Cheriel

Uzman
Merhaba, bugün TYT matematiğe başladım. Mert Hoca’nın kitabını aldım. Sayı kümeleri konusunun videosunu izledim, 1 saat sürdü ama testleri yapamadım.
  1. testte 6 doğru, 4 yanlış, 1 boşum var.
  2. testte ise 1 doğru, 1 yanlış, 8 boşum var.
Sorun bende mi? Üç Dört Beş kitabının sorularını hiç yapamadım. Daha sonra negatif ve pozitif sayılar konusunu izlemeye başladım, ama onu hiç anlamadım bile. Kapatmak zorunda kaldım videoyu. Sizce ne yapmalıyım?

Merhaba, bugün TYT matematiğe başladım. Mert Hoca’nın kitabını aldım. Sayı kümeleri konusunun videosunu izledim, 1 saat sürdü ama testleri yapamadım.
Sorun bende mi? Üç Dört Beş kitabının sorularını hiç yapamadım. Daha sonra negatif ve pozitif sayılar konusunu izlemeye başladım, ama onu hiç anlamadım bile. Kapatmak zorunda kaldım videoyu. Sizce ne yapmalıyım?
Mert Hoca'nın soru bankası zor baya. Orijinal-Barış arasında.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-08-04-22-15-39-956_com.google.android.youtube.webp
    Screenshot_2025-08-04-22-15-39-956_com.google.android.youtube.webp
    251,1 KB · Görüntüleme: 90
@Cheriel, dil döndüğü kadar anlatmaya çalışayım.

En üstteki a<0<b<c ifadesine göre; a negatif bir değer, b ve c pozitif bir değer. Bu cepte.

Soruda her zaman ifadesini kullanma sebebi şu; mesela diyelim ki a = -2, b=1, c=2 olsun. Bu varsayıma göre 1. seçenekteki ifade (-2 - 1)*2 olur, bu işlemin cevabı -6 gelir, yani işlemin sonucu negatif gelir. Bu sayıları ne seçersen seç parantezin içi mutlaka eksi bir sayı gelecektir ve c ifadesi de pozitif bir değer olduğu için 1.ifadedeki işlem her zaman negatif bir değer gelecektir.

Ama mesela a= -2, b=1, c=2 değerleriyle 2.ifadeye bakarsak işlem (-2 + 2)*1 olacaktır, bu işlemin sonucu da 0 gelecektir. Yani 2. ifade her zaman negatif olmayabiliyormuş, 0 ya da pozitif bir değer de çıkabiliyormuş sonuç. Mesela c = 9 yaparsak (-2+9)*1 olacaktır ifade ve bu işlemin sonucu da +7 gelir yani pozitif bir değer.

3.ifadeyi de bu mantıkla çözüyoruz. a ifadesi direkt negatif bir değer olduğu için parantez içini negatif bir değer yapabilirsek 3.ifade de her zaman negatif olmamış oluyor. Ama b<c olduğu için parantez içi pozitif bir değer gelmek zorunda ve bu yüzden 3.ifade her zaman negatif olmak zorunda kalmış oluyor.

a b c yerine sayı koyup kendin de deneyebilirsin ifadeleri pozitif çıkarmayı, eğer pozitif ve 0 çıkamayan bir ifade varsa onlar sorunun cevabı oluyor.

Umarım soru beni faka bastırmamıştır, ağlarım:hasta:

Selam dostum, bu yollardan geçmiş birisi olarak söyleyebilirim ki. Temelin yok, temel atmalısın ve bunun için uygun kaynak bulmalısın. Önerim: Aktif Matematik çöz sonra bu mert hocayı izle.

Matematik, bir video izlemeyle yapılabilecek ders değil. Konu anlatım videosu izlenildikten sonra sürekli soru çözmeye çalışacaksınız ve zamanla konunun oturduğunu fark edeceksiniz.

Mert Hoca'nın soru bankası zor bayağı. Orijinal-barış arasında.

Soru bankası zor ama orijinal-barış demezdim. Barış çözmedim yalan yok ama Orijinal bu kadar kolay değildi.

Temeliniz zayıf olabilir mi? Daha kolay bir kampa geçebiliyorsanız geçin derim.