Quarit 10

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar. Bu konuda mouse tepkime süresini ilgilendiren bir olay üzerinden genel bilgisayar denklemini, daha çok CPU ve GPU'yu ilgilendiren, ama aslında tüm bilgisayar donanımını ilgilendiren bir test yaptım. Şu an bu test aralığı öncesi ve sonrası çok düşük olabilir; bu aralığın nedenlerini sizler için çektiğim video'da açıkladım. Ayrıca yazılı şekilde yazıyorum farkları;

1% FPS ortalama, yani toplam 100 karenin tek kare işlemesindeki karşılığıdır. Yani saniyede 100 kare toplam ölçüm.

Test karşılaştırması;
Mouse 0 ms için en düşük 274 FPS, genelde 276 ve yer yer çok az aralıkta dinamik ve 1 dakikanın sonuna gelince max 282 FPS gördük.
Mouse 15 ms için başlangıç 244 FPS, en düşük 276/76 ve 278 FPS aralığında uzun aralıklı değişti ve son noktada 282 FPS oldu yine.

Yani gördüğünüz gibi bir mouse kalibrasyon durumunu direkt daha çok ilgilendiren donanım, oyun içi arka planda daha çok işlemciyi ilgilendiren kısımda kalibrasyonu çok az % olsa bile bozulmasına neden oldu. Konu mouse testi değildir. Video içinde son zamanlarda açıkladım ve "Bilgisayar nedir?" video'da bu konuları elimden geldiği kadar açıkladım. Kısacası bir donanımın kendi içindeki potansiyeli genel bilgisayar denklemi için önemliymiş; biz bunu anlamak için sadece basit bir mouse click gecikme testi yaptık, ama etkileşim sağladığı bir bilgisayar içinde, sentetik test değil yani. Dolayısıyla konumuz bilgisayarda daha çok tüm denklem yapısını ilgilendiriyorsa konu kapanmıştır şimdilik yine. Devamı gelecek başka konular üzerinden. "Bilgisayar nedir?" video izlemediyseniz bu video ilginizi çektiyse bakabilirsiniz. Bir sonraki video genel olarak anakartların bu konulardaki etkisi nedir olacak. Kendi anakartımdan değil, örnek olarak birkaç model seçerek birbirleri arasındaki farkları, nedenleri ve sonuçları ilgilendiren konu üzerinde olacak.

Dip not: Eğer ki mouse click'lerine basılı tutmak yerine arada sinyal göndermek gibi bir şey olsaydı, bu aralık daha değişken ve 0 ms ile 15 ms arasında, daha doğrusu gecikme kalibrasyonu farkı yüzünden CPU'yu daha çok ilgilendiren yapıda bozulmalara neden olurdu. Kendiniz bu testleri yapabilirsiniz daha iyi anlamak için. Video'da click'ler basılı ve aynı test şekilde yapılmıştır.