1 dimm per channel am5 sokete en uygun modellerden bir tanesidir.
2 RAM slotlu bir Anakartta 2 DPC mi var sanki? 2 slotlu MOBO 1 DPC oluyor zaten. İyi o zaman herkes Anakart alırken 2 RAM slotlu kartlara geçelim. 2 RAM slotlu Anakarta zaten 1 DPC var denilir. Millete şunu derken ekstra karıştırarak söylemen bile millet anlamıyor. Söylediklerinden kim bilir kaçı "What is 1 DPC" diye aratmıştır.

Ben I/O boşluğundan bahsediyorum. B850 için Gen 5 zaten banko geliyor. Burada 5 konudan 4'nde Gen 5 gereksiz deniliyor Anakart önerirken de Gen 5 var avantajından bahsediliyor. Çok güzel artı.

2 RAM slotlu bir Anakartta 2 DPC mi var sanki? 2 slotlu MOBO 1 DPC oluyor zaten. İyi o zaman herkes Anakart alırken 2 RAM slotlu kartlara geçelim. 2 RAM slotlu Anakarta zaten 1 DPC var denilir. Millete şunu derken ekstra karıştırarak söylemen bile millet anlamıyor. Söylediklerinden kim bilir kaçı "What is 1 DPC" diye aratmıştır.

Ben I/O boşluğundan bahsediyorum. B850 için Gen 5 zaten banko geliyor. Burada 5 konudan 4'nde Gen 5 gereksiz deniliyor Anakart önerirken de Gen 5 var avantajından bahsediliyor. Çok güzel artı.
Bu kartı neden kötülediğinizi anlamış değilim. Gayet yeterli ve f/p bir mobo. Zaten konu sahibi 10 tane usb portu kullanacağım 5 tane m.2 takacağım dememiş ki, o halde herkes x870e alması icap ederdi. Bu fiyat bandında bu segmentte rakipsiz bir kart. 1 dimm per channel am5 soket için daha iyi, AMD tarafında limitasyonlar mevcut, 6000 frekans üzeri göremiyor çipler, bu mevzu bunu kolaylaştırıyor, İntel tarafı gibi müsait değil bellek kontrolcü tarafı.

4 slotun eğer 4'ünü de doldurmayacaksan öteki ikisi boşta yatacaksa tamamen çöp olduğu gibi sinyal kaybı parazit yaratıyor, boş yere duracaksa hiç durmaması lazım. 4 slotun 4'ünü de doldurmak akıl karı değil, hiç frekans açamıyorsun o zaman. X870 çipset 1 DPC board'lar piyasada boy göstermeye başladı, yeni favori artık onlar.

Örnek bu ikisi:

Son düzenleme:
@drpakers Wi-Fi modeli indirimde, 2 adet kaldı bitmeden alın.

Stok 3'tü 2'ye ben düşürdüm.

8300 yapmış adam senin işlemci 8300 seviyor olabilir onu ne yapacağız :D

1 DPC kartlarda 6200-6400 ya da 8000-8400 yapman gerekiyor oluyorsa az biraz uğraşman lazım.

Vallahi artık olduğu kadar kullansın, neyse o :D. İleride bir şeyler yaparız.

@20424 @LH44 @Ayhan Dönmez.
Arkadaşlar sistemi topladım. Sıvı soğutucu umduğumdan daha iyi sonuç verdi (ya da bana öyle geldi). İşlemci boşta 41-42, ekran kartı 31 derece falan. Bir saatten fazla GTA 5 oynadı 50+ yeni geçmeye başladılar. Sanırım oynadığı oyunlar (CoD, GTA 5) işlemciye yük bindiren oyunlar değil. Şu 7800X3D'yi güzel sıkıştıracak hangi oyun var?
BIOS'ta EXPO'dan başka işlem yapmadım. Hafta sonu iyice kurcalarım.

white.webp

Son düzenleme:
Stok 3'tü 2'ye ben düşürdüm.

Vallahi artık olduğu kadar kullansın, neyse o :D. İleride bir şeyler yaparız.

@20424 @LH44 @Ayhan Dönmez.
Arkadaşlar sistemi topladım. Sıvı soğutucu umduğumdan daha iyi sonuç verdi (ya da bana öyle geldi). İşlemci boşta 41-42, ekran kartı 31 derece falan. Bir saatten fazla GTA 5 oynadı 50+ yeni geçmeye başladılar. Sanırım oynadığı oyunlar (CoD, GTA 5) işlemciye yük bindiren oyunlar değil. Şu 7800X3D'yi güzel sıkıştıracak hangi oyun var?
BIOS'ta EXPO'dan başka işlem yapmadım. Hafta sonu iyice kurcalarım.

Eki Görüntüle 201814
Hayırlı olsun, güle güle kullan. Bende ne hal ne derman kaldı millete RAM oc'latmaktan o kadar söyleyim :D Nebi rehberleri atacağım sana oradan iyi kötü geçir 6000 CL30 için, sonrasında bakarız daha detaylı. Gigabyte BIOS limitli normalde, 1.65 vdd 1.45 vddio 1.3 soc limiti var, xoc BIOS var onu kurarsan limitler kalkıyor. Onu paylaşayım senle köşede dursun.

@drpakers Bunu indirip güncellersen Giga BIOS'lardaki limit sorunsalı kalkıyor haberin olsun. Hynix mi aldırmıştık sana sistem neydi aklımda değil, 6000 CL30 için Nebi'nin linki bırakacağım oradaki gibi geçirt, sonrasında 6200-6400 denersin 1 dimm per channel sendeki kart, bellek kontrolcün iyiyse 6400 açarsın 1:1 modda.

@drpakers Bu dk'dan itibaren izle, BIOS'tan nasıl uygulanacağını anlatıyor, EXPO açıp üzerine direkt yazabilirsin, Resize Bar ayarı kapalıysa bunu da aktif et.

Hayırlı olsun, güle güle kullan. Bende ne hal ne derman kaldı millete RAM OC'latmaktan o kadar söyleyim :D nebi rehberleri atacağım sana oradan iyi kötü geçir 6000 CL30 için, sonrasında bakarız daha detaylı. Gigabyte BIOS limitli normalde, 1.65 vdd 1.45 vddio 1.3 SoC limiti var, xoc BIOS var onu kurarsan limitler kalkıyor. Onu paylaşayım senle köşede dursun.

@drpakers bunu indirip güncellersen giga BIOS'lardaki limit sorunsalı kalkıyor haberin olsun. Hynix mi aldırmıştık sana sistem neydi aklımda değil, 6000 CL30 için Nebi'nin linki bırakacağım oradaki gibi geçirt, sonrasında 6200-6400 denersin 1 DIMM per channel sendeki kart, bellek kontrolcün iyiyse 6400 açarsın 1:1 modda.

@drpakers bu DK'den itibaren izle, BIOS'tan nasıl uygulanacağını anlatıyor, EXPO açıp üzerine direkt yazabilirsin, ReSize BAR ayarı kapalıysa bunu da aktif et.

Teşekkürler. Nebi'yi 8 aydır, 9070 XT aldığım günden beri takip ederim :).

BIOS'u F4D'ye yükseltmiştim, sıkıntı olmaz değil mi?

RAM Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 C30 1, 40v EXPO & XMP RAM (cMH32GX5M2B6000Z30W).