casper04 25

Uzman
Merhabalar,

Elimde MSI MAG X870E Tomahawk Wifi anakart ve 2 adet PCIe 5.0 destekli SSD mevcut. Bu iki diskten de tam performans (Gen5 x4 hızlarını, yani ~14.000 MB/s değerlerini) almak istiyorum.

Yaptığım araştırmalara göre diskleri M2_1 ve M2_2 slotlarına takmam gerekiyor. Ancak anakartın şemasına baktığımda M2_2 slotu ile arkadaki USB4 (40 Gbps) Type-C portlarının PCIe 5.0 x4 hattını ortak paylaştığını gördüm. Varsayılan modda her ikisi de x2 hızına düşüyormuş.

Arkadaki USB4 portlarının tamamen kapanmasını veya devre dışı kalmasını kesinlikle umursamıyorum. Amacım 2. SSD'nin de tam hızda çalışması.
Sizlere sorularım şunlar:
  1. İkinci SSD'yi (M2_2) PCIe 5.0 x4 moduna almak için MSI BIOS içerisindeki hangi menüye girip, hangi ayarı değiştirmem gerekiyor? (Menü ismini tam belirtebilirseniz çok sevinirim).
  2. Bu ayarı yaptıktan sonra ekran kartımın takılı olduğu ana PCIe hattı (PCI_E1) x16 hızından x8 hızına düşer mi? Ekran kartı performansından feragat etmek istemiyorum.
  3. Kasanın ön panelindeki Type-C bağlantısı veya arkadaki diğer standart USB-A portları bu kapatma işleminden olumsuz etkilenir mi?
Şimdiden teknik destek ve yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

Ekran kartı, M2_1 ve M2_2 yuvası işlemciden gelen aynı veri yolunu, ayrı ayrı hatlar üzerinden kullanıyor. SSDlerin ikisini de Gen5 olarak kullanabilirsin, iki tane Gen5 SSD taktığın zaman ekran kartı hızın X8'e düşmüyor. Sadece kasanın arkadındaki USB 4 portları etkileniyor, diğer portlarda etkilenme yok. İlk iki SSD girişi Gen5 olsa bile MSI BIOS'u ikisinin aynı anda tam hız da çalışmasına izin vermez, sistem bir yerde sıkıntı çıkarır. 1. SSD yuvası Gen5 ayarında, diğer yuvalar Gen4 ayarında duruyorsa, BIOS'tan 2. yuvayı da Gen5 ayarına getirirsin. Bana kalırsa, boşta kalan diğer SSD yuvalarını ve USB4 portunu direkt disabled yapın. Gen5 SSD'ler hızlı ısınır, soğutma heatsink blokları önemli, ssd soğuyamadığı zaman hızını gen3 seviyesine düşürür, ssd hızı ara sıra düşme yaptığı zaman panik yapmayın.

Son düzenleme:
Ekran kartı, M2_1 ve M2_2 yuvası işlemciden gelen aynı veri yolunu, ayrı ayrı hatlar üzerinden kullanıyor. SSDlerin ikisini de Gen5 olarak kullanabilirsin, iki tane Gen5 SSD taktığın zaman ekran kartı hızın X8'e düşmüyor. Sadece kasanın arkadındaki USB 4 portları etkileniyor, diğer portlarda etkilenme yok. İlk iki SSD girişi Gen5 olsa bile MSI BIOS'u ikisinin aynı anda tam hız da çalışmasına izin vermez, sistem bir yerde sıkıntı çıkarır. 1. SSD yuvası Gen5 ayarında, diğer yuvalar Gen4 ayarında duruyorsa, BIOS'tan 2. yuvayı da Gen5 ayarına getirirsin. Bana kalırsa, boşta kalan diğer SSD yuvalarını ve USB4 portunu direkt disabled yapın. Gen5 SSD'ler hızlı ısınır, soğutma heatsink blokları önemli, ssd soğuyamadığı zaman hızını gen3 seviyesine düşürür, ssd hızı ara sıra düşme yaptığı zaman panik yapmayın.
Şimdi 1 ve 2. Yuvaya taktım hocam biostan da ayar yapmam gerekiyormuş yoksa arkadaki USB 4 portlarından dolayı yarı yarıya düşermiş hızı ki ben bunu istemiyorum. Bu durumda BIOS’tan yapmam gereken ayarı tarif edebilir misiniz? Birde boşta kalan diğer SSD yuvaları ve USB4 portunu nasıl disabled edebilirim? Tarif edebilir misiniz? En performanslı ne şekilde çalışacaksa o şekilde kulanmak istiyorum. Dediğim gibi USB4 portlarına ihtiyacım yok ama SSD’ler tam hızda çalışsın. Birde bu İlk iki SSD girişi Gen5 olsa bile MSI BIOS'u ikisinin aynı anda tam hız da çalışmasına izin vermez, sistem bir yerde sıkıntı çıkarır. Cümlesini anlayamadım hocam, BIOS’tan ayar çeksek de problem mi çıkarır yani? Gen5 hızda iki SSD’yi kullanamam mı?

1788213811476.webp

Bu şemadan dolayı M2_1 ve M2_2 yuvalarına taktım.