Mesleki lisesi mi Anadolu lisesi mi tercih edilmeli?

Sıralamalar açıklanmadan beklemenizi öneririm. İlla tercih edilecekse vasat bir anadolu lisesindense ortalama üstü bir meslek lisesini tercih ederim.

Matematik ve fizik temelim yok, hangisini seçeyim?
Geleceğinle ilgili bir kararı bize sormak yerine kendin karar vermelisin. Senin hayatını buradaki insanlar yaşamayacak, sen yaşayacaksın. Şahsen ben anadoluya gitmediğime pişmanım, ama sen mesleğe gidersen mesleğe gittiğine pişman olmayabilirsin. En iyi kendini tanıyan sensin.

Geleceğinle ilgili bir kararı bize sormak yerine kendin karar vermelisin. Senin hayatını buradaki insanlar yaşamayacak, sen yaşayacaksın. Şahsen ben Anadolu'ya gitmediğime pişmanım ama sen mesleğe gidersen mesleğe gittiğine pişman olmayabilirsin. En iyi kendini tanıyan sensin.

Anadolu lisesine gitmeyip pişman olan çok oluyor özellikle iyi veya ortalama bir liseyse ama düz lise mantığıyla çalışan Anadolu liselerindense meslek liseleri bana da mantıklı geliyor, özellikle sanayinin bol bulunduğu şehirlerde çok istihdam sağladılar ne matematik derdi ne fizik derdi ne ÖSYM derdi meslek ediniyorlar direkt.

Masada oturup saatlerce ders çalışmaya alışkın biri Anadolu, fen ve sosyal bilimler kısmını tercih edebilir rahatlıkla bu tarz liselerde çalışmasanız bile hocalar zorla ödev yaptırır zaten o tempoya sizi sokar ama meslek liseleri ve imamhatipler bence öyle değil.

Anadolu lisesi üniversite sınavı için avantajlıdır ama alaylı olmak istiyorsan meslek lisesi tercih etmelisin.

Anadolu lisesinde müfredat daha detaylı ve kapsamlıdır, matematik, coğrafya, fizik, biyoloji, sadece ders odaklıdır. Ama bölümleri konusunda iyi meslek liseleri de avantajdır. Ben meslek lisesinden mezun oldum, en yakın arkadaşım Anadolu lisesinden mezun oldu, o daha iyi bir üniversiteye girdi fakat ben alanımda çok daha hızlı iş buldum lise biter bitmez hem okudum hem çalıştım, kendisinden çok daha iyi kazanıyorum ve kazandım da.

Keza gittiğim üniversite'de de Anadolu lisesi mezunları bölüm dersleri konusunda çok kötüydüler, bu tabii herkes için geçerli değil ve her meslek için de.

Mesela yazılım okumak istiyorsundur üniversitede, seçimini yazılım bölümü olan bir meslek lisesinden yana kullan. Hem yazılım temelin başlar (ki bu temele takılı kalmadan kendini ilerletebileceğin bir zaman da var.) Hem de bir yandan üniversite sınavına hazırlanırsın. Ama tıp okumak istiyorsundur, mimarlık, mühendislik; o zaman kesinlikle Anadolu lisesi tercih et iyi bir üniversite kazanman için o derslere çok daha fazla ihtiyacın var.

Ha bu dediklerimi meslekte kazanamaz mısın? Kazanırsın ama Anadolu'lu bir çocuğa göre çok daha fazla bireysel çalışma yapman gerekir, bir yandan da meslek dersleriyle uğraşırken hem de.

Yani kısacası, üni ve gelecekte yapmak istediğin meslekleri hesaba katarak bu seçimi yap.

Geri
Yukarı Alt