Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Teacher80

Uzman
Anakartın BIOS pilini değiştirmek istiyorum ama pilin önü chipset soğutması ile bloke edilmiş. Görünen bir vida, pin, kızak vs. yok bu soğutma bloğunu sökmek için. Anakart kullanma kılavuzunua, yerli ve yabancı videolara baktım. Bu anakartın BIOS pilini sökmekle ilgili hiçbir içerik bulamadım.

1737283738165.webp

Yardımcı olursanız sevinirim @Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Alttaki çentiği açtığınız zaman bataryayı bir şekilde oradan çıkarabilmeniz lazım. yine takarken aradan sürülerek takılabilir. Bu soğutucuları sökmek için anakartı da ayırmanız gerekiyor. Anakartın arkasında bunları sökmek için vidalar/klipsler olur.
Alttaki çentiği açtığınız zaman bataryayı bir şekilde oradan çıkarabilmeniz lazım. yine takarken aradan sürülerek takılabilir. Bu soğutucuları sökmek için anakartı da ayırmanız gerekiyor. Anakartın arkasında bunları sökmek için vidalar/klipsler olur.

Çözüm
Saatçi düz ağız tornavida ile o çentiği bastırdım olmadı. Biraz maharet gerektirecek o zaman. Münkünse bu soğutucuyu sökmek istemiyorum. Büyük ihtimalle soğutucuda termal pad vardır ona zarar gelir diye düşünüyorum. Yardımınız için teşekkürler.

Saatçi düz ağız tornavida ile o çentiği bastırdım olmadı. Biraz maharet gerektirecek o zaman. Münkünse bu soğutucuyu sökmek istemiyorum. Büyük ihtimalle soğutucuda termal pad vardır ona zarar gelir diye düşünüyorum. Yardımınız için teşekkürler.
Bastırdıktan sonra pilin altına girin tornavidayla. Yukarı doğru kastırın. Bu arada neden değiştirdiğinizi sorabilir miyim?

Bastırdıktan sonra pilin altına girin tornavidayla. Yukarı doğru kastırın. Bu arada neden değiştirdiğinizi sorabilir miyim?

Sistemde hayalet bir sorun var. Bazı açılışlarda (özellikle bir gün açmayınca sistemi ve bazı elektrik kesintilerinden sonra), kasanın Power tuşuna bastığımda sanki elektrikler kesikmiş gibi sıfır tepki veriyor sistem. Tüm USB'leri söküyorum, statik elektrik atma yöntemi uyguluyorum nafile. Bu sorundan sonra ilk açıldığında rastgele RAM arıza ışığı yanıyor (sarı ışık). Clear CMOS tuşu var anakartın arkasında onunla BIOS sıfırlayınca çözülüyor o uyarı çıkmıyor ve tekrar BIOS'tan EXPO ayarımı vs. aktif yapıyorum sorunsuz.

