Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

LuxRuffy

Çalışkan
Merhaba,

Yeni almış olduğum Vento marka kasada bağlantıları yaptıktan sonra fanlarda hafif uğultu sesi alıyorum ve bunun sebebinin Molex bağlantılı fanların tam devir çalışmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Fanların güç bağlantıları birbirine bağlı papatya şeklinde ve uçları Molex bağlantısı şeklinde. Sorum şu, Molex bağlantısını bir şekilde anakarta aktarıp fanların anakart üzerinden kontrol edilebilmesini sağlayabilir miyim?

Çözüm
Merhaba,

Yeni almış olduğum Vento marka kasada bağlantıları yaptıktan sonra fanlarda hafif uğultu sesi alıyorum ve bunun sebebinin Molex bağlantılı fanların tam devir çalışmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Fanların güç bağlantıları birbirine bağlı papatya şeklinde ve uçları Molex bağlantısı şeklinde. Sorum şu, Molex bağlantısını bir şekilde anakarta aktarıp fanların anakart üzerinden kontrol edilebilmesini sağlayabilir miyim?
Molex bağlantılı fanların hızını kontrol edemezsiniz. Çünkü doğrudan PSU'ya bağlı.
Merhaba,

Molex bağlantılı fanların hızını kontrol edemezsiniz. Çünkü doğrudan PSU'ya bağlı.

Çözüm
@LuxRuffy, Araya direnç ekleyerek veyahut anakartın DC kontrol destekliyorsa deneyebilirsin. Hatta Noctua araya direnç ekleme kısmını adaptör olarak satıyor.

1768988087101.webp

Bu şekilde. Hepsine ayrı ayrı yapın ki direnç ısınmasın. Tabii bu ayarlanabilir olmaz, sadece hızını kalıcı olarak düşürmüş olursunuz. Ayarlayabilmek için potansiyometre ile ufak bir şey yapmanız lazım.

Son düzenleme:
Dönüştürücü veya herhangi bir kablo değişikliğiyle olur mu onu merak ediyorum, yoksa fanları mı değiştirmek lazım?

Fanların motoru tamamen 12V'e adapte 5V veya altı verirseniz bozulur direk motor değişimi gerek adaptör mümkün değil.

@LuxRuffy, araya direnç ekleyerek veyahut anakartın DC kontrol destekliyorsa deneyebilirsin. Hatta Noctua araya direnç ekleme kısmını adaptör olarak satıyor.

Eki Görüntüle 219772

Bu şekilde. Hepsine ayrı ayrı yapın ki direnç ısınmasın. Tabii bu ayarlanabilir olmaz, sadece hızını kalıcı olarak düşürmüş olursunuz. Ayarlayabilmek için potansiyometre ile ufak bir şey yapmanız lazım.

Motor 12V'e adapte ise 5V'de ya çok yaval döner ya da dönmez genelde motora bağlı.

Fanların motoru tamamen 12V'e adapte 5V veya altı verirseniz bozulur direk motor değişimi gerek adaptör mümkün değil.

Motor 12V'e adapte ise 5V'de ya çok yaval döner ya da dönmez genelde motora bağlı.
Deneyip görmek veyahut başlangıç voltajına bakmak lazım. Ben motor yüzünden 8V civarında dönmeyi durduran motor görmedim.

@Bandırmalı1965, Benim elimdeki 2 pinli hatta 3 pinli tüm fanlar 2V ila 5V arağılında dönmeyi bırakıyor. Dediğim gibi ben 12V aşağısına indiğinde duran veyahut çok yavaş dönen pek bir fan görmedim. 8V'da da gayet iş gören fanlar var.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim arkadaşlar

Üstat şimdi benim kasadaki yan fanları değiştirmeye karar verdim fakat normal fan ile reverse fan var mış sanırım. Aşağıda verdiğim linkteki fandan 2 set almayı düşünüyorum. 3 üst tarafa 3 tanesini de mevcut yandaki fanları çıkarıp takmayı düşünüyorum. Reverse olanını mı bulmak lazım farkı nedir tam olarak?

Son düzenleme: