Rehberin yapımında emeği geçen DH forumdan tst- hocama teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu rehber, Mercusys marka bir router üzerinde Turkcell TV+ (IPTV) hizmetini kurmak için gereken genel adımları içermektedir. Anlatım ve görseller Mercusys MR90X (AX6000) modeli üzerinden yapılmıştır; ancak, ayarlar ve menü konumları diğer Mercusys modellerinde de büyük ölçüde benzerlik gösterecektir.

Rehber, kullanıcıların PPPoE (internet kullanıcı adı ve şifre) bilgilerini modem arayüzüne doğru bir şekilde girdikleri ve halihazırda internete erişim sağladıkları varsayılarak hazırlanmıştır. Kurulum, mevcut ve çalışan bir internet bağlantısı üzerine sadece Turkcell TV+ hizmetinin yapılandırılmasına odaklanmaktadır.

Eğer modeminizin ilk kurulumunu henüz yapmadıysanız veya internet bağlantısını nasıl kuracağınızdan emin değilseniz, öncelikle Techolay YouTube kanalında yer alan "Mercusys MR70X Türk Telekom Fiber Kurulumu Nasıl Yapılır?" videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Video farklı bir model ve servis sağlayıcı için olsa da kurulum adımları ve arayüz benzer olduğundan size yol gösterecektir.

Kurulum Öncesi Kontrol Listesi:

• Superonline tarafından sağlanan PPPoE kullanıcı adı ve şifrenizi hazır bulundurun.
  • Mümkünse, Superonline'ın verdiği orijinal modemin altında yazan MAC adresini bir yere not alın. Bu, olası uyumluluk sorunlarını önlemek için kullanılacaktır.

Adım 1: Modem Arayüzüne Erişim

• Bir web tarayıcısı üzerinden adres çubuğuna mwlogin.net yazarak modem yönetim paneline erişin.
  • Daha önce belirlediğiniz yönetici parolasını girerek "Log In" butonuna tıklayın.
1 (1).webp

Adım 2: MAC Adresi Klonlama (TV+ için Önemli Adım)

İnternet bağlantınız zaten aktif olsa da, bazen Superonline TV+ hizmeti, sistemlerinde kayıtlı olan orijinal modemin MAC adresini görmeyi bekler. TV+ yayınında sorun yaşamanız durumunda bu adımı uygulamanız gerekebilir.
  1. Sol menüden Advanced -> Network -> Internet yolunu izleyin.
  2. Sayfanın alt kısmında bulunan MAC Clone bölümüne gelin.
  3. TV+ hizmetiniz çalışmazsa, Use Custom MAC Address seçeneğini aktif hale getirin.
  4. Açılan alana, Superonline'ın size verdiği eski modemin MAC adresini girin. Bu işlem, TV+ hizmetinin kimlik doğrulamasını sorunsuz geçmesini sağlar.
  5. Değişikliği yaptıysanız sayfanın altındaki SAVE butonu ile kaydedin.
pppoe.webp

Adım 3: IPTV / VLAN Konfigürasyonu

IPTV hizmetinin çalışması için gerekli olan Sanal LAN (VLAN) etiketlemesi bu bölümde yapılandırılacaktır.
  1. Sol menüden Advanced -> Network -> IPTV/VLAN menüsüne gidin.
  2. IPTV/VLAN seçeneğini işaretleyerek özelliği etkinleştirin.
  3. Mode olarak Custom seçeneğini belirleyin.
  4. VLAN ID değerlerini aşağıdaki gibi girin:
    • Internet VLAN ID: 2
    • VoIP VLAN ID: 99
    • IPTV VLAN ID: 103
  5. LAN Ports bölümünde, TV+ cihazınızı bağlayacağınız fiziksel LAN portunu (örneğin LAN2) IPTV olarak atayın. Bu port artık sadece TV+ hizmeti için optimize edilecektir.
  6. SAVE butonu ile ayarları kaydedin.
kutular.webp

Adım 4: Multicast (IGMP) Ayarları

IGMP (Internet Group Management Protocol), IPTV yayın akışını verimli bir şekilde yöneterek ağınızda gereksiz yoğunluk oluşmasını engeller. Basitçe bir dijital trafik yönlendiricisi gibi çalışır.
  1. Aynı IPTV/VLAN sayfasının alt kısmında bulunan Multicast bölümüne ilerleyin.
  2. Aşağıdaki ayarları etkinleştirin:
    • IGMP Proxy: Enable (Aktif)
    • IGMP Snooping: Enable (Aktif)
    • IGMP Version: V3
  3. SAVE butonuna basarak bu ayarları da kaydedin.
6.webp