Çözüm için:
1- ARGB kablo çoklayıcı ile anakartın ARGB çıkışlarına bağlıydı fan ARGB ledleri, onun için Razer Chroma RGB kontrolcü alıp ona bağladım.
2- Galax RTX 4070 Ti Super kartımın ARGB ışıklarında GeForce RTX yazısındaki bazı LED'ler sürekli aynı renk yanıp sönüyor göz kırpar gibi. İlk başlarda bilgisayar açıldıktan 5 dakika sonra bu hatayı vermeye başlıyordu sonraları sürekli hale geldi. Buna alternatif bu ekran kartının ARGB'lerini kontrol etmek için giriş ve ARGB uyumlu kablosu vardı, onu da kullandım sonuç aynı. Ekran kartını servise yolladım. R7 7700 işlemcinin onboard ekran kartını kullanıyorum ve yine aynı hatayı alıyorum.
3- RAM'leri EXPO profili aktif Memtest86 ile test ettim sorunsuz RAM'ler (RAM'ler zaten anakartın Ryzen 7000 uyum listesindendi).
4- Kasanın Power tuşu bozuktur belki diye kasadan Power tuşu için gelen kabloyu söktüm anakart üzerinden güç tuşu tetiklemesi yaptım nafile.
5- Gelen prizde topraklama sorunlu olabilir diye Schnider (nasıl yazılıyor tam bilmiyotum) APC marka 6'lı akım korumalı priz aldım, topraklama kontrol ışığı var (öncesinde de Philips akım korumalı priz vardı) ve topraklama mevcut. Müstakil evdeyim, odamdaki prize kendim çektim topraklamayı, bakır kazık vs. tüm kurallara uygun. Hatta standart üstü kalitede.
6- PSU'dan prize giden güç kablosundan şüphe edip iki ayrı güç kablosu ile test ettim. PSU NZXT C1000 ATX 3.1 son sürüm.
7- belki termal macun taşırmışım diye orayı söktüm ve macunu yeniledim (Thermal Grizzly Kryonaut idi şimdi Noctua NT-H2 sürdüm). Macun taşması vs. yoktu ve zaten anakartın standart braketi değil de Thermalright AM5 güçlendirme kiti ASF AM5 Black kullanıyorum ve onu da söküp kontrol ettim.
8- Son olarak BIOS'ta ErP ayarını açmıştım onu geri kapattım.
7. ve 8. maddeleri yeni uyguladım. Hata almadım daha. Bu arada ilk BIOS'ta da son BIOS'ta da bu hataları aldım. Tüm BIOS'lar beta bu anakartta. MSI foruma ne zaman beta olmayan BIOS çıkacak diye sorunca adamlar tüm bioslardaki beta ibaresini kaldırdılar.
Geriye kalan şüpheli anakart veya PSU.
Bu sorun yaşanırsa tekrar:
Molex'ten güç alan fan satın aldım. Sorun halinde anakarta ve diğer kontrolcülere giden tüm PSU kablolarını sökeceğim. PSU Molex kablo ile fanı PSU'ya bağlıyacağım. Sonra anakarta giden 24 pin PSU kablosunda ilgili pinleri ataş vs. ile birbirine bağlayıp PSU'yu aktif edeceğim. Fan dönerse sorun anakartta dönmezse sorun PSU'da kabaca. Bu esnada BIOS pilini değiştirmemi önerdi bir arkadaşım. Statik birikmesi vs.'den sonra belki başlangıcı sağlamada BIOS'un pilinin etkisi varsa ele diye. Evde de Sıfır 2 adet Duracell BIOS pili var. O yüzden bu konuyu açtım.

Zorlamaktan korkuyordum ama biraz uğraştırsa da dediğiniz gibi yapıp çıkardım. Yeni Duracell pili taktım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemde hayalet bir sorun var. Bazı açılışlarda (özellikle bir gün açmayınca sistemi ve bazı elektrik kesintilerinden sonra), kasanın power tuşuna bastığımda sanki elektrikler kesikmiş gibi sıfır tepki veriyor sistem. Tüm USB'leri söküyorum, statik elektrik atma yöntemi uyguluyorum nafile. Bu sorundan sonra ilk açıldığında rastgele RAM arıza ışığı yanıyor (sarı ışık). Clear Cmos tuşu var anakartın arkasında onunla bios sıfırlayınca çözülüyor o uyarı çıkmıyor ve tekrar biostan EXPO ayarımı vs. aktif yapıyorum sorunsuz.
Çözüm için:
1- ARGB kablo çoklayıcı ile anakartın ARGB çıkışlarına bağlıydı fan ARGB ledleri, onun için Razer Chroma RGB kontrolcü alıp ona bağladım.
2- Galax RTX 4070 TI Super kartımın ARGB ışıklarında Geforce RTX yazısındaki bazı ledler sürekli aynı renk yanıp sönüyor göz kırpar gibi. İlk başlarda bilgisayar açıldıktan 5 dakika sonra bu hatayı vermeye başlıyordu sonraları sürekli hale geldi. Buna alternatif bu ekran kartının ARGB'lerini kontrol etmek için giriş ve ARGB uyumlu kablosu vardı, onu da kullandım sonuç aynı. Ekran kartını servise yolladım. R7 7700 işlemcinin onboard ekran kartını kullanıyorum ve yine aynı hatayı alıyorum.
3- RAM'leri EXPO profili aktif Memtest86 ile test ettim sorunsuz RAM'ler (RAM'ler zaten anakartın Ryzen 7000 uyum listesindendi).
4- Kasanın power tuşu bozuktur belki diye kasadan power tuşu için gelen kabloyu söktüm anakart üzerinden güç tuşu tetiklemesi yaptım nafile.
5- Gelen prizde topraklama sorunlu olabilir diye Schnider (nasıl yazılıyor tam bilmiyotum) APC marka 6'lı akım korumalı priz aldım, topraklama kontrol ışığı var (öncesinde de Philips akım korumalı priz vardı) ve topraklama mevcut. Müstakil evdeyim, odamdaki prize kendim çektim topraklamayı, bakır kazık vs. tüm kurallara uygun. Hatta standart üstü kalitede.
6- PSU'dan prize giden güç kablosundan şüphe edip iki ayrı güç kablosu ile test ettim. PSU NZXT C1000 ATX 3.1 son sürüm.
7- Belki termal macun taşırmışım diye orayı söktüm ve macunu yeniledim (Thermal Grizzly Kryonaut idi şimdi Noctua NT-H2 sürdüm). Macun taşması vs. yoktu ve zaten anakartın standart braketi değil de Thermalright AM5 güçlendirme kiti ASF aM5 Black kullanıyorum ve onu da söküp kontrol ettim.
8- Son olarak biosta ErP ayarını açmıştım onu geri kapattım.
7. ve 8. maddeleri yeni uyguladım. Hata almadım daha. Bu arada ilk biosta da son biosta da bu hataları aldım. Tüm bioslar beta bu anakartta. MSI foruma ne zaman beta olmayan bios çıkacak diye sorunca adamlar tüm bioslardaki beta ibaresini kaldırdılar.
Geriye kalan şüpheli anakart veya PSU.
Bu sorun yaşanırsa tekrar:
Molexten güç alan fan satın aldım. Sorun halinde anakarta ve diğer kontrolcülere giden tüm PSU kablolarını sökeceğim. PSU molex kablo ile fanı PSU'ya bağlıyacağım. sonra anakarta giden 24 pin PSU kablosunda ilgili pinleri ataç vs. ile birbirine bağlayıp PSU'yu aktif edeceğim. Fan dönerse sorun anakartta dönmezse sorun PSU'da kabaca. Bu esnada bios pilini değiştirmemi önerdi bir arkadaşım. Statik birikmesi vs.'den sonra belki başlangıcı sağlamada biosun pilinin etkisi varsa ele diye. Evde de Sıfır 2 adet Duracell bios pili var. O yüzden bu konuyu açtım.

