Eren A

Yetkin
Başlığa göre yaptıklarım biraz saçma olabilir ancak yine de sormak isterim. Mac'e epey crackli uygulama kurdum. Kurduğum yerler cmacked, R2R ve TNT gibi genel olarak güvenilir görülen takımlar. Sistemde bir virüs geziniyorsa ve verilerim elden gidiyorsa Mac bunu çoktan fark eder miydi? Yoksa her halükarda bir antivirüs kurup taramak gerekir mi? Şimdiden teşekkür ediyorum.

Mac'te bunu kendi kendien fark eden bir mekanizma yok bildiğim kadarıyla. Aynı Windows'taki gibi bir güvenlik yazılımı satın almanız gerekiyor diye düşünüyorum.
Mac her daim bana "ben bunu açmam, riski kabul ediyorsan ayarlardan onayla" tarzında bir uyarı yaptı. Bu noktadan sonra koruyabileceği bir durum olacağını da pek sanmıyorum sizin gibi. Kullandığım crack yazılımlar Adobe'un birkaç yazılımı ve birkaç ses mixing'i ile ilgili sağlam pluginler. Ancak MacOS'u biraz fazla kurcaladım diye düşünüyorum. Bu sebeple bir önlem almak istiyorum. Sistemi taramak için Malwarebytes ve Kaspersky kullanmak kafi olur mu hocam? Zaten başka kurmam gereken bir yazılım kalmadı. Bir kere tarayıp yoluma devam edeceğim.

Başlığa göre yaptıklarım biraz saçma olabilir ancak yine de sormak isterim. Mac'e epey crackli uygulama kurdum. Kurduğum yerler cmacked, r2r ve TNT gibi genel olarak güvenilir görülen takımlar. Sistemde bir virüs geziniyorsa ve verilerim elden gidiyorsa Mac bunu çoktan fark eder miydi? Yoksa her halükarda bir antivirüs kurup taramak gerekir mi? Şimdiden teşekkür ediyorum.

Mac çoğu zararlıyı zaten kendi engeller ama crackli uygulamalarda risk her zaman vardır. Emin olmak için bir kere Malwarebytes veya BitDefender ile tam tarama yapman yeterli olur. Tarama temizse genelde sorun yoktur.

Selamlar yeniden. Kaspersky Premium satın alıp taradım ve bir sorun bulamadı. Malwarebytes ile de taradım ve onda da bir sorun çıkmadı. Şu anlık her şey yolunda gözüküyor. Fikirleriniz için teşekkür ederim.

macOS'de Gatekeeper'a ek olarak zararli coktan calistirildiysa korumaya -calisan- bir onlem mevcut aslinda. Ismi de XProtect.

Remediate malware that has executed: XProtect

Tabii yanlis hatirlamiyorsam kendisi nispeten basit onlemler aliyor, daha cok imza tabanli kontrol yapiyor olmasi lazim. Mac'e virus bulastirmayi becerecek birine daha denk gelmedigim icin kendisi ne kadar etkili bilemiyorum. APFS'in de kendine ozgu guvenlik odakli snapshot ozellikleri bulunuyor.

Bunun disinda macOS'i gercek Mac makinede kullaniyorsaniz ve icinde T2 cipi bulunuyorsa, onemli kriptografik anahtarlar guvence altinda diyebiliriz.

macOS'de Gatekeeper'a ek olarak zararli coktan calistirildiysa korumaya -calisan- bir onlem mevcut aslinda. Ismi de XProtect.

Tabii yanlis hatirlamiyorsam kendisi nispeten basit onlemler aliyor, daha cok imza tabanli kontrol yapiyor olmasi lazim. Mac'e virus bulastirmayi becerecek birine daha denk gelmedigim icin kendisi ne kadar etkili bilemiyorum. APFS'in de kendine ozgu guvenlik odakli snapshot ozellikleri bulunuyor.

Bunun disinda macOS'i gercek Mac makinede kullaniyorsaniz ve icinde T2 cipi bulunuyorsa, onemli kriptografik anahtarlar guvence altinda diyebiliriz.
Teşekkürler, dediğiniz gibi ben Gatekeeper’a rağmen kurdum her şeyi. Ancak iki major virüs programı bir şey bulamadığı için rahatım diye düşünüyorum.