Burak Engin
Çalışkan
Selam,
Sistemimde işlemci sıcaklıkları aşırı yüksek değerlere ulaşıyor ve sebebini anlamakta zorlanıyorum. Özellikle yük altında 100°C'yi gördüğüm oluyor ve bu durum performansı etkiliyor. Soğutma tarafında bir sorun mu var, yoksa bu sıcaklıklar normal mi?
Sistemim:
🌡 Gözlemlediğim Durum:
Boost kapalıyken işlemci 3.5 GHz civarında çalışıyor ama açınca frekanslar yükseliyor ve 100°C'ye kadar çıkıyor. Sıvı soğutucum yeterli mi, yoksa montaj veya macun ile ilgili bir sorun olabilir mi? Voltaj ayarlarında veya güç limitlerinde bir değişiklik yapmam gerekir mi?
BIOS üzerinde bu islemci icin yapmam gereken ayarlar var midir?
Sistemimde işlemci sıcaklıkları aşırı yüksek değerlere ulaşıyor ve sebebini anlamakta zorlanıyorum. Özellikle yük altında 100°C'yi gördüğüm oluyor ve bu durum performansı etkiliyor. Soğutma tarafında bir sorun mu var, yoksa bu sıcaklıklar normal mi?
- İşlemci: Intel i5-14600K
- Soğutucu: MSI MAG CoreLiquid 240R V2 (2x120mm sıvı soğutma)
- Anakart: MSI MAG Z790 Tomahawk Wi-Fi
- Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 3070 Ti GAMING OC
- RAM: G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 Royal Silver DDR5 7200MHz CL34
- Kasa: ASUS TUF GAMING GT301 RGB (Ön panel mesh yapıda)
- Güç Kaynağı: ASUS TUF GAMING 750B 750W 80+ Bronze
- Depolama: Samsung 980 Pro 1TB & WD Blue SN570 500GB
🌡 Gözlemlediğim Durum:
- Boşta sıcaklıklar: [Örn: 50-60°C]
- Oyunlarda sıcaklıklar: [Örn: 90-100°C] (PUBG de 99-100°C)
- AIDA64 / Cinebench gibi testlerde: 100°C ve throttle
- Fan profili: Auto / Custom denedim
- Intel Turbo Boost Technology: Açık
- Enhanced Boost: Açık (Kapattığımda işlemci 3500 MHz civarına düşüyor)
Boost kapalıyken işlemci 3.5 GHz civarında çalışıyor ama açınca frekanslar yükseliyor ve 100°C'ye kadar çıkıyor. Sıvı soğutucum yeterli mi, yoksa montaj veya macun ile ilgili bir sorun olabilir mi? Voltaj ayarlarında veya güç limitlerinde bir değişiklik yapmam gerekir mi?
BIOS üzerinde bu islemci icin yapmam gereken ayarlar var midir?