Fan bağlantıları için bu videoyu buldum da acaba hub'a mı toplamak mantıklı yoksa anakarta takmak mı mantıklı arada kaldım. Performans düşüşü olur mu anakarta toplarsam mesela diye düşündüm aklıma geldi. Siz nasıl bir yol öneriyorsunuz? @Ayhan Dönmez Muhtemelen kuracağım bu bilgisayarı ben ya anakart gelince. :)

Zor tarafı yok, belki aldığın kasayla beraber geliyor olabilir. Kimisinde sade RGB kontrolcü ile beraber geliyor, oradan anakarta sinyal bağlantısını yapıyorsun sadece. SATA'dan gücü veriyorsun, oradan besliyor. YouTube'da çok rehber var, izleyip de anlamaman mümkün değil. Ben kasayla beraber gelen ARGB kontrolcüyü kullanıyorum, gücü SATA'dan veriyorum. En son 3 pin 5V ARGB bağlantısını anakart soketine yapıyorsun ki anakart devralsın diye. Bazen kasadaki LED tuşuna birkaç saniye basılı tutman gerekebiliyor, yoksa kontrolcü kontrolü anakarta veremiyor. Sen kendin fan ya da RGB için kontrolcü alırsan bu tarzda bir sıkıntı olmaz. Kasa ile gelen modellerden söz ediyorum. Fan kontrolcü yerine fan çoklayıcı kullanmak da mantıklı, tek porta 3 fana kadar bağlarsın bu mantıkta, tam güçte çalışır. 1 Amper değerlikte port başına, o şekilde hesap et. Anakart manuel'ine resmi siteden bakarsın, bazılarında 2 Amper desteği olur. 4-5 fan bağlayıp tam güçte sıkıntısız kullanabilirsin yani ama ASUS'ta port başı 1 Amper şu anda. Pompa portu sadece 3 Amper idi. ARGB'ler de 3 Amper geliyor diye biliyorum. Sen yine de 3-4 taneden fazla başlığı bağlama tek porta. 3'lü bağlaman yeterli daisy-chain. Eğer ki kontrolcü kullanacaksan gücü SATA ya da Molex'ten vereceğin için 10-15 taneye kadar bağlamanda sakınca olmaz.

Zor tarafı yok, belki aldığın kasayla beraber geliyor olabilir. kimisinde sade RGB kontrolcü ile beraber geliyor, oradan anakarta sinyal bağlantısını yapıyorsun sadece. SATA'dan gücü veriyorsun, oradan besliyor. YouTube'da çok rehber var, izleyip de anlamaman mümkün değil. Ben kasayla beraber gelen ARGB kontrolcüyü kullanıyorum, gücü SATA'dan veriyorum. En son 3 pin 5V ARGB bağlantısını anakart soketine yapıyorsun ki anakart devralsın diye. Bazen kasadaki LED tuşuna birkaç saniye basılı tutman gerekebiliyor, yoksa kontrolcü kontrolü anakarta veremiyor. Sen kendin fan ya da RGB için kontrolcü alırsan bu tarzda bir sıkıntı olmaz. Kasa ile gelen modellerden söz ediyorum. Fan kontrolcü yerine fan çoklayıcı kullanmak da mantıklı, tek porta 3 fana kadar bağlarsın bu mantıkta, tam güçte çalışır. 1 amper değerlikte port başına, o şekilde hesap et. Anakart manuel'ine resmi siteden bakarsın, bazılarında 2 amper desteği olur. 4-5 fan bağlayıp tam güçte sıkıntısız kullanabilirsin yani ama ASUS'ta port başı 1 amper şu anda. Pompa portu sadece 3 amper idi. ARGB'ler de 3 amper geliyor diye biliyorum. Sen yine de 3-4 taneden fazla başlığı bağlama tek porta. 3'lü bağlaman yeterli daisy-chain. Eğer ki kontrolcü kullanacaksan gücü SATA'ya da Molex'ten vereceğin için 10-15 taneye kadar bağlamanda sakınca olmaz.

Thermalright fan ve aRGB hub X8 4 pinli RGB fan çoklayıcı. Elimde bu var, bunu kullansam uyumlu mudur? Bir de Asiahorse fanlar birbirine LEGO gibi kilitleniyor ve üçlü paket alıyorum ya, iki tane kablo çıkıyormuş paketten. Neyi nereye takacağımı anlatma şansınız var mı? Yani o çıkan 2 kablonun ikisini de kullanıyor muyum?