Adım 5: Zaman Senkronizasyonu (NTP Sunucusu)

Bu ayar çok önemli, modeminizin saatinin servis sağlayıcı sunucularıyla tam senkronize olmasını sağlar ve TV+ gibi hizmetlerde yaşanabilecek kimlik doğrulama hatalarını önler.
  1. Sol menüden Advanced -> System -> Time & Language yolunu izleyin.
  2. NTP Server I alanına cpentp.superonline.net adresini tam olarak girin.
  3. SAVE butonuna tıklayarak ayarı kaydedin.
  4. Sol menüden Advanced -> System -> Reboot menüsüne gidin
  5. REBOOT butonuna tıklayarak işlemi onaylayın ve modemin yeniden başlamasını bekleyin.
saat.webp

Modeminiz yeniden başladığında, kurulum tamamlanmış olacaktır. TV+ cihazınızı, 3. Adımda IPTV olarak atadığınız LAN portuna bağlayabilirsiniz.

Keyifli seyirler!

Son düzenleme:
Rehberin yapımında emeği geçen DH forumdan tst- hocama teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu rehber, Mercusys marka bir router üzerinde Turkcell TV+ (IPTV) hizmetini kurmak için gereken genel adımları içermektedir. Anlatım ve görseller Mercusys MR90X (AX6000) modeli üzerinden yapılmıştır; ancak, ayarlar ve menü konumları diğer Mercusys modellerinde de büyük ölçüde benzerlik gösterecektir.

Rehber, kullanıcıların PPPoE (internet kullanıcı adı ve şifre) bilgilerini modem arayüzüne doğru bir şekilde girdikleri ve halihazırda internete erişim sağladıkları varsayılarak hazırlanmıştır. Kurulum, mevcut ve çalışan bir internet bağlantısı üzerine sadece Turkcell TV+ hizmetinin yapılandırılmasına odaklanmaktadır.

Eğer modeminizin ilk kurulumunu henüz yapmadıysanız veya internet bağlantısını nasıl kuracağınızdan emin değilseniz, öncelikle Techolay YouTube kanalında yer alan "Mercusys MR70X Türk Telekom Fiber Kurulumu Nasıl Yapılır?" videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Video farklı bir model ve servis sağlayıcı için olsa da kurulum adımları ve arayüz benzer olduğundan size yol gösterecektir.

Kurulum Öncesi Kontrol Listesi:

• Superonline tarafından sağlanan PPPoE kullanıcı adı ve şifrenizi hazır bulundurun.
  • Mümkünse, Superonline'ın verdiği orijinal modemin altında yazan MAC adresini bir yere not alın. Bu, olası uyumluluk sorunlarını önlemek için kullanılacaktır.

Adım 1: Modem Arayüzüne Erişim

• Bir web tarayıcısı üzerinden adres çubuğuna mwlogin.net yazarak modem yönetim paneline erişin.
  • Daha önce belirlediğiniz yönetici parolasını girerek "Log In" butonuna tıklayın.
Eki Görüntüle 173293

Adım 2: MAC Adresi Klonlama (TV+ için Önemli Adım)

İnternet bağlantınız zaten aktif olsa da, bazen Superonline TV+ hizmeti, sistemlerinde kayıtlı olan orijinal modemin MAC adresini görmeyi bekler. TV+ yayınında sorun yaşamanız durumunda bu adımı uygulamanız gerekebilir.
  1. Sol menüden Advanced -> Network -> Internet yolunu izleyin.
  2. Sayfanın alt kısmında bulunan MAC Clone bölümüne gelin.
  3. TV+ hizmetiniz çalışmazsa, Use Custom MAC Address seçeneğini aktif hale getirin.
  4. Açılan alana, Superonline'ın size verdiği eski modemin MAC adresini girin. Bu işlem, TV+ hizmetinin kimlik doğrulamasını sorunsuz geçmesini sağlar.
  5. Değişikliği yaptıysanız sayfanın altındaki SAVE butonu ile kaydedin.
Eki Görüntüle 173299

Adım 3: IPTV / VLAN Konfigürasyonu

IPTV hizmetinin çalışması için gerekli olan Sanal LAN (VLAN) etiketlemesi bu bölümde yapılandırılacaktır.
  1. Sol menüden Advanced -> Network -> IPTV/VLAN menüsüne gidin.
  2. IPTV/VLAN seçeneğini işaretleyerek özelliği etkinleştirin.
  3. Mode olarak Custom seçeneğini belirleyin.
  4. VLAN ID değerlerini aşağıdaki gibi girin:
    • Internet VLAN ID: 2
    • VoIP VLAN ID: 99
    • IPTV VLAN ID: 103
  5. LAN Ports bölümünde, TV+ cihazınızı bağlayacağınız fiziksel LAN portunu (örneğin LAN2) IPTV olarak atayın. Bu port artık sadece TV+ hizmeti için optimize edilecektir.
  6. SAVE butonu ile ayarları kaydedin.
Eki Görüntüle 173298

