rowdzel

Uzman
Cihaz
MONSTER ABRA A7 V12.1.1
Daha önce bu sorun için konu açmıştım, bugün yerel bilgisayarcıya gittiğimde sesi dinledi ve fan değişimi gerektiğini söyledi. Monster Teknik Servis fan başı ₺750 fiyat çekti aslında çok uygun fakat gönderecek vaktim ve imkanım yok (özel sebepler), bir ihtimalle gönderirim fakat benim bu konuyu açma sebebim bilgi almak. Neyse, bugün arka kapağı açtım ve fotoğrafladım.

Ses görsele göre sağdaki (WINMA etiketi olmayan) fandan geliyor. İnternette benzer modellerin değişimine baktım fakat altından tecrübesiz bir kullanıcı kalkabilir mi bilemedim. Bir de sanırım fan değişimi sırasında zorunlu olarak termal macun değişimi de olması lazım. Ayrıca bilgisayarcı "bu modellerde BIOS pili kronik sorun, onu da değiştir kafan rahat olsun" dedi, onu da değişeyim diyorum.

Şimdi sorunlar şunlar:
  1. Ben bu fanı piyasadan nasıl ve ne kadar temin ederim?
  2. Termal macun ne almalıyım? Ve bu işlemleri yaparken cımbız, tornavida, WD40 ve antistatik eldiven gibi malzemelerden hangileri hangi modelleri lazım?
  3. Bu işin altından kalkacak bilgim az çok var ama tecrübem yok, yeterli olur mu?
  4. Aşağıdaki görsele göre BIOS pili, fan(CPU/GPU fanı hangisi?), CPU, GPU, RAM, SSD slotları gibi teknik parçaların hangisi nerede bunları da işaretlerseniz çok iyi olur. Aslında biliyorum ama tam detaylı öğrenmek istiyorum. Videolar falan izledim fakat bu işin kritik noktaları neler öğrenmek istiyorum.

ABRA A7 V12.1.1.webp

Bir de internette pek fazla bu model içini paylaşan görmedim, sorun yaşayan arkadaşlar için yardımcı olur umarım. İyi Sosyaller cümleten.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fan değişimi için fanın etrafında gözüken 3-4 vidayı sökmek ve kablosunu yavaşça anakarttan çıkartmak yeterli.
BIOS pili gördüğüm kadarıysa sol atta yer alan yuvarlak yer. Bunu basitçe çıkartabilirsin üstünde yazan bilgilere göre yenisini alıp yeri takacaksın sadece.
Termal macun değişimi ve genel temizlik konusunda bence aşırı acil değilse (muhtemelen değildir), ücretsiz olarak servise verebilecek ya da gönderebileceğin bir zaman gönder.

Az sonra fotoğrafı indirip işaretleyerek tekrar yüklemeye çalışacağım.

Gördüğüm kadarıyla parçaların yerini işaretlemeye çalıştım.

CPU ve GPU yerlerini işaretledim ancak hangisi hangisi bilemiyorum.

ABRA A7 V12.1.1.webp

Son düzenleme:
Başlığa "[Yardım]" yazmanın yasak olduğunu bilmiyordum, uyarı ile öğrenmiş oldum :) Teşekkürler.

@Alperen Arslan hocam öncelikle elinize emeğinize sağlık, teşekkür ederim. Tam tahmin ettiğim gibi işaretlemişsiniz, tekrardan emeğinize sağlık. Ben de hangisi CPU hangisi GPU bilmiyorum, Youtube'de falan farklı modellerin videolarını baktım fakat yine de anlayamadım hangisi CPU hangisi GPU. Aşağıdaki fotodan anlayabilirseniz hocam hangisi CPU hangisi GPU anlamış olurum fakat zaten benim yapacağım işlemler için bunu bilmeme gerek yok sanırım. Ben fan değişimi sırasında termal macunları zorunlu değişmek zorundayım diye düşünmüştüm.

1746129136217.webp

@Alperen Arslan hocam peki o fanı ben nasıl bulacağım, diğer fanın kodu var fakat bunun yok. Bilginiz var mı?