RGB'lerde dişi erkek bağlantı yaparken ok yönüne de dikkat et, okların yönü uç uca bakmalı. Ters istikamette ya da karşılıklı olmazsa başarısız olur, daisy-chain bağlantının da kuralı var. Kafana göre dişleri geçirmeyeceksin yani. Birkaç sıfırdan sistem toplama videosu izle, PC'cilere de bir daha bulaşma derim.

Bu olayın sorumlusu da aslında senin başta üşenip PC'ciye başvurman oldu. Kendine az güvenseydin halledebileceğini düşünüyorum. Her işte hayır vardır, ben de seninle benzer dönemlerden geçiyorum. Çok ısrarcı olmamakta fayda var, en iyisi akışına bırakmaktır. @casper04

Thermalright fan ve aRGB hub X8 4 pinli RGB fan çoklayıcı. Elimde bu var, bunu kullansam uyumlu mudur? Bir de Asiahorse fanlar birbirine LEGO gibi kilitleniyor ve üçlü paket alıyorum ya, iki tane kablo çıkıyormuş paketten. Neyi nereye takacağımı anlatma şansınız var mı? Yani o çıkan 2 kablonun ikisini de kullanıyor muyum?

Fotoğraflarsan yardımcı oluruz. RGB ile ARGB birbirinden farklı, fanlar ARGB ise uygun olmaz. Yeni nesil fanlarda dediğin gibi geçmeli oluyor, Lian Li vb. fanlarda da mevcut. Kablo kalabalığı önleme adına böyle bir yola başvurdular.

Son düzenleme:
RGB'lerde dişi erkek bağlantı yaparken ok yönüne de dikkat et, okların yönü uç uca bakmalı. Ters istikamette ya da karşılıklı olmazsa başarısız olur, daisy-chain bağlantının da kuralı var. Kafana göre dişleri geçirmeyeceksin yani. Birkaç sıfırdan sistem toplama videosu izle, PC'cilere de bir daha bulaşma derim.

Bu olayın sorumlusu da aslında senin başta üşenip PC'ciye başvurman oldu. Kendine az güvenseydin halledebileceğini düşünüyorum. Her işte hayır vardır, ben de seninle benzer dönemlerden geçiyorum. Çok ısrarcı olmamakta fayda var, en iyisi akışına bırakmaktır. @casper04

Fotoğraflarsan yardımcı oluruz. RGB ile ARGB birbirinden farklı, fanlar ARGB ise uygun olmaz. Yeni nesil fanlarda dediğin gibi geçmeli oluyor, Lian Li vb. fanlarda da mevcut. Kablo kalabalığı önleme adına böyle bir yola başvurdular.
1788535976119.webp

Üçlü fanlardan çıkan kablolar böyle hocam.

8 tane kasa fanının linki de bu. Aldığım huba uygun mudur ki? 2 paket üçlü reverse 1 paket üçlü düz yani forward aldım.

Bu da satın aldığım bendeki hub.

Eki Görüntüle 278053

Üçlü fanlardan çıkan kablolar böyle hocam.

8 tane kasa fanının linki de bu. Aldığım huba uygun mudur ki? 2 paket üçlü reverse 1 paket üçlü düz yani forward aldım.

Bunun için ARGB Hub ihtiyacın yok aslında, 3 fanı tek fanmış gibi organize edip tek porta takıyorsun, kendi kontrolcüsü var. Sitesinden bir kurulumu izlersen anlayacağını düşünüyorum. Az aşağı kaydır, birebir kurulumu video olarak eklenmiş.

1788536307896.webp

Dediğim gibi hocam, fan bağlantıları, fan hub ve PSU bağlantılarını anlamıyorum, kafam karışıyor.

Fan bağlantıları için bu videoyu buldum da, acaba hub'a mı toplamak mantıklı yoksa anakarta takmak mı mantıklı, arada kaldım. Performans düşüşü olur mu anakarta toplarsam mesela diye düşündüm, aklıma geldi. Siz nasıl bir yol öneriyorsunuz? @Ayhan Dönmez muhtemelen kuracağım bu bilgisayarı ben ya anakart gelince. :)

Ben Fan Hub'ı öneriyorum çünkü daha pratik ve kolay.

