu düşünüyorsun. :D
Birincil kaynak yani Kur'an yeterli, olduğu gibi anlatan kaynaklardan arastirmayi desteklersin.

Bir kelime söyledim, üstüne tartışma dönmüş normalde yazmayacaktım. Kur'an objektif değil, bu konuda anlaşalım. Dini anlatan kutsal kitap. Dini anlatan, aktaran.
Dinde tarafsızlık yoktur, zira dinin kendisi taraf.

Diyanetin sitesinin tarafsız olduğunu düşünüyorsun. :D
Birincil kaynak yani Kur'an yeterli, olduğu gibi anlatan kaynaklardan arastirmayi desteklersin.

Bir kelime söyledim, üstüne tartışma dönmüş normalde yazmayacaktım. Kur'an objektif değil, bu konuda anlaşalım. Dini anlatan kutsal kitap. Dini anlatan, aktaran.
Ben de bunu anlatmaya çalışıyordum, bazı insanlar anlamayıp konuyu farklı taraflara çekmekte uzmanlar.

Anlamamakta direten sizsiniz sanırım. Aynı şeyi tekrarlayıp duruyorsunuz. Objektiflik kavramsal seviyede; bahsi geçen kavramın (bu her ne ise), insanın bireysel fikirlerinden arınmış olan anlamına ulaşılmasıdır. Yani insanın yandaşlığını minimuma indirmek ile ilgilidir.

Objektifin tanımından bihaber olup da kendinden emin tespitlerde bulunmanız enteresan.

Daha usülden haberiniz yok. Anlamaktan bahsediyorsunuz.
Siz objektifliği ne sanıyorsunuz? İyi ve kötü gibi 2 farklı tarafta objektiflik aramanın nesi normal?

Siz kötü üslup görmemişsiniz, burada anlatılan konularda haksız çıkmayı istemiyorsunuz diye konuyu bambaşka yerlere çekiyorsunuz. Madem üsluptan rahatsızsınız uygunsuz üsluptan rapor edin, moderatörlerin kararına kalsın. Konu dışına çıkmaya gerek yok.

Son düzenleme:
Dini anlatan kutsal kitap. Dini anlatan, aktaran.

Din, yasadır. Eğer ki bu yasa, her şeyi kapsayan bir nitelikteyse, objektifliği belirleyen de o olur. Onun anlamını bir kenara bırakıp da siz kendi algınızı dine yamarsanız, objektifliği ortadan kaldırırsınız. O artık kişisel olmuştur.

İyi ve kötü gibi 2 farklı tarafta objektiflik aramanın nesi normal?

Yasalar bunun için inşa edilmiştir. Bunu sadece ben aramıyorum. Bin yıllardır insanın meşgul olduğu bir sorun.

Uslüp da konuşma ile ilgili değil. Düşünme ile ilgili. Önce anlamlar öğrenilir, sonra onlardan düşünce geliştirilir.

Ha doğada var, "gördü yaptı". E iyi de mesele türün sürekliliği değil miydi?
Şöyle bir Evrim Ağacı makalesi var:

Henüz net bir tahtaya oturtamadığımız, belirli kuralları olan evrimsel bir dallanma olduğunu düşünüyorum. Dogmatik bir natüralist değilim lakin Evrim Teorisi -ki belki de mesele, bununla bile açıklığa kavuşmayacak- aşırı başarılı. Ufaktan sırtımı yaslayacağım ve bu şekilde pozisyonlanacağım sanırım. 😁
Objektif olarak "iyi ve kötü"yü birbirinden ayıran tanımı ifade edebilir misiniz?
Burada kastettiğiniz, "ahlakın kökeninin dinler olduğu ön kabulü, oradan da 'iyi ve kötü' tanımı" mıdır?

Evrimsel bir "iyi"den bahsediyorsak eğer, herhangi bir üreme şansı her zaman "iyi" olmayabilir. Belki de üremek yerine, örneğin: kısıtlı sayıdaki besinleri paylaşılması, yetim kalmış yavruların erkek-erkek, dişi-dişi ebeveynlerce bakımının yapılması gereklidir. Süreç nasıl işledi gerçekten bilmiyoruz.

Henüz net bir tahtaya oturtamadığımız, belirli kuralları olan evrimsel bir dallanma olduğunu düşünüyorum. Dogmatik bir natüralist değilim lakin Evrim Teorisi -ki belki de mesele, bununla bile açıklığa kavuşmayacak- aşırı başarılı. Ufaktan sırtımı yaslayacağım ve bu şekilde pozisyonlanacağım sanırım. 😁

Makalede, her tür için farklı bir kabulun varsayılması hususu söz konusu. Bu da göreceli bir değerlendirmeye vesile. Konu; "evrim neden bunu yok etmedi?" sorusu ile ilgiliydi sanırım. Cevap zannımca, sadece zevk.

Burada kastettiğiniz, "ahlakın kökeninin dinler olduğu ön kabulü, oradan da 'iyi ve kötü' tanımı" mıdır?

Çoğunlukla bu, bunu toplumsal birlikteliğin ihtiyaçlarına kaydırmamız gerektiğini de düşünüyorum.

yetim kalmış yavruların erkek-erkek, dişi-dişi ebeveynlerce bakımının yapılması gereklidir. Süreç nasıl işledi gerçekten bilmiyoruz.

Bu kısım, sağlıklı aile yapısının devamlılığı ve çocuk gelişimi ile ilgili ki anne ya da baba figürü oturmamış, heteroseksüel ailelerin çocukları da ahlaki değerler konusunda kendine has yöntemleri benimseyebilmektedir.

Bahsi geçen felaket; kişisel sınırlar, toplumsal ve onunla direkt ilişkili olan ailenin korunumu hakkında bir hüküm gibi gözüküyor. Pek tabii heteroseksüel ailelerden de sağlıksız zihne sahip çocuklar türeyebiliyor. Lakin temel, anlayış ile ilgili.

Son düzenleme:
Allah o zamanlar o kavmi helak ediyor, bu kavmi lanetliyor ama nedense günümüzde Allah pasif konumda, hiçbir etkileşimde bulunmuyor. O zamanki insanlar şanslıymış o zaman, Allah sürekli kendini kanıtlar bir şekilde etkileşimde bulunup cezalandırmış halkları. Şimdi niye etkisiz, küstü mü bize? Ben bir etkileşim bekliyorum. Bizim başımız kel mi?

Allah o zamanlar o kavmi helak ediyor, bu kavmi lanetliyor ama nedense günümüzde Allah pasif konumda, hiçbir etkileşimde bulunmuyor. O zamanki insanlar şanslıymış o zaman, Allah sürekli kendini kanıtlar bir şekilde etkileşimde bulunup cezalandırmış halkları. Şimdi niye etkisiz, küstü mü bize? Ben bir etkileşim bekliyorum. Bizim başımız kel mi?

O kavimde, resul vardı. Bu zamanda her şey, karman çorman.

Buna ben de katılıyorum, önceden evrensel inanç olmamasına rağmen Allah tepki gösteriyormuş, şu an evrensel ve tüm Dünya'nın inanmasını istediği din için hiçbir mesaj göstermiyor veya tepki vermiyor. İnanmayı daha da zorlaştırmaz mı bu?