Matematikten bir konu çıkarma şansınız olsa ne olurdu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Michael MYERS
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 456
  • Etiketler Etiketler
    konu
Konu aç yardımcı olalım hocam dert etmene gerek olmayan bir konu. Öğretmenler bazen çok karışık anlatıyor anlaşılmıyor. Şahsen şahit oldum bildiğim şeyi unutacaktım çarpanlarda ayırmada.
Eşlenik meşlenik bir şey diyordu az önce Mert Hoca. Ne olduğunu unutmuşum. Ben de sanıyorum ki çarpanları ayırma ile ilgili. Köklü sayılarmış, yeni hatırladım. Hatta konu açtım. Şimdi rapor gönderdim, onaylamayın diye. Ama eşlenik tam olarak neydi? Bir özet geçersen iyi olur. Niye yapıyorduk, amaç ne?

Hocam paydadaki köklü sayıdan kurtulmak için rasyonel ifadeyi paydanın eşleniği ile çarpıyoruz.

Örneğin 2/1-√2 diye bir ifademiz olsun. Paydadaki köklü ifadeden kurtulmak istiyoruz çünkü bizi paydada köklü bir zımbırtı olması tilt ediyor. Rasyonel ifadeyi paydanın aynısı ama sadece köklü sayının önündeki ifadeyi değiştirerek genişletiyoruz. Verdiğim örnek için bu 1+√2.

Kısaca 1-√2nin eşleniği 1+√2. Sadece kökün önündeki işaret değişiyor. Artıysa eksi, eksiyse artı.

Çıkarma değil de ama eklenmesi gereken bir sürü konu var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…