Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

user44 13

Uzman
Anakartım ASUS B850mk, daha öncesinde böyle bir sorun yoktu, ben de anlamadım. Mcr ve Power down kapattığımda sistem RAM Train'i tamamladıktan sonra USB portlarına güç veriyor.

Dolayısıyla F2 spamlasam da BIOS'a giremiyorum, siyah ekranda kalıyor. Ayarlardan gelişmiş başlangıç yaptığımda da giremiyorum, yine siyah ekran. Yani mcr ve Power down kapalı kullanacaksam, her BIOS'a girmem gerektiğinde CMOS yapmam gerekiyor.

BIOS sürümünden mi kaynaklanıyor acaba? Şu an 1681 sürümündeyim, daha güncel sürüm var fakat beta, yapmalı mıyım sizce?
@Ayhan Dönmez hocam fikrin var mıdır bu konuda?

Son düzenleme:
Evet hocam sıkışma gibi görünüyor DP kablo kullanıyorum. 7800X3D ve 9060XT sistem.
Hocam, ben Display Port'ta BIOS'a girilmiyor diye biliyorum.
MCR (Memory Context Restore) kapalıyken BIOS'a giremeyip, açıkken girebilmesi olayın tamamen POST (İlk Açılış) süresi ile ilgili olduğunu gösteriyor bence. MCR kapalıyken sistem her açılışta uzun bir RAM eğitimine girer. Bu gecikme sırasında, 9060XT ekran kartının DisplayPort üzerinden monitörle yaptığı bağlantı protokolü (link training) zaman aşımına uğrayıp sinyali kesiyor olabilir.

7800X3D işlemcisinin dahili grafik birimi mevcut. DP kablosunu harici ekran kartından söküp doğrudan anakartın üzerindeki DP veya HDMI portuna takarak BIOS'a girmeyi denemeli. Eğer iGPU üzerinden siyah ekran vermeden giriyorsa, anakartın uzayan RAM eğitimi sırasında 9060XT'nin DP sinyalini bekletemediği netleşir. Çünkü açılışta ASUS logosu geliyor.

Mcr (Memory context restore) kapalıyken BIOS'a giremeyip, açıkken girebilmesi olayın tamamen post (ilk açılış) süresi ile ilgili olduğunu gösteriyor bence. Mcr kapalıyken sistem her açılışta uzun bir RAM eğitimine girer. Bu gecikme sırasında, 9060XT ekran kartının DisplayPort üzerinden monitörle yaptığı bağlantı protokolü (link training) zaman aşımına uğrayıp sinyali kesiyor olabilir.

7800X3D işlemcisinin dahili grafik birimi mevcut. DP kablosunu harici ekran kartından söküp doğrudan anakartın üzerindeki DP veya HDMI portuna takarak BIOS'a girmeyi denemeli. Eğer iGPU üzerinden siyah ekran vermeden giriyorsa, anakartın uzayan RAM eğitimi sırasında 9060XT'nin DP sinyalini bekletemediği netleşir. Çünkü açılışta ASUS logosu geliyor.

iGPU ile girebiliyorum BIOS'a mcr ve pd kapalıykende. Fakat sorun şu ki iGPU da kapalı kullanıyorum normalde. Yani özetle mcr, pd ve iGPU kapalıyken harici ekran kartıyla BIOS'a giremiyorum.

iGPU ile girebiliyorum BIOS'a mcr ve pd kapalıykende. Fakat sorun şu ki iGPU da kapalı kullanıyorum normalde. Yani özetle mcr, pd ve iGPU kapalıyken harici ekran kartıyla BIOS'a giremiyorum.
Hocam o zaman şöyle bir test yapalım: iGPU'yu BIOS'tan açık (Enabled/Auto) konuma getirin, ancak monitör kablosunu anakarta değil, yine harici ekran kartınıza (9060XT) takılı bırakın. Bu şekilde MCR ve PD kapalıyken sistemi yeniden başlatıp BIOS'a girmeye çalışır mısınız?

Hocam o zaman şöyle bir test yapalım: IGPU'yu BIOS'tan açık (Enabled/Auto) konuma getirin, ancak monitör kablosunu anakarta değil, yine harici ekran kartınıza (9060XT) takılı bırakın. Bu şekilde mcr ve pd kapalıyken sistemi yeniden başlatıp BIOS'a girmeye çalışır mısınız?

Denedim hocam yine siyah ekran.

Anakartım ASUS B850mk, daha öncesinde böyle bir sorun yoktu, ben de anlamadım. Mcr ve Power down kapattığımda sistem RAM Train'i tamamladıktan sonra USB portlarına güç veriyor.
Hocam test durumu tamamen netleştirdi. Anakart MCR kapalıyken yaptığı uzun RAM eğitimi sırasında, 9060XT'nin PCIe üzerinden verdiği görüntü sinyalini bekleyemeyip zaman aşımına uğruyor. Bunun sonucunda BIOS arayüzünü zorla anakarttaki iGPU portuna gönderiyor. Monitörünüz harici karta bağlı olduğu için de doğal olarak siyah ekranda kalıyorsunuz. Önceden bu sorunu yaşamamanız, tamamen şu anki BIOS sürümü ile ilgili bence. Asus bir sonraki sürüm de sorunu çözmüş olabilir. Fakat beta BIOS yerine stabil sürümü beklemenizi öneririm.