Bu fan + ARGB Hub. Bu da olur. Neyi nereye takacağını bildikten sonra sorun yok, zaten istesen de yanlış takamazsın, soket uymaz. 4 pin PWM ve 3 pin ARGB bağlantısı mevcut sende. Bu Hub'larda sinyali ilk soketten alıyor, kılavuzda belirtir onu ya da ürünün kendi sitesini incelersen anlarsın. Geri kalana onu dağıtır. Fan Hub'larda eşit ya da yakın değerlikte fanlar kullanman lazım. Özdeş olursa en iyi senaryo olur. @casper04

Bu fan + ARGB Hub. Bu da olur. Neyi nereye takacağını bildikten sonra sorun yok, zaten istesen de yanlış takamazsın, soket uymaz. 4 pin PWM ve 3 pin ARGB bağlantısı mevcut sende. Bu Hub'larda sinyali ilk soketten alıyor, kılavuzda belirtir onu ya da ürünün kendi sitesini incelersen anlarsın. Geri kalana onu dağıtır. Fan Hub'larda eşit ya da yakın değerlikte fanlar kullanman lazım. Özdeş olursa en iyi senaryo olur. @casper04
8 kasa fanının tamamı aynı. Asiahorse Dawn Pro. Sadece sıvı soğutmanınkiler farklı ama elimde hub varken eğer uygunsa onu kullanmayı daha doğru buluyorum. Sadece kabloda bir sürü çıkış olunca kafamı çok kurcaladı benim. Ne nereye girecek pek anlamadım yani çünkü 2 tane çıkış olsa anlayacağım biri PWM diğeri ARGB ama öyle değil. Bir sürü uç var kabloda.

İnternet ve yapay zeka çağındayız, yapay zeka bazen sallasa da mantığı anlamana yardımcı olur. YouTube'da yerli içerikler başarılı, anlamadığın noktada da fotoğraflayıp yardım istersin gerekirse montaj anında. PC'cilere para kaptırmayın, direkt kendin tertip etseydin zaten şu anda mutlu mesut kullanıyordun muhtemelen. Gözünü korkutsa da göründüğü kadar zor değil, basit işlemler. @casper04

8 kasa fanının tamamı aynı. Asiahorse Dawn Pro. Sadece sıvı soğutmanınkiler farklı ama elimde hub varken eğer uygunsa onu kullanmayı daha doğru buluyorum. Sadece kabloda bir sürü çıkış olunca kafamı çok kurcaladı benim. Ne nereye girecek pek anlamadım yani çünkü 2 tane çıkış olsa anlayacağım biri PWM diğeri ARGB ama öyle değil. Bir sürü uç var kabloda.

Dişi ve erkek geçmeli bağlantılar ARGB'deki, daisy chain yapmana yarıyor işte. Bir bağlantıyı, sinyali çokluyorsun ki diğerlerine de dağıtsın diye. Aynı kablo üstünden geçiyor hepsi. Daisy chain de bir limiti var ama kontrolcü güç beslemesi SATA'dan olacağı için teorik limit seni çok alakadar etmiyor.

Sıvı soğutma fanları farklıysa onların PWM fan bağlantısını ayrı olarak yap, Fan Hub hiç bulaştırma onu. Fan Hub yapacağın 4 pin PWM sinyali mümkünse birebir özdeş fanlar olsun ki tek tık ile eşit şekilde kontrol edebil. Diğer sıvı soğutma fanları için ya onlar da geçmelidir ya da onlara AIO kutusundan 3'lü fan splitter çıkmıştır. O şekilde anakarttaki CPU_Fan portuna takacaksın.

İnternet ve yapay zeka çağındayız, yapay zeka bazen sallasa da mantığı anlamana yardımcı olur. YouTube'da yerli içerikler başarılı, anlamadığın noktada da fotoğraflayıp yardım istersin gerekirse montaj anında. PC'cilere para kaptırmayın, direkt kendin tertip etseydin zaten şu anda mutlu mesut kullanıyordun muhtemelen. Gözünü korkutsa da göründüğü kadar zor değil, basit işlemler. @casper04

Dişi ve erkek geçmeli bağlantılar ARGB'deki, daisy chain yapmana yarıyor işte. Bir bağlantıyı, sinyali çokluyorsun ki diğerlerine de dağıtsın diye. Aynı kablo üstünden geçiyor hepsi. Daisy chain de bir limiti var ama kontrolcü güç beslemesi SATA'dan olacağı için teorik limit seni çok alakadar etmiyor.

Sıvı soğutma fanları farklıysa onların PWM fan bağlantısını ayrı olarak yap, Fan Hub hiç bulaştırma onu. Fan Hub yapacağın 4 pin PWM sinyali mümkünse birebir özdeş fanlar olsun ki tek tık ile eşit şekilde kontrol edebil. Diğer sıvı soğutma fanları için ya onlar da geçmelidir ya da onlara AIO kutusundan 3'lü fan splitter çıkmıştır. O şekilde anakarttaki CPU_Fan portuna takacaksın.
Anladım, şu anakart gelsin de ben tekrar fotoğraflaya fotoğraflaya yardım isteyim. En sağlıklısı bu sanırım ya.