Adım 4: Multicast (IGMP) Ayarları

IGMP (Internet Group Management Protocol), IPTV yayın akışını verimli bir şekilde yöneterek ağınızda gereksiz yoğunluk oluşmasını engeller. Basitçe bir dijital trafik yönlendiricisi gibi çalışır.
  1. Aynı IPTV/VLAN sayfasının alt kısmında bulunan Multicast bölümüne ilerleyin.
  2. Aşağıdaki ayarları etkinleştirin:
    • IGMP Proxy: Enable (Aktif)
    • IGMP Snooping: Enable (Aktif)
    • IGMP Version: V3
  3. SAVE butonuna basarak bu ayarları da kaydedin.
Eki Görüntüle 173301

Adım 5: Zaman Senkronizasyonu (NTP Sunucusu)

Bu ayar çok önemli, modeminizin saatinin servis sağlayıcı sunucularıyla tam senkronize olmasını sağlar ve TV+ gibi hizmetlerde yaşanabilecek kimlik doğrulama hatalarını önler.
  1. Sol menüden Advanced -> System -> Time & Language yolunu izleyin.
  2. NTP Server I alanına cpentp.superonline.net adresini tam olarak girin.
  3. SAVE butonuna tıklayarak ayarı kaydedin.
  4. Sol menüden Advanced -> System -> Reboot menüsüne gidin
  5. REBOOT butonuna tıklayarak işlemi onaylayın ve modemin yeniden başlamasını bekleyin.
Eki Görüntüle 173300

Modeminiz yeniden başladığında, kurulum tamamlanmış olacaktır. TV+ cihazınızı, 3. Adımda IPTV olarak atadığınız LAN portuna bağlayabilirsiniz.

Keyifli seyirler!

Mercusys Router'da Turkcell TV+ Kurulumu Adımları​

# Kurulum Öncesi Kontrol Listesi:​

• PPPoE kullanıcı adı ve şifresini hazır bulundurun.
  • Eski modemin MAC adresini not edin.

# Adım 1: Modem Arayüzüne Erişim​

1. Web tarayıcısına mwlogin.net yazın.
2. Yönetici parolanızı girip "Log In" butonuna tıklayın.

# Adım 2: İnternet Bağlantısı Ayarları​

1. Internet sekmesine gidin.
2. Internet bağlantı türünü PPPoE olarak seçin.
3. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin.
4. MAC adresi kısmında "Use Custom MAC Address" seçeneğini seçerek eski modemin MAC adresini girin.
5. "CONNECT" butonuna basın.

# Adım 3: IPTV Ayarları​

1. IPTV/VLAN sekmesine gidin.
2. IPTV hizmetini etkinleştirmek için "Enable" kutucuğunu işaretleyin.
3. Mode kısmından Custom seçin.
4. Aşağıdaki değerleri girin:
- Internet VLAN ID: 2
- VoIP VLAN ID: 99
- IPTV VLAN ID: 103
- LAN1: Internet
- LAN2: IPTV
5. "Save" butonuna tıklayın.

# Adım 4: Zaman ve Dil Ayarları​

1. System sekmesine gidin.
2. NTP sunucusuna cpentik.superonline.net yazın.
3. Ayarları kaydedin.

# Adım 5: Yeniden Başlatma​

1. Modem ayarlarını tamamladıktan sonra, modemi yeniden başlatın.

# Bağlantı Kontrolü​

1. TV+ cihazınızı, 3. Adımda atadığınız LAN portuna bağlayın.
2. Yayınları kontrol edin.

Keyifli seyirler!

Çok teşekkürler değerli bilgilerin için bizzat denedim ve olmadı. Eskiden sayaç 2 deyken senkronizasyon hatası gibi bir hata veriyordu ama artık öyle değil adım 4 e kadar geliyor ve bağlanıyorda kalıyor bir süre sonra bağlanılacak sunucu bulunamadı hatası veriyor. Senin yaptıklarındkai tek fark internet vlan tagı kapalı olmasıydı o yüzden 2 deaktif oluyordu onu açınca ise bu sefer internete erişemiyordum. Denediğim router TP-Link Be230.

