Pain

Uzman
Merhaba. Sıfır aldığım Lexar NM710 1TB M.2 SSD'yi anakartımın PCI-e 4 destekleyen M.2 yuvasına taktım. Fakat hız testi yaptığımda 120/100 MB gibi okuma yazma değerleri aldım. BIOS ayarlarından M.2 yuvalarını PCI-e 3'e çektiğim zaman 3000/3200 gibi bir değere ulaştım fakat aldığım SSD'yi PCI-e 4'te kullanmak istiyorum. Zira kağıt üstünde 5000/4500 okuma yazma değeri veriyor. Donanımlarım desteklerken PCI-e 4'ü kullanamıyorum. Yardımcı olur musunuz?
  • İşlemci: Ryzen 5 5600X.
  • Anakart: Gigabyte B550M DS3H rev 1.5
  • Ekran kartı: AMD Radeon 6700XT.
  • RAM: G.Skill Ripjaws V 32 GB DDR4 3600MHz CL18 RAM Dual.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-11 170336.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-11 170336.webp
    53,9 KB · Görüntüleme: 60
Onu anladım, gen 4'e alacaksınız sonra Diskinfo ile bakacağız gen 4 yapınca hangi hızda çalıştığına, sorunu arıyoruz.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (7).webp
    Ekran Görüntüsü (7).webp
    54,3 KB · Görüntüleme: 56
  • Ekran Görüntüsü (8).webp
    Ekran Görüntüsü (8).webp
    30 KB · Görüntüleme: 59
Gen 4 olarak çalışıyor görünüyor, yüksek ihtimal SSD'de sorun var, söküp tekrar takıp bir daha test yapın.

Sorun devam ederse sistemse başka SSD veya bu SSD'yi başka sistemde denemek gerekiyor, bu imkanlarınız yoksa SSD'yi gönderip yenisi ile tekrar deneyebilirsiniz.

Gen 4 olarak çalışıyor görünüyor, yüksek ihtimal SSD'de sorun var, söküp tekrar takıp bir daha test yapın.

Sorun devam ederse sistemse başka SSD veya bu SSD'yi başka sistemde denemek gerekiyor, bu imkanlarınız yoksa SSD'yi gönderip yenisi ile tekrar deneyebilirsiniz.

Peki SSD de problem olsa PCI-e 3'e alınca 3000 MB değerlerine yine çıkabilir mi? Kafamı bu karıştırıyor. PCI-e 3 de sıkıntı yok fakat 4'e alınca böyle sapıtıyor anakartımla alakalı olabilir mi?

Peki SSD de problem olsa PCI-e 3'e alınca 3000 MB değerlerine yine çıkabilir mi? Kafamı bu karıştırıyor. PCI-e 3 de sıkıntı yok fakat 4'e alınca böyle sapıtıyor anakartımla alakalı olabilir mi?

Hangisinde problem olduğu net olarak söyleyemeyiz, anakart mı, SSD mi bilmiyoruz, ancak anakartı başka SSD ile veya bunu başka sisteme takıp anlayabiliriz, tek yolu bu.

Şahsi fikrim SSD sorunu, ekran kartı gen 4 olarak çalışıyor, SSD gen 4 olarak çalışıyor görünüyor ama çalışamıyor.