Genel temizlik amacıyla açınca termal macun da bir süredir değiştirilmediyse yenilenir ama yapmak zorunlu diye bir şey yok. Senin için hangisinin CPU hangisinin GPU olduğunun bir önemi yok. Macunu değiştireceksen ikisininkini de değiştirsin zaten. Fanın kodu muhtemelen üzerinde yazar. Sol taraftaki fan gibi sağ taraftakinin de bir yerinde yazıyordur, tahminimce yazan yer altta kalmıştır. Fanı sökünce görürsün.

Son düzenleme:
Fan değişimi için fanın etrafında gözüken 3-4 vidayı sökmek ve kablosunu yavaşça anakarttan çıkartmak yeterli.
BIOS pili gördüğüm kadarıysa sol atta yer alan yuvarlak yer. Bunu basitçe çıkartabilirsin üstünde yazan bilgilere göre yenisini alıp yeri takacaksın sadece.
Termal macun değişimi ve genel temizlik konusunda bence aşırı acil değilse (muhtemelen değildir), ücretsiz olarak servise verebilecek ya da gönderebileceğin bir zaman gönder.

Az sonra fotoğrafı indirip işaretleyerek tekrar yüklemeye çalışacağım.

Gördüğüm kadarıyla parçaların yerini işaretlemeye çalıştım.

CPU ve GPU yerlerini işaretledim ancak hangisi hangisi bilemiyorum.

Eki Görüntüle 145073
Hocam merhaba,
Bende de benzer olarak Abra A7 v11.5 var BIOS pili bitmiş. Monster'a gönderdiğimde 600 lira meblağ istediler bir BIOS pili ve değişimi için. Ben de diğer acil ihtiyaçları giderdim ve bakımdan sonra cihazımı geri kargoyla yollamalarını istedim.
Hocam BIOS pili bende de aynı yerde ve şekildeyse, direkt pinlerinden dikkatlice çıkararak yenisini aynı şekilde yerine takmam yeterli olacak mı?
Değilse bilgisayarım geldiğinde ben de arka kapak D-Cover'ı açarak size göndermek ya da burada konu açmak isterim o zaman geldiğinde burada isterseniz kontakta kalalım sizi direkt haberdar etmek isterim.

Hocam merhaba,
Bende de benzer olarak Abra A7 v11.5 var BIOS pili bitmiş. Monster'a gönderdiğimde 600 lira meblağ istediler bir BIOS pili ve değişimi için. Ben de diğer acil ihtiyaçları giderdim ve bakımdan sonra cihazımı geri kargoyla yollamalarını istedim.
Hocam BIOS pili bende de aynı yerde ve şekildeyse, direkt pinlerinden dikkatlice çıkararak yenisini aynı şekilde yerine takmam yeterli olacak mı?
Değilse bilgisayarım geldiğinde ben de arka kapak D-Cover'ı açarak size göndermek ya da burada konu açmak isterim o zaman geldiğinde burada isterseniz kontakta kalalım sizi direkt haberdar etmek isterim.

Hocam selam çok aktif olamıyorum şans eseri gördüm mesajınızı fakat buradaki arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Öncelikle şöyle anlatayım eğer aynı mantık ise hazır BIOS pilleri internette bulunuyor soketli şekilde fakat ben pilimin marka olmasını istediğim için kendim uğraştım.
Pilinizi söküp, bantlarını çıkardığınızda pilin üstüne lehimlenmiş şekilde göreceksiniz. En güzeli şöyle yapın:
Pilin soketini çıkartın ve pili bir bilgisayarcıya götürün. Elinizdeki marka pilinizi (CR2032 kodlu olması lazım) bilgisayarcıya verin. Eski pili söküp, soketi yeni pile onlar lehimlesin. Daha sonra pilin üstüne ya ısıda eriyen kauçuk ya da bant sararsınız, altına da bir tane çift taraflı bant koyup yerine yerleştirirsiniz. Soketini de takınca PC'yi açabilirsiniz hocam, ilk başta bir sapıtacak normaldir, güvenle sonra kullanıma devam edebilirsiniz. Her adımı kendiniz yapacaksanız, referans videolar:

Türkçe Kaynak:
Yabancı Kaynaklar:

(!BU VİDEODAKİ GİBİ YAPACAKSANIZ DİKKAT EDİN FAZLA ISITIRSANIZ PİL PATLAYABİLİR!)

YouTube'da "CMOS BATTERY HACK" ya da "CMOS battery with socket change in laptop" gibi aratmalarla yabancılardan da bakabilirsiniz.