Android'de root izniniz olmadigi surece cogu dosya sistemi kilitli. Ozellikle Huawei veya Samsung cihaziniz varsa daha da fazla guvenlik onlemi mevcut. Kaldi ki uygulama sertifikasiz ve guvensiz bir seyse genelde siz kuramadan Play Protect tetikleniyor ve izin vermiyor. USB debugging acikken bile cogu dosya sistemine erismeniz icin root izni lazim. Hem artik guncel Android surumlerinde bilinmeyen uygulamalari yuklemeye izin verme ayarini uygulamadan uygulamaya aciyorsunuz, sistem genelindeki ayar varsayilan olarak kullaniciya acik degil artik diye biliyorum.
Android'de gunumuzde yenebilecek zararlilar genelde ad-ware oluyorlar. Android de eskisi gibi degil, Linux tabanli olmasi zararli yazmaktan biraz daha sogutuyor insanlari zaten.
Masaustunde ise isler farkli. Windows'ta UAC'den yonetici izni vermediginiz surece cogu sistem klasoru yine de korunuyor ancak ne kadar iyi tartisilir. Sanallastirma tabanli korumalar, TPM destekli sifreleme ve Secure Boot gibi seyler de istense asilmasi imkansiz olmayan ve cogu kullanicinin farkinda olmayip acmadigi onlemlerdir diye varsayiyorum ve bu yuzden bu soruya bilgisayarlar demek daha kolaydir muhtemelen. Tabii ideal bir Windows kurulumunda da cogunlukla guvendesiniz diyebiliriz. Diger macOS veya Linux tabanli masaustu isletim sistemlerinde ise guvenlik konusu farkli, ozellikle macOS'te.