Herkese merhaba. M4 işlemcili MacBook Pro ile deneyimlerimden bahsedeceğim. Teknik detaylardan ziyade biraz daha kendi deneyimime odaklandığım bir içerik olacak.
16 RAM - 1TB sürümünü Amazon üzerinden 77500 TL'ye peşin fiyatına 9 taksit ile aldım. 16/256 M1 MacBook Pro 13" modelinden geçiş yaptım. Bilgisayar mühendisiyim. Mobil geliştiricilikle uğraşıyorum. Önceki MacBook'u da bu yüzden almıştım.
Tasarım
14" modelin tasarımını ben çok beğendim. Elde çok daha sağlam bir his veriyor, menteşeler aşırı güven veriyor. 13" modelin de malzeme kalitesi ve sağlamlığı çok iyiydi tabi ama bu ürün bu anlamda zirve olmuş diyebilirim. Çentikli ekran herhangi bir eksi yaratmadı hatta hoşuma gitti diyebilirim. Touchbar çok kullanan birisi değildim ama ses kısma - müte - ekran ve klavye parlaklığı için kısayol sağlıyordu o kısmını özledim diyebilirim. Büyük ESC olması güzel tabi. Hoparlörler daha iyi gibi hissettim. Ben şarj etmek için ayrı portun ölmasını çok beğenmiyorum açıkçası kablo sıkıntısı olabiliyor keşke onun yerine bir tane daha Type-C portu olsaymış.
Ekran
13" MacBook Pro'nun gayet güzel bir ekranı vardı herhangi bir sorun yaşamadım ama bu cihazın ekranı gerçekten çok iyi hissettiriyor. Maksimum parlaklığı çok yüksek, mini-LED olduğunu hissettiriyor. Renkler çok güzel duruyor. Koyu renkler çok daha iyi görünüyor. Dışarı kullanımında herhangi bir sorun yaşatmadı. Çerçeveler çok ince bu da güzel hissettiriyor. 120Hz ekran akıcılığı artırsa da ben özellikle Apple işletim sistemlerinde bu farkında daha az hissedildiğini düşünüyorum çünkü genel olarak akıcı sistemler. Vöaaw 120Hz be gibi bir his oluşturmadı yani ama fark olduğunu hissettiriyor.
Performans ve pil
Önceki bilgisayarım da aslında performans olarak günümüz şartlarında çok net gideri olan bir bilgisayar ancak M4 işlemciye geçmek net olarak hissettiriyor. Uygulamalar arası geçişler, build süreleri, genel akıcılık ve hız büyük oranda artış gösterdi. Arada FM, EU4 ve LoL oynardım bunlarda da performans değerleri bayağı bir arttı. LoL'de yüksek ayarlarda sabit 120 FPS alabiliyorum. EU4'de özellikle 1500'lerden sonra 18-20 FPS civarında gezen değerler M4 ile 45 civarında ve tatmin ediyor. Herhangi bir ısınma yaşamadım. Oyun oynarken bile fanlar maksimum 2500 RPM seviyesine çıkıyor ve asla fan sesini duymuyorsunuz zaten. Kalan kullanımlarda kolay kolay fan çalıştırdığını görmedim zaten bazen build alırken çalıştırıyor ama o da 2000 RPM seviyesinde bile değil ve kulağınızı dayasanız bile fan sesi gelmeyecek seviyede oluyor.
Pili oldukça iyi diyebilirim. M1 MacBook Pro'da bu konuda oldukça iyiydi ama hem ekranın mini-LED olması hem de artan verimlilik ve pil boyutu sebebiyle pil süresinde artış yaşadım. Ben M1 MBP ile ekran parlaklığı yarıda olacak şekilde 8-10 saat civarını görüyordum kütüphanede. Kod yazıyordum, video izliyordum, müzik dinliyordum, tarayıcıda geziyordum ve genelde PDF'den ders notlarına bakıyordum. Şu an bu kullanınmda 12-14 saat civarı bir süre veriyor. Ben çok zorlamıyorum, render vs alınırsa süreler düşecektir tabi. Ayrıca pilde video için ekranı hafif soluklaştırma ve HDR içerikleri kapama seçeneklerini açıyorum. 70W adaptörle geliyor ama önceki 65W adaptore göre boyutu daha küçük orada bir iyileştirme olmuş.
Özet olarak bu geçiş beni başta ekran ve performans olmak üzere pek çok konuda büyük seviyeler atlattı. Aldığıma değdi diyebilirim. M1 MacBook Pro halen iş görecek seviyede bir cihaz ama 256GB depolama beni boğuyordu artık. Eğer aklınıza takılan bir soru olursa cevaplamaya çalışırım.
Aşağıya da 13" model ile olan boyut karşılaştırmalarını koyacağım.