Bedirhan0001

Çalışkan
Merhaba MSI MB B760M anakartımda 2 ve 4 kanallarına RAM takınca DRAM ışığı sarı yanıyor ama 3 ve 4 kanallarına takınca sistem çalışıyor. Ancak anakart 2. ve 4. slotu öneriyor. Bunun sebebi ne olabilir?
  • RAM: Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 PVV516G60C30 DDR5 RAM X 2
  • İşlemci: Intel Core i5 14400F
  • Anakart: MSI MB B760M

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende 1. ve 2. slot direk DRAM yakıyor tek çift fark etmiyor BIOS son sürüm XMP kapalı veya açık denendi. Ama maalesef çözülmedi.

Anladım, durum biraz karışık olmuş. BIOS güncel, XMP açık kapalı fark etmiyor ve 1. ile 2. slotlarda DRAM ışığı yanıyorsa, şöyle deneyebilirsin: RAM'leri tek tek farklı slotlarda test et, belki bir RAM ya da slotta sorun vardır.
Yüksek hızdaki DDR5 RAM'ler bazen anakartla tam uyumlu olmayabiliyor, frekansı biraz düşürmek de çözüm olabilir. Ayrıca BIOS'u fabrika ayarlarına sıfırlamak da fayda sağlar.

Anladım, durum biraz karışık olmuş. BIOS güncel, XMP açık kapalı fark etmiyor ve 1. ile 2. slotlarda DRAM ışığı yanıyorsa, şöyle deneyebilirsin: RAM'leri tek tek farklı slotlarda test et, belki bir RAM ya da slotta sorun vardır.
Yüksek hızdaki DDR5 RAM'ler bazen anakartla tam uyumlu olmayabiliyor, frekansı biraz düşürmek de çözüm olabilir. Ayrıca BIOS'u fabrika ayarlarına sıfırlamak da fayda sağlar.

Yüksek ihtimalle slot olabilir ben her kombinasyonu denedim çünkü maalesef çalışmıyor ama RAM'ler bozuk olsa 3 ve 4 neden çalışıyor şu an bu sorunu çözemediğim bilgisayardan yazıyorum çünkü.

Şu an sistemim çalışıyor ama RAM'ler Single çalışıyor Dual channel çalışıyor sanırsam bu da performans kaybına sebebiyet gösteriyor onun için çözmeye çalışıyorum.

Yüksek ihtimalle slot olabilir ben her kombinasyonu denedim çünkü maalesef çalışmıyor ama RAM'ler bozuk olsa 3 ve 4 neden çalışıyor şu an bu sorunu çözemediğim bilgisayardan yazıyorum çünkü.

Şu an sistemim çalışıyor ama RAM'ler Single çalışıyor Dual channel çalışıyor sanırsam bu da performans kaybına sebebiyet gösteriyor onun için çözmeye çalışıyorum.
Anladım, durum biraz karışık görünüyor. RAM’ler bozuk olsaydı, 3. ve 4. slotlarda da sorun yaşanırdı. Bu yüzden büyük ihtimalle anakartın 1. ve 2. slotlarında bir problem var.
Şu an RAM’lerin single channel çalışması performans kaybına neden olur, çünkü dual channel daha iyi hız ve veri aktarımı sağlar.
BIOS’u tamamen sıfırlamayı (CMOS reset) ve farklı BIOS sürümlerini denemeyi öneririm. Anakart garanti kapsamındaysa teknik servise göndermek de iyi bir seçenek olabilir.

Anladım, durum biraz karışık görünüyor. RAM'ler bozuk olsaydı, 3. ve 4. slotlarda da sorun yaşanırdı. Bu yüzden büyük ihtimalle anakartın 1. ve 2. slotlarında bir problem var.
Şu an RAM'lerin Single channel çalışması performans kaybına neden olur, çünkü Dual channel daha iyi hız ve veri aktarımı sağlar.
BIOS'u tamamen sıfırlamayı (CMOS reset) ve farklı BIOS sürümlerini denemeyi öneririm. Anakart garanti kapsamındaysa teknik servise göndermek de iyi bir seçenek olabilir.

Şimdi farklı bir sürüm kurdum BIOS için yine olmadı hocam sanırsam sorun farklı.

Maalesef böyle bir imkanım yok hocam galiba bir süre böyle idare edeceğim çok ciddi bir sorun olur mu sizce performans kaybında?

Çok ciddi bir sorun olmaz, sistem genel olarak çalışıyorsa rahat kullanırsın. Dual channel olmadığında biraz performans farkı olur ama çoğu zaman günlük kullanımda çok hissettirmez. İleride imkan olursa test ettirmen iyi olur tabii.

Çok ciddi bir sorun olmaz, sistem genel olarak çalışıyorsa rahat kullanırsın. Dual channel olmadığında biraz performans farkı olur ama çoğu zaman günlük kullanımda çok hissettirmez. İleride imkan olursa test ettirmen iyi olur tabii.

Peki sistemimde 5060 Ti 16 GB var oyunlarda veya AE gibi programlarda ciddi bir kayıp yaşar mıyım?

Maalesef böyle bir imkanım yok hocam galiba bir süre böyle idare edeceğim çok ciddi bir sorun olur mu sizce performans kaybında?

Evet EXPO büyük performans artışı veriyor öyle kullanmamak saçmalık olur. Elinde yedek parçalar olmadığı için garantiye vermeni öneririm onlar uğraşsın sistem ile.

• Oyunlarda: %10–20 arası FPS düşüşü olabilir.
  • AE / render işlerinde: %10–20 civarı yavaşlama olabilir.

Evet EXPO büyük performans artışı veriyor öyle kullanmamak saçmalık olur. Elinde yedek parçalar olmadığı için garantiye vermeni öneririm onlar uğraşsın sistem ile.

Hocam bende vermek istiyorum ama ankart da o kadar çok deneme yaptım ki biraz plastikleri aşındı çizildi böyle bir ürünü geri alırlar mı ki ilk 14 günlük süreyi doldurmadı.