Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Koneko Toujou

Üstün
Yer
Cehennemin dibi
Bir RAM'den dolayı PC BSoD veriyor. Bugün MemTest yaptım, sonuçları aşağıya bıraktığım dosyada mevcut.

Hangi RAM'de sorun olduğunu nasıl anlarım bu dosyadan?

1765262741173.webp

1765262764169.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

1. Sorunlu Adres Analizi​

MemTest86 sonucunda hataların 28GB civarında (27999MB - 28031MB aralığında) oluştuğu görülüyor.

Senin RAM konfigürasyonun şu şekilde (toplam 40GB):
  • Slot A2: 16 GB Kingston
  • Slot B1: 8 GB A-DATA
  • Slot B2: 16 GB Kingston
Modern işlemciler ve anakartlar genellikle belleği "Interleave" (serpiştirme) yöntemiyle kullanır, bu yüzden "28. gigabayt kesinlikle şu çubuktur" demek %100 mümkün değil. Ancak adresin konumu ve doluluk sırası göz önüne alındığında, hata fiziksel olarak DIMM B1 veya DIMM B2 slotlarına denk gelen bellek bloğunda görünüyor.

2. Asıl Sorun: "RAM Çorbası" (Mixed RAM)​

Sorunun fiziksel bir arızadan ziyade uyumsuzluk olma ihtimali çok yüksek. Sisteminde "RAM uyumsuzluğu" için ideal bir ortam yaratmışsın, tebrik ederim:
  1. Farklı Markalar: Kingston ve A-DATA karıştırılmış.
  2. Farklı Kapasiteler: 16 GB ve 8 GB modüller bir arada.
  3. Farklı Modeller: İki Kingston RAM bile birbirinden farklı model kodlarına sahip (KF432C16BB1/16 ve KF3200C16D4/16GX). Biri "Single Rank", diğeri "Dual Rank" olabilir, bu da bellek kontrolcüsünü zorlar.
  4. 3 Modül Kullanımı: Ryzen işlemciler genellikle 2 veya 4 modül ile en stabil çalışır. 3 modül kullanımı "Dual Channel" yapısını bozar veya "Flex Mode"a zorlar, bu da 28GB gibi geçiş adreslerinde (adreslemenin bir kanaldan diğerine taştığı noktalarda) zamanlama hatalarına (timing error) neden olur.

Ne Yapmalısın?​

Sorunu çözmek ve hatalı RAM'i kesinleştirmek için şu adımları izle:
  1. İlk Şüpheliyi Çıkar:

Sistemdeki en uyumsuz parça olan DIMM B1 slotundaki 8GB A-DATA belleği çıkar.
    • Sadece A2 ve B2 slotlarındaki 16GB Kingston'lar kalsın (Toplam 32GB).
    • Bu şekilde tekrar test et. Büyük ihtimalle hatalar kesilecektir.
  2. Hata Devam Ederse:
    Eğer A-DATA'yı çıkardığında bile hata alıyorsan, sorun DIMM B2 slotundaki Kingston bellekte olabilir (çünkü hata adresi bellek haritasının sonlarına doğru).
    • Bunu doğrulamak için: Sadece tek bir 16GB Kingston tak (A2 slotuna) ve test et. Sonra diğerini takıp test et.
Özet: Sorun çok büyük ihtimalle DIMM B1 (8GB A-DATA) modülünün yarattığı uyumsuzluktan veya DIMM B2 slotundaki RAM'in yüksek adreslerdeki hatasından kaynaklanıyor. Önce 8GB'lık modülü sökerek teste başla.

MemTest86 sonucunda hataların 28GB civarında (27999MB - 28031MB aralığında) oluştuğu görülüyor.

Modern işlemciler ve anakartlar genellikle belleği "Interleave" (serpiştirme) yöntemiyle kullanır, bu yüzden "28. gigabayt kesinlikle şu çubuktur" demek %100 mümkün değil. Ancak adresin konumu ve doluluk sırası göz önüne alındığında, hata fiziksel olarak DIMM B1 veya DIMM B2 slotlarına denk gelen bellek bloğunda görünüyor.

Sorunun fiziksel bir arızadan ziyade uyumsuzluk olma ihtimali çok yüksek. Sisteminde "RAM uyumsuzluğu" için ideal bir ortam yaratmışsın, tebrik ederim:
  3. Farklı Modeller: İki Kingston RAM bile birbirinden farklı model kodlarına sahip (KF432C16BB1/16 ve KF3200C16D4/16GX). Biri "Single Rank", diğeri "Dual Rank" olabilir, bu da bellek kontrolcüsünü zorlar.
  4. 3 Modül Kullanımı: Ryzen işlemciler genellikle 2 veya 4 modül ile en stabil çalışır. 3 modül kullanımı "Dual Channel" yapısını bozar veya "Flex Mode"a zorlar, bu da 28GB gibi geçiş adreslerinde (adreslemenin bir kanaldan diğerine taştığı noktalarda) zamanlama hatalarına (timing error) neden olur.

