- Makaleler
- 1
Fan bağlantıları için bu videoyu buldum da acaba hub'a mı toplamak mantıklı yoksa anakarta takmak mı mantıklı arada kaldım. Performans düşüşü olur mu anakarta toplarsam mesela diye düşündüm aklıma geldi. Siz nasıl bir yol öneriyorsunuz? @Ayhan Dönmez Muhtemelen kuracağım bu bilgisayarı ben ya anakart gelince.![]()
Zor tarafı yok, belki aldığın kasayla beraber geliyor olabilir. Kimisinde sade RGB kontrolcü ile beraber geliyor, oradan anakarta sinyal bağlantısını yapıyorsun sadece. SATA'dan gücü veriyorsun, oradan besliyor. YouTube'da çok rehber var, izleyip de anlamaman mümkün değil. Ben kasayla beraber gelen ARGB kontrolcüyü kullanıyorum, gücü SATA'dan veriyorum. En son 3 pin 5V ARGB bağlantısını anakart soketine yapıyorsun ki anakart devralsın diye. Bazen kasadaki LED tuşuna birkaç saniye basılı tutman gerekebiliyor, yoksa kontrolcü kontrolü anakarta veremiyor. Sen kendin fan ya da RGB için kontrolcü alırsan bu tarzda bir sıkıntı olmaz. Kasa ile gelen modellerden söz ediyorum. Fan kontrolcü yerine fan çoklayıcı kullanmak da mantıklı, tek porta 3 fana kadar bağlarsın bu mantıkta, tam güçte çalışır. 1 Amper değerlikte port başına, o şekilde hesap et. Anakart manuel'ine resmi siteden bakarsın, bazılarında 2 Amper desteği olur. 4-5 fan bağlayıp tam güçte sıkıntısız kullanabilirsin yani ama ASUS'ta port başı 1 Amper şu anda. Pompa portu sadece 3 Amper idi. ARGB'ler de 3 Amper geliyor diye biliyorum. Sen yine de 3-4 taneden fazla başlığı bağlama tek porta. 3'lü bağlaman yeterli daisy-chain. Eğer ki kontrolcü kullanacaksan gücü SATA ya da Molex'ten vereceğin için 10-15 taneye kadar bağlamanda sakınca olmaz.