MSI diğer iki anakartın yanında bir tık düşük kalıyor PCI-e 5 yok. ASUS ile Gigabyte özellik olarak hemen hemen aynı sayılır ama TUF serisi malzeme kalitesi ve soğutma olarak güzel iş çıkartıyor biraz daha kararlı ve stabil bir model kendim de eski sistemde TUF serisi kullanıyorum.
Bu arada SSD'nin PCle 5 olması bana bir anlam ifade etmiyor benim SSD PCle 4

TUF gaming'de de E eklentisi var
Bunların anlamlarını pek bilmiyorum ama bir şeyden kırpıyorlardı bu gelince.
Ve TUF'un indirimi anlık olabilir, yarın ya da sonraki gün alacağım zaman eski fiyatına çıkabilir. Öyle olursa gigabyte mı almamı önerirsiniz?
R7 9700X için MSI B850 Gaming Plus kullanıyorum bütçe yeterse öneririm.
Vatan'da 9k'ya da
Olmaz zaten sadece PCle sürümleri ve RAM hızlarının sınırları değişiyor.

Bu arada SSD'nin PCIe 5 olması bana bir anlam ifade etmiyor benim SSD PCIe 4

TUF Gaming'de de e eklentisi var.
Bunların anlamlarını pek bilmiyorum ama bir şeyden kırpıyorlardı bu gelince.
Ve TUF'un indirimi anlık olabilir, yarın ya da sonraki gün alacağım zaman eski fiyatına çıkabilir. Öyle olursa Gigabyte mı almamı önerirsiniz?

Vatan'da 9K'ya da.
Olmaz zaten sadece PCIe sürümleri ve RAM hızlarının sınırları değişiyor.

Gigabyte'deki AX Wi-Fi bağlantısı ile ilgili ASUS'taki de Wi-Fi 6E ile ilgili bende şu an o özelliklere bakıyordum.

MSI'da 2 adet M2 (G4) yuvası mevcut. M2'lerle paylaşımlı bir hat yok.
12+2+1 VRM yapıya sahip.

Gigabyte 3 adet M2 (1x G5, 2x G4) yuvası mevcut. Paylaşımlı bir hat yok.
8+2+2 VRM yapıya sahip.

Asus, Gigabyte ile denk M2 yuvalarına sahip. Soğutma kısmında Gigabyte önde.
8+2 VRM yapıya sahip.
Ayrıca Asus'un sitesinde 9000 serisi hakkında bir bilgi mevcut değil. Muhtemelen işlemciniz bu anakartla ilk açılımda uyum sağlamayayacak. Çözümü basit, BIOS güncellemesi.

Sonuca gelirsek Gigabyte bu grubun en mantıklı tercihi olur.

Asus, Gigabyte ile denk M2 yuvalarına ship. Soğutma kısmında Gigabyte önde.
8+2 VRM yapıya sahip.
Ayrıca Asus'un sitesinde 9000 serisi hakkında bir bilgi mevcut değil. Muhtemelen işlemciniz bu anakartla ilk açılımda uyum sağlamayayacak. Çözümü basit, BIOS güncellemesi.
Asus'da 8+2 var sadece yani
Diğerleri gibi 8+2+(2) yok yani

Ve paylaşımlı hat nedir hocam?

Asus'da 8+2 var sadece yani
Diğerleri gibi 8+2+(2) yok yani

Ve paylaşımlı hat nedir hocam?
VRM yapısı aman aman kötü değil. Ancak VRM başına daha çok yük düşer. Şöyle örnekleyeyim; 600A'in 12 faza bindireceği yük ile 8 faza bindireceği yük aynı olmaz. 🙂
Dediğim gibi çok büyük bir eksi değil Asus adına. Ancak Gigabyte'ı da burda öne geçiriyor.

Paylaşım konusuna gelirsek. Anakart üreticileri
Anakart üzerindeki bileşenleri (M2 yuvaları, PCIE yuvaları, USB portları vs. vs.) CPU'ya ve anakart üzerindeki yonga setine bağlıyor.

Bu bağlı parçalar CPU ve yonga setinin desteklediğinden fazla ise anakart üreticileri çözüm olarak aynı hatta (veri yoluna) birden fazla bileşen bağlıyor.

Örnek olarak MSI anakartları baz alalım. Anakarttan anakarta değişmekle bereber "genelde" MSI, M2 yuvalarını arkadaki USB portlarıyla aynı veri yolunu kullanacak şekilde tasarlıyor. "Belirli" M2 yuvaları doldurulduğunda USB portları örneğin 40G ile çalışıyorsa bu 10G'ye düşüyor.

Diğer anakart üreticileri "genelde" PCIE slotuyla aynı veri yolunu kullanıyor. M2 yuvalarından belirli olanları (örneğin 2. veya 3. M2 yuvası) PCIE slotu ile paylaşıldığı için siz bu yuvaları doldurduğunuzda (1-2 fark etmez) PCIE slotu x16'dan x8'e düşüyor. Orta, alt seviye ekran kartlarında bunu hissetmezsiniz. Ancak üst seviye bir kart takarsanız minik takılmalarla vs. bunu hissedersiniz.

VRM yapısı aman aman kötü değil. Ancak VRM başına daha çok yük düşer. Şöyle örnekleyeyim; 600A'in 12 faza bindireceği yük ile 8 faza bindireceği yük aynı olmaz. 🙂
Dediğim gibi çok büyük bir eksi değil Asus adına. Ancak Gigabyte'ı da burda öne geçiriyor.

Paylaşım konusuna gelirsek. Anakart üreticileri
Anakart üzerindeki bileşenleri (M2 yuvaları, PCIE yuvaları, USB portları vs. vs.) CPU'ya ve anakart üzerindeki yonga setine bağlıyor.

Bu bağlı parçalar CPU ve yonga setinin desteklediğinden fazla ise anakart üreticileri çözüm olarak aynı hatta (veri yoluna) birden fazla bileşen bağlıyor.

Örnek olarak MSI anakartları baz alalım. Anakarttan anakarta değişmekle bereber "genelde" MSI, M2 yuvalarını arkadaki USB portlarıyla aynı veri yolunu kullanacak şekilde tasarlıyor. "Belirli" M2 yuvaları doldurulduğunda USB portları örneğin 40G ile çalışıyorsa bu 10G'ye düşüyor.

Diğer anakart üreticileri "genelde" PCIE slotuyla aynı veri yolunu kullanıyor. M2 yuvalarından belirli olanları (örneğin 2. veya 3. M2 yuvası) PCIE slotu ile paylaşıldığı için siz bu yuvaları doldurduğunuzda (1-2 fark etmez) PCIE slotu x16'dan x8'e düşüyor. Orta, alt seviye ekran kartlarında bunu hissetmezsiniz. Ancak üst seviye bir kart takarsanız minik takılmalarla vs. bunu hissedersiniz.
Ama önceki mesaja göre üçünde de paylaşımlı bir hat yok öyle mi?

Ozaman gigabyte ve MSI arasında kaldım yine.

Evet. (Daha doğrusu 7000 ve 9000 serisi için.)

MSI üçü arasında daha giriş seviye kalıyor.

Gigabyte en mantıklı tercih olur.
Bu arada neden MSI'a giriş seviyesi dedin?
12+2+1 faz sayısı var ki amma da fazla.
Yanlarinda büyük soğutma bloğu da var görseldeki gibi.
SSD sogutma bloğu da var 1 tanesinde.
Ses yongası gigabyte ile aynı.
Fazların taşıyabildigi amper sayısında falan mı sorun var, sebebini pek anlayamadım.