- Makaleler
- 1
Microsoft aldığından beri hataları hiç bitmiyor. Oyunun kendinden kaynaklı bir donma sorunu var, cihaz ne olursa olsun.
Normal bir oyuncunun 1 haftasini alir saydigin kisimlar. Yuzeysel bir sekilde bakarsak oyun kisir donguye sokuyor insani.Katılmıyorum.
İksirler, kitaplar, redstone dünyasına girdiğinde bambaşka bir hale geliyor oyun. Hedef hayatta kalmak olmamalı bu oyunda sadece. Oyunun keşfe açık pek çok noktası var. Portal ve nether, ejderha kısmı ise bambaşka. Oralara gidebilmek için çok gelişmek gerekiyor. Aslında o kadar da kısır bir oyun değil.
Benim elestrim burada oyunun insani kisir donguye sokmasi. Bu sebeple oyun bana sikici geliyor. Sana bos bir dunya veriyor istedigini yap diye fakat 16 yillik oyunu daha 5 yillikken oynamaya baslayan ben bu oyundaki mekaniklerin neredeyse tamamini kullandim. Minecraft bir simulasyon oyunu oldugundan dolayi istedigim zaman actigim da beni oyalayacak bir seyler olmali. Fakat yok. Mantik her zaman ayni bu oyunda. Minecraft'in miladi doldu. En azindan benim icin. Yapacak bir sey bulamiyorum. Cunku oyunu 11 yildir oynuyorum.16 yıllık bir oyundan bahsettiğinizi ve bu eleştirileri yapan insanların bile oyunu onlarca, yüzlerce saat oynadığını unutmamak lazım. Yapılan eleştiri oyunun temelini, amaçladığı şeyi yok sayılıp yapıldığı için benim gözümde RDR 2'de ejderhalar yok o yüzden çok sıkıcı demek gibi bir şey. Oyun seni bronz>demir>elmas grindla full zırh yap diye yönlendirmiyor, küçümsediğiniz farklı biyomlar sadece farklı bir ağaç veya toprak bloğu değil farklı hayvanlar, inşaatta kullanabileceğiniz farklı estetikteki ağaçlar, bitkiler, yapraklar görmeniz anlamına geliyor. Minecraft kullanıcıya kendi kafasında bir senaryo yazıp onu özgürce oynama imkanı sağlıyor aynı çocukken legolar ile kendi hayalimizde bir senaryo yaşadığımız gibi. Günümüz kullanıcısı ise armut piş ağzıma düş, ben hiçbir şeyi keşfetmeyeyim, incelemeyeyim, analiz etmeyeyim, hikayeyi kendi kafamda oluşturmayayım, her şeyi oyun bana sunsun zihniyetinde olduğu için günümüz oyuncularına minecraft mantıksız, sıkıcı ve basit geliyor.
Örneğin benim son zamanlardaki favori minecraft senaryom kafamı dağıtmak için açtığım savede en yakın toprak parçası ufukta gözükmeyen üstünde sadece tek tük ağaç olan bir adada başlamak o adada bir medeniyet oluşturup ihtiyacım olan malzemeleri ise kayık ile keşfederek diğer bölgeleri gidip ufak üstler kurduğum, geliştikçe ise deniz üstünden ve altından demiryolları yaparak en sonunda her yerden topladığım zenginlikler ile adama muhteşem bir köşk yaptığım oyunumdu. Aşağı yukarı 20 saat sürmüştü bu oyunum ve hayvan gibi eğlenmiştim.
Minecraft'ın vasatlığını en iyi anlatan noktalardan biri, oyunun temel döngüsünün ne kadar hızlı bir şekilde kendini tekrar ettiğidir. Oyun, başlangıçta oyuncuya "keşfet, kaynak topla, inşa et" şeklinde heyecan verici bir döngü sunar. Bir ağaç kesersiniz, odun elde edersiniz; bir maden kazarsınız, kömür ve demir bulursunuz. Bu süreç, yeni aletler üretmenizi, daha güçlü zırhlar yapmanızı ve daha derinlere inmenizi sağlar. Ancak bu döngü, belirli bir noktadan sonra derinleşmek yerine, sadece büyür ve genişler.
Bir elmas kazma elde ettiğinizde, bu döngüde temel bir değişiklik olmaz; sadece aynı işi daha hızlı veya daha verimli yaparsınız. Sonsuz dünyada gezerken yeni bir biyom bulmak, sadece farklı bir ağaç veya toprak bloku görmek anlamına gelir. Oyunun sunduğu tek ilerleme, sayısal bir büyümedir; daha fazla kaynak, daha büyük bir ev veya daha güçlü bir kılıç. Ancak bu büyüme, oynanışa yeni bir mekanik katmaz, yeni bir strateji gerektirmez ve oyuncunun problem çözme yeteneğini zorlamaz.
Bu durum, Minecraft'ı uzun vadede bir "yapılacaklar listesi" oyununa dönüştürür. Amacınız, bir sonraki aşamaya geçmek için gereken malzemeleri toplamaktan ibarettir. Bu döngü, bir süre sonra motivasyon kaybına yol açar. En azından ben de durum böyle oldu. Yeni bir mağara keşfettiğinizde veya yeni bir kaynak bulduğunuzda, aslında daha önce yaptığınızın aynısını yapmaya devam ettiğinizi fark edersiniz. Oyunun kendi içinde sunduğu bu sığ döngü, oyuncunun yaratıcılığını ve keşif arzusunu kamçılamak yerine, bir süre sonra bu hisleri köreltir ve oyunu sıradan bir "maden topla ve blok yerleştir" simülatörüne dönüştürür. Bu nedenle Minecraft, en temel seviyesinde vasat bir oyun olarak kalmaya mahkumdur. Okuduğunuz için teşekkürler.
Benim elestrim burada oyunun insani kisir donguye sokmasi. Bu sebeple oyun bana sikici geliyor. Sana bos bir dunya veriyor istedigini yap diye fakat 16 yillik oyunu daha 5 yillikken oynamaya baslayan ben bu oyundaki mekaniklerin neredeyse tamamini kullandim. Minecraft bir simulasyon oyunu oldugundan dolayi istedigim zaman actigim da beni oyalayacak bir seyler olmali. Fakat yok. Mantik her zaman ayni bu oyunda. Minecraft'in miladi doldu. En azindan benim icin. Yapacak bir şey bulamiyorum. Cunku oyunu 11 yıldır oynuyorum.
Modlarla da oynuyordum ama bu yil saf haliyle oynamaya karar vermistim. Anladigim kadariyla Minecraft community olmadan bir hic.
Arkadaşlar konuda "Minecraft" deniyor, ana oyundan bahsediyoruz. Bu oyun bir Sandbox değil kendi başına bir hayatta kalma oyunu. Oyunu Vanilla olarak değerlendiriyor insanlar. Modları konuya katıp durmayın.