Zorlamaktan korkuyordum ama biraz uğraştırsa da dediğiniz gibi yapıp çıkardım. Yeni Duracell pili taktım.
Çok sevindim. Cevabım yardımcı oluysa ne mutlu bana.

Anakartın BIOS pilini değiştirmek istiyorum ama pilin önü chipset soğutması ile bloke edilmiş. Görünen bir vida, pin, kızak vs. yok bu soğutma bloğunu sökmek için. Anakart kullanma kılavuzunua, yerli ve yabancı videolara baktım. Bu anakartın BIOS pilini sökmekle ilgili hiçbir içerik bulamadım.

Eki Görüntüle 116495

Yardımcı olursanız sevinirim @Recep Baltaş

Merhaba hocam, bende de MSI anakartı(MAG Z 890) var bende pili değiştirmek istiyorum. Pili bir türlü yerinden çıkaramadım. İzlediğim videolarda metal tarafı tornavida ucu ile ittiriyorlar pil çıkıyor ama bu MSI kartlarında öyle olmuyor.

Pili çıkarabildiniz mi siz çıkardıysanız nasıl çıkıyor pil anlatabilir misiniz rica etsem?
Bu bahsettiğiniz sorun aynen bende de var. Her elektrik gittiğinde BIOS'ta yapmış olduğum tüm ayarlar sıfırlanıyor. İlk olarak pili değiştirerek başlayacağım kartta yeni aldım nasıl oluyor bu bilmiyorum.

Merhaba hocam, bende de MSI anakartı(MAG Z 890) var bende pili değiştirmek istiyorum. Pili bir türlü yerinden çıkaramadım. İzlediğim videolarda metal tarafı tornavida ucu ile ittiriyorlar pil çıkıyor ama bu MSI kartlarında öyle olmuyor.

Pili çıkarabildiniz mi siz çıkardıysanız nasıl çıkıyor pil anlatabilir misiniz rica etsem?
Bu bahsettiğiniz sorun aynen bende de var. Her elektrik gittiğinde BIOS'ta yapmış olduğum tüm ayarlar sıfırlanıyor. İlk olarak pili değiştirerek başlayacağım kartta yeni aldım nasıl oluyor bu bilmiyorum.
Düz ağız saatçi tornavidası ile kanırtarak yuvasından çıkıyor, yer çekiminin etkisiyle düşüyor.

Nasıl bir tasarımsa artık.