1111

Uzman
Makaleler
2
Aracınız için, firmanın önerdiği motor yağını kullanmak son derece önemli. Eğer önerilenin dışına çıkar, aksine bir yağ kullanırsanız motorda sarma dediğimiz olay meydana gelebilir ve motorunuz biter. O yüzden ne çok ince yağ, ne de çok kalın yağ koymamalısınız. Özellikle birçok dizel otomobil vs motorda, hem yakıt tasarrufu olması açısından hem de performansı artırması açısından ince yağları önerirler. Çünkü kalın yağların akışkanlığı daha azdır ve bu da motoru daha fazla yorar. Aşağıdaki videodan bunu görebilirsiniz. Misal ben dizel aracımda 0W-30 yağ kullanıyorum. Çünkü firmanın önerdiği ilk grup bu. Mecbur kalırsan da 5W-30 koy demiş. Fakat şimdiye kadar koymadım. Kendi tecrübelerime dayanarak önerebileceğim yağlar ise; Shell, Motul. Tabii ki birçok diğer markayı seçmek de sizin tercihiniz.

1718137081413.webp
1718137132629.webp

Benzinli Motorlarda motor yağı seçimi:
SA servis tipi yağlar, katkısız yağdır. Hafif yük altında çalışan benzin ve dizel motorlarında kullanılır.
SB tipi yağlar, içinde paslanmayı önleyici kauçuk maddesi bulunur. Hafif yük altında çalışan benzin motorları için kullanılır.
SC tipi yağlar, düşük ve yüksek sıcaklıklarda çalışmaya uygun, açınmaya, paslanmaya karşı özellikleri olan yağdır.
SD tipi motor yağları, 1968 yılı motor teknolojisine uygun olarak üretilmiştir ve benzinli motorlarda kullanılır. Ayrıca SB, SC servis tipi yağların tavsiye edildiği her yerde kullanılır.
SE tipi motor yağı, 1972 yılındaki motor teknolojisine uygun olarak üretilmiştir. Benzinli motorlarda kullanılır. Ayrıca SC ve SD servis yağlarının kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılır.
SF tipi motor yağları, 1980 motor teknolojisine uygun olarak hazırlanmıştır. Benzinli motorlarda kullanılır.
SG servis tipi yağlar: 1988 motor teknolojisine uygun olarak hazırlanmıştır. Benzinli motorlarda kullanılır. Piyasadaki en üstün yağdır.

Dizel Motorları İçin motor yağı seçimi:
CA servis tipi yağlar, kükürdü az ve iyi kalite mazot ile çalışan dizel motorları ile hafif hizmet yapan benzinli motorlar içindir.
CB servis tipi yağlar, orta yükte ve bol kükürtlü ve düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel motorlarında kullanılır. Hafif hizmet gören benzinli motorlara da konulabilir.
CC servis tipi yağlar, orta ve ağır yükte çalışan düşük süperşarj (blower) motorlarda veya türbo dizel motorlarında ve ağır yükte çalışan benzinli motorlarda kullanılır.
CD servis tipi yağlar, yüksek hız ve yüksek verimli çalışan süperşarj ve turbo dizel motor yağıdır.

Son düzenleme:
Bazı eski yani aşınmış arabalar için daha viskoz yağ kullanılması tavsiye ediliyor bazı ustalar tarafından. Bunun geçerliliği nedir? Bunun hakkında yorum yapabilme şansın var mı?

Bazı eski yani aşınmış arabalar için daha viskoz yağ kullanılması tavsiye ediliyor bazı ustalar tarafından. Bunun geçerliliği nedir? Bunun hakkında yorum yapabilme şansın var mı?
Tüplü arabalarda yağ yakmasın diye satıştan önce koyuyorlar. Kandırmaca bana göre.

Benim ustalara pek inanasım yok hocam. Araç eski de olsa araç için ne önerilmişse onu kullanırım şahsen.

Yazıyı okuyacak vaktim yok ama tek önerim gidip sanayici abilere yeni model arabalarınıza tofaşlara doldurulan yağları doldurtmayın. :D

Yazıyı okuyacak vaktim yok ama tek önerim gidip sanayici abilere yeni model arabalarınıza tofaşlara doldurulan yağları doldurtmayın. :D
Sanayideki ustalar toptancılardan ucuza aldıkları yağı doldurup geçerler. Örneğin; 0W-30 yağ koyması araç sahibinin avantajına olacakken, 5W-30 koyup geçer. Çünkü 5W-30 diğerine göre daha ucuzdur. Kendi karına bakar onlar seni beni düşünmez. Siz 5W-30 koydurduğunuzda ise motorun performası düşer, yakıt tüketiminiz artar. Bu noktada siz kural belirleyici olmalısınız. Şu marka, şu kod yağı koy diyeceksiniz.

Motorda yağ kaçağı, yağ yakma gibi sorunları geçici olarak kısıtlamak için.

Eğer araba satılacaksa, bunları alıcıdan gizlemek için yapılan dolandırıcılık yöntemidir genelde. Dikkat etmek lazım.

Hakan Girginer hocamın videolarını bulup izleyin, otomobil konusunda inanılmaz bir bilgi kaynağıdır kendisi.

Bu noktada siz kural belirleyici olmalısınız. Şu marka, şu kod yağı koy diyeceksiniz.
Hatta mümkünse yağları kendiniz satın alıp ustaya verin.

@1111 Bu arada şöyle bir konum vardı, belki bununla alakalı bir rehber yapmak istersiniz diye bırakıyorum: Motor soğutma suyuna çeşme suyu koymak