Ne Yapmalısın?​

1. İlk Şüpheliyi Çıkar:

Sistemdeki en uyumsuz parça olan DIMM B1 slotundaki 8GB A-DATA belleği çıkar.
    • Sadece A2 ve B2 slotlarındaki 16GB Kingston'lar kalsın (Toplam 32GB).
  2. Hata Devam Ederse:
    Eğer A-DATA'yı çıkardığında bile hata alıyorsan, sorun DIMM B2 slotundaki Kingston bellekte olabilir (çünkü hata adresi bellek haritasının sonlarına doğru).
    • Bunu doğrulamak için: Sadece tek bir 16GB Kingston tak (A2 slotuna) ve test et. Sonra diğerini takıp test et.
Özet: Sorun çok büyük ihtimalle DIMM B1 (8GB A-DATA) modülünün yarattığı uyumsuzluktan veya DIMM B2 slotundaki RAM'in yüksek adreslerdeki hatasından kaynaklanıyor. Önce 8GB'lık modülü sökerek teste başla.

Çözüm

Memtest86 sonucunda hataların 28 GB civarında (27999MB - 28031MB aralığında) oluştuğu görülüyor.

Modern işlemciler ve anakartlar genellikle belleği "Interleave" (serpiştirme) yöntemiyle kullanır, bu yüzden "28. Gigabyte kesinlikle şu çubuktur" demek %100 mümkün değil. Ancak adresin konumu ve doluluk sırası göz önüne alındığında, hata fiziksel olarak DIMM B1 veya DIMM B2 slotlarına denk gelen bellek bloğunda görünüyor.

4. 3 Modül Kullanımı: Ryzen işlemciler genellikle 2 veya 4 modül ile en stabil çalışır. 3 modül kullanımı "Dual Channel" yapısını bozar veya "Flex Mode"a zorlar, bu da 28 GB gibi geçiş adreslerinde (adreslemenin bir kanaldan diğerine taştığı noktalarda) zamanlama hatalarına (timing error) neden olur?

Ne Yapmalısın?​

1. İlk Şüpheliyi Çıkar:

Sistemdeki en uyumsuz parça olan DIMM B1 slotundaki 8 GB A-DATA belleği çıkar.
    • Sadece A2 ve B2 slotlarındaki 16 GB Kingston'lar kalsın (Toplam 32 GB).
  2. Hata Devam Ederse:
    • Bunu doğrulamak için: Sadece tek bir 16 GB Kingston tak (A2 slotuna) ve test et. Sonra diğerini takıp test et.
Özet: Sorun çok büyük ihtimalle DIMM B1 (8 GB A-DATA) modülünün yarattığı uyumsuzluktan veya DIMM B2 slotundaki RAM'in yüksek adreslerdeki hatasından kaynaklanıyor. Önce 8 GB'lık modülü sökerek teste başla.

Hocam öncelikle teşekkürler. Testi yapmak bayağı uzun sürüyor o yüzden tekrar yapacağımı çok düşünmüyorum.
RAM'leri bayağı uzun bir süredir karıştırılmış olarak kullanıyorum ama ilk defa RAM managementdan hata aldım. Sorunun fiziksel olup olmadığından emin olamadım. Dediğiniz gibi a-data RAM'i çıkarıp bir deneyceğim.

Lowest/highest error address ve kapasiteleri üçüncü bozuk diyor.

Piyasa düşünüldüğünde adres farkı çok olmadığı için işletim sistemi üzerinden o kısımları kapatıp bir süre daha idare edebilirsiniz.

HTML olarak paylasabilirdiniz.

Paylaşmadı foruma yüklemeye çalıştığımda uzantı hatası verdi

3. dediğiniz hangisi? A-data mı?

Bir de nasıl kapatabilirim dediğiniz yeri?

Paylaşmadı foruma yüklemeye çalıştığımda uzantı hatası verdi.
MediaFire'a falan yukleyebilirdiniz. Genel kullanımı daha rahat diye dedim. Bu durumda pek bir fark yok.

3. dediğiniz hangisi? A-Data mı?
B2'deki. SPD2 olan. Bugüne kadar 5-6 tanıdığımda sorun oldu ve hepsinde SPD sırasına göreydi. İşletim sistemi map'liyor, bunu biliyorum. BIOS falan map'lemiyordur herhalde. Gereksiz işlem yükü ve gecikme gibi geliyor.

