Arkadaşlar, öncelikle herkese iyi akşamlar ve iyi bayramlar diliyorum. MSI MAG B650 Mortar anakart kullanıcısıyım. Bugün işlemcimi R5 7600X’ten R9 9950X’e yükselttim. Eve gelip montajı gerçekleştirdiğimde ekrana görüntü gelmedi ve anakart üzerinde VRAM ile CPU ışığı yanıyordu.
Bunun üzerine eski işlemcimi tekrar takıp son sürüm BIOS’u indirerek flash bellekten kurulum yaptım, ancak yine aynı hatayı aldım. Sonrasında ise eski işlemcim takılıyken bile aynı sorunu yaşamaya başladım; şu anda ekrana görüntü gelmiyor.
Daha sonra dosya adını MSI.ROM olarak değiştirip BIOS Flash yöntemini denedim. İnternetten araştırdığıma göre tüm bağlantıları söküp sadece anakarta güç vererek işlemi gerçekleştirdim. Flash BIOS sırasında yanıp sönen LED yaklaşık 40 dakikadır aralıksız yanıp sönüyor.
Şu anda parçaları yeniden taktım, bilgisayarı çalıştırmayı denedim. Bu sefer de egzoz fanına ve sıvı soğutmaya güç gelmiyor. Bilgisayar şu anda kapalı ve teslim etmem gereken bir evrak bu bilgisayarda bulunuyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, gerçekten çok zor bir durumdayım. Kasanın fotoğraflarını ekliyorum.
Sağdaki RAM'i söküp BIOS sıfırlayıp deneyin, yine görüntü vermezse anakart LGA pinlerine zarar vermiş olabilirsiniz, önce soğutucuyu gevşetip deneyin olmadı pinleri kontrol etmek lazım.
Sağdaki RAM'i söküp BIOS sıfırlayıp deneyin, yine görüntü vermezse anakart LGA pinlerine zarar vermiş olabilirsiniz, önce soğutucuyu gevşetip deneyin olmadı pinleri kontrol etmek lazım.
Pinler sağlam hepsini inceledim sorun şurdan sonra başladı. Bios arayüzünde kendi belleğimin içindeki güncelleme dosyası gözükmedi hemen akabinde gidip bir flash bellek aldım ve güncelleme dosyasını onun içine attım. Bios arayüzünde güncellemeyi yaptıktan sonra sistem açıldı (eski işlemcim ile yaptım) sonra bilgisayarı kapattım yeni işlemcimi taktım. Sorun ise burada başladı. Vram ve CPU ışıkları yeni işlemci ile birlikte tekrar yandı ve görüntü alamadım hiçbir şekilde. Yanlış bir güncelleme sürümü yüklediğimi düşünüp düzeltmek maksadıyla eski işlemcimi tekrar takıp açmayı denedim ancak bu sefer eski işlemci ile de görüntü alamadım hiçbir şekilde. Biosflash yöntemini de zaten bu sorundan sonra denedim. Önce bütün bağlantıları söktüm sadece ve sadece 24 pinlik soket takılı bir şekilde (cpu gpu ramler vs.) diğer bütün bağlantılar sökülü bir şekilde Biosflash denedim. Biosflash butonuna basınca yanıp sönen led normalde 10-15 dkda yapması gerekirken 40-50 dk aynı şekilde yanıp söndü yani bi yerde takıldı. İptal edip bağlantıları bağlayıp kasayı çalıştırdığım zaman ise sıvı soğutma pompasına (lcd ekranlı) hiçbir görüntü gelmiyordu ve egzos fanı çalışmıyordu. Ramlerin ışıkları yanıyordu ve sistemin bütün fanları çalışıyordu (ilk başta güçlü bir şekilde fanlar dönüyor ancak sonra çok yavaş bir rpm’de dönüyordu çok sessizdi) ancak anakartta vram ve cpu hata ışıkları yine yanıyordu. Yani anlayacağınız çok ilginç garip bir durum oldu şahsi fikrim çok bilmemekle birlikte sanırım sistemde bir şeyler karıştı.