Bu iki monitöre dair hiç inceleme olmadığı için temkinli yaklaşmak gerektiğini, aşırı ucuz olmadığı sürece alınmaması gerektiğini düşünüyordum ve sanırım tam anlamıyla tescillenmese de bir miktar ön yargılarımda haklı olduğumu gördüm.

Her iki monitörde de aynı panel var, panelin ismi her iki monitörün de servis menüsünde "TPV_TPM238WF1-FHBNF1K" şeklinde gözükmekte. Yani panelin BOE'ye ait olduğunu anlayabiliyoruz.

Panelook'ta bu paneli arattığımızda karşımıza hiçbir şeyin çıkmadığını görüyoruz. Ardından bu durumu biraz araştırdım ve tesadüfen bir 24G2U konusu görmem üzerine techless kanalının yapmış olduğu "24G2U v1 vs 24G2U v2" konusundan gördüğüm bir detay ile ufkum açıldı. 24G2U v2'nin paneli servis menüsünde "TPM238WF1-FHBNG0" şeklinde gözüküyordu. Bu paneli de Panelook'ta arattığımızda çıkmıyordu çünkü panelin isimlendirmesi bu şekilde değil, "MV238FHB-NG0" şeklindeydi. Daha sonrasında bunu G2412F ve KG242YM3'te kullanılan panele uyarladım ve MV238FHB-NF1 şeklinde arattım ve karşıma panel çıktı. Sondaki "K" harfinin anlamını tam olarak bilmiyorum lakin farklı bir şeyin isimlendirmesi olabilir, pek önemli olduğunu sanmıyorum. Yani analizlerim doğruysa bu monitörlerin paneli "BOE MV238FHB-NF1". G2412F ve KG242YM3'ün de üretim yılı 2023 ve sonrası, bu panelin üretimi de 2023 ve sonrası, yani monitörlerin ve panelin üretim tarihleri de birbirlerini doğruluyor.

Paneli incelemeye geçtim Panelook'ta. Panele dair gözüme direkt olarak çarpan ana nokta sadece 4 adet COF driver kullanılmış olması. 4 COF driver oldukça düşük bir sayı, düşünün ASUS VP249QGR gibi 3500 TL civarlarında gezinen ve en ucuz IPS monitör diye nitelendirdiğimiz monitörde bile 8 adet COF drivera sahip bir panel kullanılıyor. COF driver, TV ve monitörlerde önemlidir. Eğer COF ne kadar az ise COF başına düşen yük o kadar artar ve bu da sıcaklık demek, monitörlerde de iyi bir soğutma yapısı yok ise az COF driver bulunduran monitörler, çok COF driver bulunduran monitörlere kıyasla daha erken yıpranabilir.

Daha iyi anlamanız açısından aşağıdaki görsele bakabilirsiniz. Soldaki 6 COF driver bulunduran 55" UHD bir TV'den sökülme COF driver, sağdaki ise 12 COF driver bulunduran 55" UHD bir TV'den sökülme COF driver. Her iki TV'den de geçen yük aynı ancak birisindeki yük 12'ye bölünürken birisinde yük 6'ya bölünüyor ve bu da 6'lıkların daha fazla ısınması demek.

1719402258179.webp

Daha detaylı COF hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Özetleyecek olursak eğer bu iki monitörde de bu panel varsa -ki bence ihtimali çok yüksek- uzak durulmalı. 4 COF kesinlikle çok az.

MSI G2412F kullanıcısının paylaşmış olduğu servis menüsü görseli;

1719402467957.webp

Acer KG242YM3 kullanıcısının paylaşmış olduğu servis menüsü görseli;

1719402525424.webp