Bir de nasıl kapatabilirim dediğiniz yeri?
Sizde de bugüne kadar gördüğüm en yüksek fark olan 32 MB fark var. Çok önemli is yapmıyorsanız bu durumda değiştirmek ekonomi/piyasa böyle olmasa bile bence israf. Bunun dışında konfigurasyonunuz hem kit/aynı olmaması hem üç tane kullanmanız yüzünden berbat. Yine de ekonomik. Benim elimde olsa ben de kullanırdım.

Sorun işlemci, hatta anakart bile olabilir ama hiç olası değil. Hiçbir şeyi çıkarmadan 32 MB alandan feragat ederek kullanmaya devam edebilirsiniz. Maalesef Windows'ta her açılışta çalışacağının %100 garantisi yok. Her açılışta kontrol etmelisiniz.

False negative vermiş de olabilir. Yani aslında bozuk olan ama test sırasında düzgün çalışmış adresler olabilir. Bunları kapatmadiginiz için sorun yaşamaya devam edebilirsiniz. Tekrar test yaparsanız ilk testte sorun çıkaran adresler ikincide çıkmayabilir. Bu yuzden modülleri tek tek kontrol etmek de %100 güvenilir değil ama sözdeki hata sayısının bir avuç olmadıgı düşünüldüğünde test tekrarında temiz sonuç almayacağınızı düşünüyorum.

Onemli is yapmıyorsanız çok dert etmenize gerek yok. Ayarlayıp hiç kontrol etmeden kullanabilirsiniz.

Su mesaj yeterli olur sanırım. Boşluk bırakarak liste veriyorsunuz. Yapay zekaya guvebirseniz size dokumantasyonda olmayan komutlar vermesi şaşırtmaz. Sonradan duzenlenemiyor. Tek seferde hepsini vermeniz lazım. Hata yaptıysanız veya eklemek istiyorsaniz iptal edip sıfırdan yapıyorsunuz.

Memtest86 sonucunda hataların 28 GB civarında (27999MB - 28031MB aralığında) oluştuğu görülüyor.

Modern işlemciler ve anakartlar genellikle belleği "Interleave" (serpiştirme) yöntemiyle kullanır, bu yüzden "28. Gigabyte kesinlikle şu çubuktur" demek %100 mümkün değil. Ancak adresin konumu ve doluluk sırası göz önüne alındığında, hata fiziksel olarak DIMM B1 veya DIMM B2 slotlarına denk gelen bellek bloğunda görünüyor.

4. 3 Modül Kullanımı: Ryzen işlemciler genellikle 2 veya 4 modül ile en stabil çalışır. 3 modül kullanımı "Dual Channel" yapısını bozar veya "Flex Mode"a zorlar, bu da 28 GB gibi geçiş adreslerinde (adreslemenin bir kanaldan diğerine taştığı noktalarda) zamanlama hatalarına (timing error) neden olur?

Ne Yapmalısın?​

1. İlk Şüpheliyi Çıkar:

Sistemdeki en uyumsuz parça olan DIMM B1 slotundaki 8 GB A-DATA belleği çıkar.
    • Sadece A2 ve B2 slotlarındaki 16 GB Kingston'lar kalsın (Toplam 32 GB).
  2. Hata Devam Ederse:
    • Bunu doğrulamak için: Sadece tek bir 16 GB Kingston tak (A2 slotuna) ve test et. Sonra diğerini takıp test et.
Özet: Sorun çok büyük ihtimalle DIMM B1 (8 GB A-DATA) modülünün yarattığı uyumsuzluktan veya DIMM B2 slotundaki RAM'in yüksek adreslerdeki hatasından kaynaklanıyor. Önce 8 GB'lık modülü sökerek teste başla.

MediaFire'a falan yukleyebilirdiniz. Genel kullanımı daha rahat diye dedim. Bu durumda pek bir fark yok.

B2'deki. SPD2 olan. Bugüne kadar 5-6 tanıdığımda sorun oldu ve hepsinde SPD sırasına göreydi. İşletim sistemi map'liyor, bunu biliyorum. BIOS falan map'lemiyordur herhalde. Gereksiz işlem yükü ve gecikme gibi geliyor.

Sizde de bugüne kadar gördüğüm en yüksek fark olan 32 MB fark var. Çok önemli is yapmıyorsanız bu durumda değiştirmek ekonomi/piyasa böyle olmasa bile bence israf. Bunun dışında konfigurasyonunuz hem kit/aynı olmaması hem üç tane kullanmanız yüzünden berbat. Yine de ekonomik. Benim elimde olsa ben de kullanırdım.

