2022'nin 3. çeyreğinde üretilen giriş seviye bir panel kullanılmış. 2025 üretimi monitörde 2022 üretimi panel kullanılması anca MSI'a yakışır bir hareket olurdu.
a-Si TFT ve LCD. Yani MSI custom backlight kullanmış. a-Si en giriş seviye panel yapısı ama bu bütçede artık Oxide TFT mümkün değil pek.
6-COF Driver bulunuyor. Ortalama bir COF sayısı. Kötülerde 4, iyilerde 8 tane olur.
HKC diğer markalar kadar iyi bir panel üreticisi değil.
Ek olarak incelemesi yok ama bu modelin kontrast oranının pek iyi olduğunu sanmıyorum, zira bu paneli kullanıp da kontrast oranı yüksek bir monitör görmedim. MSI'ın ne denli bir arka aydınlatma koyduğunu bilmiyoruz ama inceleme olmadığı için ön yargıda bulunabiliriz.
Tam olarak hangi CS04-1 versiyonunun kullanıldığını buradan anlamamız zor ama hala V1.5 olmayan versiyon da kullanılmış olma ihtimali var, zira Factory Menu'de 200 Hz için bir ayar yok, maksimum 165 Hz için ayar var.
24G42E'den iyi olma ihtimalinin olmayacağı kesinleşti diyebilirim en azından.
2022'nin 3. çeyreğinde üretilen giriş seviye bir panel kullanılmış. 2025 üretimi monitörde 2022 üretimi panel kullanılması anca MSI'a yakışır bir hareket olurdu.
A-si TFT ve LCD. Yani MSI Custom backlight kullanmış. A-si en giriş seviye panel yapısı ama bu bütçede artık oxide TFT mümkün değil pek.
6-cof driver bulunuyor. Ortalama bir cof sayısı. Kötülerde 4, iyilerde 8 tane olur.
Hkc diğer markalar kadar iyi bir panel üreticisi değil.
Ek olarak incelemesi yok ama bu modelin kontrast oranının pek iyi olduğunu sanmıyorum, zira bu paneli kullanıp da kontrast oranı yüksek bir monitör görmedim. MSI'ın ne denli bir arka aydınlatma koyduğunu bilmiyoruz ama inceleme olmadığı için ön yargıda bulunabiliriz.
MSI giriş seviyede HKC, orta-üst segment ürünlerinde BOE veya TCL gibi panelleri kullanıyor. HKC kötü bir marka olmasa da ucuz modeller de MSI bilerek bu markayı sectigi icin iyi olacağını düsünmüyorum. MSI ucuz olsun diye spesifik olarak böyle bir ayrım yapmıs gibi. Zira MSI'ın ucuz ürünleri genel de vasatın biraz üstü oluyor. Bu da kötü olacağına bir işaret. Şahsen incelemesini görmeden düşük bütçede MSI almazdım, güven vermiyor.
Incelemesi olmadigi icin bir sey diyemem ama MAG 242F'in daha iyi olmasi icin 1500:1 kontrasta, %140 sRGB Volume degerine ve 400 nit parlakliga sahip olmasi gerek. Bunlara sahip olmasi bile yetmiyor cunku 24G42E bunlari daha ucuza sunuyor, ki MAG 242F bu degerleri %99 sunmuyordur.
Kontrast oranı efsane. Kontrast oranı 1500:1 çıkmış, ortalama olarak IPS paneller 1000:1 civarı kontrast sunar. Mesela bu bütçelerdeki rakibi MAG256F 1100:1 civarı kontrast oranına sahip.
Öyle degil aslında. SRGB renk kapsamını boş bir 500ml su şişesi gibi düşünün. %100SRGB coverage 500ml suyu doldurup doldurmadıgını gösteriyor. Eğer %100SRGB cıkıyorsa 500ml suyu dolduruyor demektir. Ama 500ml yerine 1000ml su dolduruyorsa bu suyun tastıgı anlamına geliyor. Yani daha da fazlası demek. Volume degeri de ne kadar taştığını gösteriyor yani. %100srgb günümüz de elde etmesi en kolay renk kapsamı. Çünkü SRGB renk uzayı dar. Bu yüzden SRGB de volume değerine bakılıyor. Her iki monitör de %100srgb kapsamı olabilir ama birisi %130 srgb volume iken diğeri de %170srgb volume olabilir. Birisi bir damacanayı doldururken diğeri 2.5 litre şişeyi doldurabilir. İkisi arasında cok fazla fark var.
DCI-P3 de ise coverage değerine bakılıyor çünkü doldurması daha zor bir su şişesi gibi düşünün. 5 litrelik gibi düşünebilirsiniz.
Mesela örnek verecek olursam, %130srgb 750ml su olsun, %150srgb de 900ml su oluyor. Sayılar sallamasyon ama mantık bu. Eğer su ne kadar daha fazlaysa renkler de o kadar doygun oluyor. Hatta QD katmanı kullanan monitörler örneğin QD-IPS veya QD-oledler %165-180srgb volume değerlerini görebiliyor.