Dünya bitti ama insanlar yeraltında hala birbirini yemeye devam ediyor. Sen (artyom) ise hem insanlığı canavarlardan kurtarmaya hem de bu canavarların aslında ne olduğunu anlamaya çalışıyorsun. Kısaca hikaye bu kanka.

O kısmı zaten biliyorum da hikayeli bir oyun bu kadar basit olmamalı ben oyunu bitirdim ne olduğunu anlayamadım yani biraz daha detaylı ve uzun olması gerekirdi örneğin sürekli canavar avalamayla uğraşmayayım sıralı olay örgüsü daha detaylı olabilirdi biraz basite kaçılmış oyunun ağırlığı hissedilemiyor.

O kısmı zaten biliyorum da hikayeli bir oyun bu kadar basit olmamalı ben oyunu bitirdim ne olduğunu anlayamadım yani biraz daha detaylı ve uzun olması gerekirdi örneğin sürekli canavar avalamayla uğraşmayayım sıralı olay örgüsü daha detaylı olabilirdi biraz basite kaçılmış oyunun ağırlığı hissedilemiyor.
İnsanlığın yozlaştığı bir atmosfer. Metronun içinde Nazi ve komünist kamplarının olması, insanların kıyamet koptuktan sonra bile ideoloji için birbirini öldürmesi oyunun tokatlarından biridir. Oyun boyunca yaptığın her küçük seçim (fakirlere para vermek, teslim olan düşmanı öldürmemek, gizli konuşmaları dinlemek) oyunun sonunu değiştiriyor. Artyom'un sürekli gördüğü o "halüsinasyonlar" sadece süs değil. Karaderililer (Dark Ones) aslında Artyom ile telepatik bağ kurmaya çalışıyor.
Last Light ve Exodus’a geçtiğinde o 'olay örgüsü' dediğin şey çok daha genişleyecek, özellikle Exodus’ta trenle dış dünyaya açıldığında oyunun çapı bambaşka bir yere evriliyor.