Sorun işlemci, hatta anakart bile olabilir ama hiç olası değil. Hiçbir şeyi çıkarmadan 32 MB alandan feragat ederek kullanmaya devam edebilirsiniz. Maalesef Windows'ta her açılışta çalışacağının %100 garantisi yok. Her açılışta kontrol etmelisiniz.

False negative vermiş de olabilir. Yani aslında bozuk olan ama test sırasında düzgün çalışmış adresler olabilir. Bunları kapatmadiginiz için sorun yaşamaya devam edebilirsiniz. Tekrar test yaparsanız ilk testte sorun çıkaran adresler ikincide çıkmayabilir. Bu yuzden modülleri tek tek kontrol etmek de %100 güvenilir değil ama sözdeki hata sayısının bir avuç olmadıgı düşünüldüğünde test tekrarında temiz sonuç almayacağınızı düşünüyorum.

Onemli is yapmıyorsanız çok dert etmenize gerek yok. Ayarlayıp hiç kontrol etmeden kullanabilirsiniz.

Su mesaj yeterli olur sanırım. Boşluk bırakarak liste veriyorsunuz. Yapay zekaya guvebirseniz size dokümantasyonda olmayan komutlar vermesi şaşırtmaz. Sonradan duzenlenemiyor. Tek seferde hepsini vermeniz lazım. Hata yaptıysanız veya eklemek istiyorsaniz iptal edip sıfırdan yapıyorsunuz.

Arkadaşlar yardım için teşekkürler. Adata olan RAM oksit yapmış ondan sıkıntı çıkartıyormuş. Silince düzeldi.

Pasın bu şekilde sonuç vermesi beklenmez. Pas yüzünden olsa absürt miktarda, dağınık hata olması beklenirdi. Çünkü pinler direkt adres bitine karşılık gelmiyor. False negative olma ihtimali daha olası.

Dediğim gibi maalesef Memtest86 çok fazla false negative verebiliyor. Bozulan çoğu çoğu elektronik gibi rahatça hatayı tekrar eden bir durum bulmak zor.

Tekrar yaşarsanız yine test yapın. Bir şey bulamasa dahi elinizdeki adreslerle badmemory list kullanmayı deneyin.

Pasın bu şekilde sonuç vermesi beklenmez. Pas yüzünden olsa absürt miktarda, dağınık hata olması beklenirdi. Çünkü pinler direkt adres bitine karşılık gelmiyor. False negative olma ihtimali daha olası.

Dediğim gibi maalesef Memtest86 çok fazla false negative verebiliyor. Bozulan çoğu çoğu elektronik gibi rahatça hatayı tekrar eden bir durum bulmak zor.

Tekrar yaşarsanız yine test yapın. Bir şey bulamasa dahi elinizdeki adreslerle badmemory list kullanmayı deneyin.

Hocam dediğiniz adresleri kapatma yöntemini uygulayacağım ama bunlar hangileri olmalı buna nasıl kesin karar verebilirim? Ayrıca Mem Reduct böyle bir soruna yol açar mı? 1 ay önce oksidasyondan olmuştu ama bu sefer gerçekte bozuldu galiba.

1 ay önce de öyle olmuştu. İkinci testte hata çıkmadı sadece.

Adresler bozuk adresler olmalı. Artık listeyi şu pro olandan mı alırsınız, diğerinden mi alırsınız, ekran başında bekleyip tek tek yazarak mı alırsınız bilmem.

Her testte tüm bozuk adresler çıkacak diye bir şey yok. Şu anki bozuk adreslerin çalışanların bozulmasıyla oluştuğu gibi şu anda çalışanlar da ileride bozulabilir. Yani ben bunu uyguladım ve sonsuza kadar sorun yaşamayacağım diye bir şey yok.

Anladığım kadarıyla Mem Reduct şu boş bellek temizleme programlarından. Onu kullanmanız belleğinizi bozmaz. Dediğim yöntem uygulandıktan sonra bir soruna yol açmaz. Çok istiyorsanız RAMMap üzerinde istediğiniz şeyi boşaltın. Gereksiz enerji sarfiyatından başka bir şey olmayacak. Hatta sanal belleğinizin olduğu sürücü daha erken eskir ama önemsiz miktarda.

1768126481251.webp

Hatta sizin için önce sonra yapayım.

1768126730100.webp

1768126760347.webp

Mutlu musunuz? 3 pencere 10 sekme Chrome, 1 WinRAR, Görev Yöneticisi, RAMMap, 1 explorer penceresi, antivirüs, Wallpaper Engine, aktif indirme yapmayan IDM dışında kayda değer bir şey açık değil. Sürücüler ve onların yardımcı zımbırtıları.

Bu da son paragrafımı yazdıktan sonraki hali. Çeyizime saklarım belleği.

1768126892888.webp