Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
1773474383381.webp

Selamlar! 4 gündür oynadığım ve 30 saatten fazla zaman geçen sonrası bu ilk izlenimi yazmak istedim. Hayatımda idle oyun oynamam diyordum çünkü çok saçma geliyordu. Ama arkadaşlarımdan Melvor Idle'ı görünce bir merak ettim. Fiyatı sebebiyle izliyordum ama sonra Paycell'in 500 TL üzeri 100 TL indirimiyle sepete Melvor Idle + Atlas DLC'sini aldım.

Oyunun ilk 10 dakikası falan eğitimle geçti. Eğitim bittikten sonra bir an durdum, bir boşluğa düştüm ve dedim ki: "Lan ben buna mı 300 TL verdim?". Ama bazı sebeplerden dolayı iade etme tarafında da değildim. Bu sebepler şunlar:
  • Arkada zahmetsiz çalışıp ufak ufak tatmin ve dopamin sağlayan bir oyun.
  • Başka oyunlara, aktivitelere geçişi kolaylaştırmak ve başlangıç eşiğini düşürmek için kahveyle beraber bir ritüel oluşturmak.
  • Anda kalabilmek, öylece boş boş ekrana bakıp hiçbir şey yapmama özgürlüğünü elde etmek.
Bunlar birçoğunuz için anlamsız gelebilir ama anlayan anlar.

Nihai olarak iyi ki de iade etmemişim diyorum çünkü cidden keyif veriyor.

O zaman nedir bu Melvor Idle, ona geçelim.

Melvor Idle Nedir?​

Melvor Idle, RuneScape’ten ilham alan idle'laştırılmış bir RPG. Oyun aktif oynamayı zorunlu kılmıyor, daha çok bir şeyleri ayarlayıp oyunun arkada kendi kendine ilerlemesine izin verdiğin bir yapı sunuyor. Başında durup refleks göstermen gereken bir oyun değil, sistem kurup zaman tanıyorsun.

Teknik Olarak Ne Sunuyor?​

Melvor Idle, yüzeyde sade görünse de altında oldukça katmanlı bir sistem barındırıyor. Şu ana kadar gördüğüm kadarıyla oyun teknik olarak şunları sunuyor:
  • 20’den fazla skill: Combat ve non-combat olmak üzere farklı beceriler bulunuyor. Woodcutting, Fishing, Mining gibi üretim ve kaynak toplama skill’lerinin yanında; Melee, Ranged, Magic gibi combat skill’leri de mevcut.
  • Birbirine bağlı progression yapısı: Skill’ler izole değil. Bir skill’i geliştirirken başka bir skill için kaynak biriktiriyor ya da ileride işine yarayacak altyapıyı kurmuş oluyorsun. İlerleme tek bir çizgide değil, dolaylı bağlantılar üzerinden ilerliyor.
  • Idle / offline ilerleme: Oyun aktif olarak başında durmanı istemiyor. Ayarlamaları yaptıktan sonra offline ilerleme devam ediyor. Bu da oyunu kısa seanslara çok uygun hale getiriyor.
  • Depo yönetimi: Toplanan kaynaklar, üretilen eşyalar ve loot’lar depoda tutuluyor. Alan yönetimi ve neyi saklayıp neyi harcayacağına karar vermek oyunun önemli bir parçası.
  • Combat sistemi ve ekipman: Combat tarafında ekipman, düşman seçimi ve skill kombinasyonları devreye giriyor. Şu ana kadar gördüğüm kadarıyla combat, refleks değil hazırlık ve planlama odaklı.
  • Uzun vadeli planlama ihtiyacı: Bir skill’i sadece “şimdi” için değil, ileride başka bir skill’i açmak ya da kolaylaştırmak için geliştiriyorsun. Oyun kısa vadeli ödüllerden çok, süreç kurmaya odaklı.
  • Minimalist sunum: Görsel anlatım oldukça sınırlı. Oyun daha çok sayılar, tablolar ve metin üzerinden ilerliyor. Bu da Melvor’u, görsel şovdan çok sistem takibi yapan bir oyun hâline getiriyor.
  • PC & Mobil Senkronizasyonu: Kendi bulut sistemi sayesinde oyunu Steam'den alırsanız ek bir ücret ödemeden mobil cihazınızda da oynayabiliyorsunuz. Yani illa bilgisayarı açmaya gerek yok.
  • Pay to pass değil: Oyunda oyun içi satın alım bulunmamakta. Yani bir süreci başlattığınız zaman para ödeyerek süreci hızlandıramazsınız. Tek seferlik ödeme sonrası tam oyun size sunuluyor.

İlk İzlenim​

Oyunun eğitim kısmını bitirdiğimde, dediğim gibi, bir boşluğa düştüm. İlk saatlerde “Acaba bir şey mi kaçırıyorum?” hissi yaşadım. Tıklıyorsun, sayılar artıyor ama oyun sana eğlenceli olduğunu kanıtlamaya çalışmıyor. Bu da beni biraz düşündürdü.

Bir noktadan sonra oyunu aktif bir eylem gereksinimi olan bir oyun gibi oynamayı bırakıp bir şeyler ayarlayıp çıkma fikri oturmaya başladı. O an Melvor’un olayı daha netleşti. Oyun başında durmanı istemiyor, sen yokken de çalışmaya devam eden bir sistem gibi davranıyor.

Bu noktada Melvor, benim için bir oyun olmaktan çok arka planda yaşayan bir ritüel gibi hissettirmeye başladı. Oyunu açıp 5-10 dakika ayarlama yapıp çıkabiliyorum. Sonra başka şeylerle uğraşırken oyunun ilerlediğini bilmek garip bir tatmin veriyor.

Oyunun bir idle oyun olduğuna aldanmayın. Cidden derin bir oynanışa sahip. Oyun içi skill'ler birbiri ile ilişkili. Bir sistem diğerine bağlı. Dengeyi çok güzel, tam ayarında oturtmuşlar. Hani bir RPG bildiğin ya.

Ayrıca oyunda zindanlar, boss'lar da var. Yani bu yüzden biraz yükseldim. Kendinizi geliştirip zindanlara girip oyunun hikâyesini de sürdürebiliyorsunuz.

Kesinlikle parasını hak eden bir idle diyebilirim. Tabii herkese göre olmayabilir. Burası da bir gerçek.

Birkaç görsel:

1773476115232.webp

1773476168375.webp

1773476209656.webp

1773476248837.webp