LuiLibero

Uzman
Merhaba,

İnternetime bağlı olan tüm cihazlarda reklam engellemek için modemin DNS’ini, Adguard DNS’i ile değiştirdim. Ama bir sorum var. Mesela ben gizli sekme açtığımda eskiden internet sağlayıcım erişebiliyordu. Hala erişebiliyor mu? Veya verilerim ne kadar gizli?

Merhaba,

İnternetime bağlı olan tüm cihazlarda reklam engellemek için modemin DNS’ini, Adguard DNS’i ile değiştirdim. Ama bir sorum var. Mesela ben gizli sekme açtığımda eskiden internet sağlayıcım erişebiliyordu. Hala erişebiliyor mu? Veya verilerim ne kadar gizli?
DNS over HTTPS/TLS ayarı açık ise ISP'nin girilen siteleri görmesini zorlaştırır ama yine de tam çözüm değildir. HTTPS protokolü sağlayan sitelerde ISP sadece girdiğiniz siteyi görebilir, sitenin hangi sayfasında olduğunuzu veya da içinde ne yaptığınızı asla göremez. Tamamen gizlenmesini istiyorsanız Tor ağı veya günlük tutmayan (şüpheli) VPN hizmetlerini kullanmanız gerekir.

@Yener K, İnternette asla tamamen gizli olmazsın, herkesten saklandım sanarsın ama devlet her zaman senin koynuda seni izler, ister Tor, VPN hepsini aç bir işe yaramaz, Tor bile %100 gizli değil, bazı ayyıldız tim fanı arkadaşlar belki beni linçleyecek ancak doğrusu bu.
Bu yüzden iyi bir insan olup insanlık veya savaş suçuna sebebiyet verebilecek eylemlerden kaçınmamız gerekir 😝