Memtest testinde XMP kapatılmalı mı?

Platon 58

Üstün
Memtest ile RAM testi yapacağım, XMP kapatmam gerekir mi? Normal 2400 MHz, BIOS'tan ayarla 3000 MHz'ye çıkartmıştım.

Kapatırsan daha iyi olur. XMP açık olduğu için normalde sorunsuz çalışacak bellekler hata verebiliyor.
Sonuçta RAM'ler XMP hızında çalışabilecek şekilde etiketlenip satılmıyor mu? Bu durumda RAM bozuk diyemez miyiz? Anakartın XMP'yi hatalı değerlerde ayarladığı senaryoyu dışarıda tutarak soruyorum bu soruyu.

Neyi ölçmek istediğinize göre değişir. JEDEC profilini denemek istiyorsanız XMP kapalı ve varsayılan ayarda test edebilirsiniz. XMP profilini yani overclock'u test etmek için Memtest yerine TestMem5, OCCT, Karhu gibi araçları öneririm. Bunlar daha yoğun yük bindiren testler ve daha tutarlı sonuçlar veriyorlar.

XMP açıldığında kararsız çalışan RAM değil, işlemci içindeki bellek kontrolcü de olabiliyor. Mesela Ryzen 3000 bir işlemci ile 3600 MHz bellek kullanamazsınız. Böyle bir durum.

Kapatırsan daha iyi olur. XMP açık olduğu için normalde sorunsuz çalışacak bellekler hata verebiliyor.
Testi yaptıktan sonra tekrar açabilirim o halde. Bir de memtesti belleğime yazdırdım ama USB Sürücüsü F adında yeni bir USB daha geldi, diski biçimlendirmeniz gerekli hatası verdi. Bir şey yapmadan kapattım. Videonuzda böyle bir şey olmamıştı. Bir şey yapmam gerekiyor mu?

Bu biraz iddiali olmus sanki.

Mesela su video ustun koru arayip ilk karsima cikan. Yine ayni kanalin farkli videolari da var.
RAM'in 3600'de çalışabilmesi için Infinity Fabric hızının en az 1800 MHz olması lazım. Her Ryzen 3000 serisi çip bunu başaramıyor, bu yüzden @Recep Baltaş böyle bir yorum yaptı.

Ryzen 3000 serisi sistemlerde bu yüzden 3200 MHz CL14 bellekler öneriliyor hep.

@Recep Baltaş hocam bi yardımcı olsanız, her belleği taktığımda F sürücüsü de geliyor. Direkt memtesti açmamda bir sorun olmaz değil mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…