Konu Başlıkları Gizle
GİRİŞ
Selam dostlar,
Bu sefer size MPV araçlardan bahsedeceğim. Genel olarak tanıtımından ziyade, piyasa durumunda bahsedeceğim. Güzel bir sınıftır. Özellikle Aile ve çok yönlü fonksiyonlara sahipler, hala da öyleler. Kıymeti tabi ülkemizde yine bilinmeyen bir sınıf. Hafif bir anlatım tercih edeceğim, sıkılmanızı istemem. Yorumlarda buluşalım, iyi hafta sonları dilerim sizlere.
TASARIM
Açık konuşmak gerekirse, özellikle Türkiye'de beğenilmiyorlar, malesef. Bu yüzden piyasası her zaman bir tık zayıf. Türkiye'de insanlar ilk önce dış tasarıma baktığı için, oda önemli bir etkendir. Aileler için Station Wagon ile birlikte, bana göre en mantıklı araçlardır. Hatchback formunu da andırıyor tasarımları. Küçümsenecek bir sınıf değil. Sadece aile yapısına uygun değiller, aynı zamanda çok yönlülerdir.
ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
Hacim, fonksiyonellik, ferah görüş açıları, oturma pozisyonu, konfor odaklı yapıları, güçlü motor seçenekleri var bazı modellerde, büyük bagaj hacmi olarak ortalama sıralanabilir tabi. Aslında biraz ön yargıya kurban gidiyor. Markalar bile kendi MPV araçları yerine, SUV modellerine yönlendirmek istiyor insanları. Ford C-Max modeli. Bu araç Focus genlerini taşıyor, dinamizmi o yüzden iyidir.
BAŞKA SINIFLAR YÜZÜNDEN UNUTULMASI
Özellikle SUV araçlarının popülerliğinin artması ile birlikte, bu araçlar biraz unutulmaya yüz tuttu. Sadece SUV değil, ticari araçlar da bunları hızlandırdı. Bugün bir ticari araç alıyorsunuz, direksiyon ısıtmasına kadar var. Ticari araçlarda çok yönlü artık. İster yük at, ister gündelik kullan. MPV sınıfı ticari amaç işlerine pek uygun değildir. Umarım tarihin tozlu raflarına kaldırılmaz MPV araçlar. Araç sever olarak, üretilmesini destekliyorum.
EKSİK YÖNLERİ
Bazı modeller ciddi anlamda kabalar. Mesela, Renault Escape modeli. Motor ve şanzıman insanların istediği gibi de olmadı bir çok modelde. 7 kişilik olanlarda bazen bagaj küçülebiliyor, model bazlı tabi. İkinci el modelleri genelde zayıf oluyor malesef. Kullanım odağı konfor olmasına rağmen, bazılarının süspansiyonları sert olabiliyor. Yüksek motor hacmi nedeniyle vergisi yüksek modeller var. Aynı şekilde yakıt konusunda da bazı modeller cimri değil malesef, yakıtları biraz yüksek.
SON SÖZLER
Bence hala alınabilirler. Tamam eksikleri var, hatalı yönleri mevcut, beceremedikleri yerler var. Ama bu kötü araçlar olduğu anlamına gelmez. Özellikle BMW 2 Serisi hoşuma gidiyor benim. Umarım beğenmişsinizdir, bir sonraki anlatımlarda görüşmek üzere.