Selam, yaklaşık 1 ay önce işlemci fanımın ARGB kablosuna yaptığım kesme işleminden sonra anakarta takmam sonucu 5600 işlemcim yandı, şu an 2600 kullanıyorum ve minik bir sorun ile karşı karşıyayım. Bu olaydan itibaren kasayı ne zaman yeniden başlatsam, kapatıp açsam Debug LED'ler yanıyor ve yarış başlangıcı gibi yanıyor ve sistem açılıyor ama sorun şu ki bu olay BIOS süresini gereksiz uzatıyor, normalde 2 3 saniyede açılan sistem bunu yüzünden 30 40 saniye geç açılıyor ve her seferinde işlemci yandı diye tribe giriyorum, bunu düzeltmenin bir yolu mevcut mu acaba? CMOS, BIOS reset dahil hepsin denedim.
Debug LED'lerin sürekli yanması ve sistemin uzun sürede açılması, anakartınızdaki donanım bileşenleriyle ilgili bir sorunu işaret ediyor olabilir. Aşağıdaki adımları takip ederek bu durumu düzeltmeye çalışabilirsiniz:
1.
Güç Bağlantılarını Kontrol Edin:
- Anakartınızdaki tüm güç bağlantılarının (24-pin ana güç kablosu, 8-pin CPU güç kablosu) düzgün bağlandığından emin olun.
2.
Donanım Bileşenlerini Yeniden Takın:
- RAM, GPU ve diğer bileşenleri çıkarıp tekrar takmayı deneyin. Bu, bağlantı sorunlarını giderebilir.
- RAM modüllerini farklı slotlarda deneyin.
3.
Debug LED Kılavuzunu İnceleyin:
- Anakartınızın kullanıcı kılavuzunu kontrol edin. Debug LED'lerin yanmasıyla ilgili özel hata kodları veya durumlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.
4.
BIOS Güncellemesi:
- Anakartınızın en son BIOS sürümünü indirip güncelleyerek kurulum yapmayı deneyin. Yeni sürüm, mevcut sorunları çözebilir.
5.
Diğer Donanımları Kontrol Edin:
- Aynı sorunu başka bileşenlerle (örneğin, SSD/HDD veya yeni takılan donanım) yaşayıp yaşamadığını kontrol edin.
- Gerekirse, bu bileşenleri geçici olarak çıkararak test edin.
6.
Anakartta Kısa Devre Kontrolleri:
- Anakart üzerindeki bağlantı noktalarını ve bileşenleri gözden geçirin. Kısa devre yapmış ya da hasar görmüş bir eleman var mı kontrol edin.
7.
Güç Kaynağını Test Edin:
- Gerekirse başka bir güç kaynağı ile sistemi çalıştırarak sorunun kaynağını tespit etmeye çalışın.
Eğer yukarıdaki adımlar sorununuzu çözmezse, teknik bir uzmana başvurmanız faydalı olabilir. Bu, daha derin bir sorun olup olmadığını değerlendirmek için önemlidir.