Çok teşekkürler değerli bilgilerin için bizzat denedim ve olmadı. Eskiden sayaç 2'deyken senkronizasyon hatası gibi bir hata veriyordu ama artık öyle değil adım 4'e kadar geliyor ve bağlanıyorda kalıyor bir süre sonra bağlanılacak sunucu bulunamadı hatası veriyor. Senin yaptıklarındkai tek fark internet VLAN tagı kapalı olmasıydı o yüzden 2 deaktif oluyordu onu açınca ise bu sefer internete erişemiyordum. Denediğim router TP-Link be230.

TP-Link marka routerlarda izlenecek yol farklı olabilir. Cihaz elimde olmadığı için net bir bilgi veremiyeceğim ama bu rehber MR70X, MR80X ve MR90X, mercusys marka routerlarda test edildi ve çalışıyor. TP-Link aslında mercusys ile çok benzer bir arayüz kullanıyor. Sizde çalışmamasına şaşırdım açıkçası. Yukarıdaki her adimi eksiksiz, atlamadan takip ettigine emin misin?

Son düzenleme:
Hocam bende internet VLAN ID 2 çalışmadı bende kapattım sadece IPTV ve VoIP VLAN ID'sini girdim ve kalan ayarları aynı bıraktım sorunsuz bağlandım. MAC adresi klonlama yapınca VLAN ID otomatik giriyor diye hatırlıyorum.

Doğru VLAN ID'yi öğrenmek için önce internet firmasının size verdiği modemi kullanın ve arayüzünde WAN>Internet sekmesine girin. Burada IPv4 kutucuğuna tıklayın. Size ait İnternet, VOIP ve IPTV VLAN ID'leri yazıyor olacak. WAN MAC adresi de yazıyor olacak.

VLAN ID'ler her firmada aynı diye bir şey yok. Hatta VLAN ID'ler aynı firmada farklı illerde bile farklı olabiliyor. O yüzden size atanan spesifik VLAN ID'yi doğru tespit etmek daha mantıklı.

Doğru VLAN ID'yi öğrenmek için önce internet firmasının size verdiği modemi kullanın ve arayüzünde wan>ınternet sekmesine girin. Burada IPv4 kutucuğuna tıklayın. Size ait internet, VoIP ve IPTV VLAN ID'leri yazıyor olacak. WAN MAC adresi de yazıyor olacak.

VLAN ID'ler her firmada aynı diye bir şey yok. Hatta VLAN ID'ler aynı firmada farklı illerde bile farklı olabiliyor. O yüzden size atanan spesifik VLAN ID'yi doğru tespit etmek daha mantıklı.

Hocam sansüronline o kadar kısıtlanmış Firmware'lı cihazlar gönderiyorkii VLAN ID'yi geç QoS ayarı bile yaptırmıyor.

Hocam sansüronline o kadar kısıtlanmış Firmware'lı cihazlar gönderiyorkii VLAN ID'yi geç QoS ayarı bile yaptırmıyor.
Ben zaten SansürOnline'dan bahsediyorum. Bizzat kendi tecrübem.

Ayar yapın demiyorum zaten. Bunu biliyorum. Her şey kısıtlı.

WAN>Internet sekmesindeki IPv4 kutucuğu esasında tıklanabilir bir element. Bunu çoğu kişi bilmiyor. Ben bundan bahsediyorum. Burada mevcut VLAN ID'ler yazıyor.

Ben zaten sansüronline'dan bahsediyorum. Bizzat kendi tecrübem.

Ayar yapın demiyorum zaten. Bunu biliyorum. Her şey kısıtlı.

Wan>ınternet sekmesindeki IPv4 kutucuğu esasında tıklanabilir bir element. Bunu çoğu kişi bilmiyor. Ben bundan bahsediyorum. Burada mevcut VLAN ID'ler yazıyor.

HG255s de oluyor mu?

Muhtemelen.

SansürOnline H3600P'de böyle mesela.

1760631154357.webp

Buradaki MAC Address, WAN MAC adresi. Gördüğünüz gibi mesela benim VLAN ID 100'dü. Yazarınki gibi 2 değildi. IPTV VLAN ise 103, Priority 4. VOIP ne bilmiyorum, onu not almamıştım ama farklı olma ihtimali var.

Bunları yazmamın sebebi "Kurulum Öncesi Kontrol Listesi:" ve "Adım 3:" kısmının yazar tarafından değişmesi daha doğru olur. Kullanıcı kendi bilgileri ile yapmalı. Yoksa yukarıdaki gibi bazı arkadaşlar "Yaptım, olmadı, neden olmadı?" diyebilir.

VLAN ID müşteriden müşteriye, altyapıdan altyapıya, ilden ile değişiyor.

Dediğim gibi, gerekli bilgiler önce mevcut modemden alınmalı.

Ayrıca TP-Link BE230 ile bu Mercusys arayüzü tıpa tıp aynı.

Son düzenleme: