AM5 bir sistem kaç yıl daha götürebilir hocam, mesela 10. nesil Ryzen'ler çıktığında AM6 olarak mı çıkacak yani anakart çöp olur mu işlemci değişme durumu oluşursa? @Ayhan Dönmez @Yakuza

Çöplük durum yok, ama X670/X870'teki mantığı oraya da uygulayacaklar. Yeni seriye her daim yeni bir çipset atıyorlar. O şekilde DRAM tarafı özellikle ekstra stabillik kazanıyor. AMD tarafı hep DRAM ile alakalı sıkıntılar yaşadı, Core Ultra'ya göre bellek frekans desteği yerlerde zaten. Adamlar 7200 MT/s'ye çıktı, AMD daha 5200 MT/s'den 5600 MT/s'ye Ryzen 9000 ile yükseltebildi. Yeni mimaride bir şeyler değişecek, göreceğiz.

Çöplük durum yok, ama X670/X870'teki mantığı oraya da uygulayacaklar. Yeni seriye her daim yeni bir çipset atıyorlar. O şekilde DRAM tarafı özellikle ekstra stabillik kazanıyor. AMD tarafı hep DRAM ile alakalı sıkıntılar yaşadı, Core Ultra'ya göre bellek frekans desteği yerlerde zaten. Adamlar 7200 MT/s'ye çıktı, AMD daha 5200 MT/s'den 5600 MT/s'ye Ryzen 9000 ile yükseltebildi. Yeni mimaride bir şeyler değişecek, göreceğiz.
Zen 6 mimarili bir işlemciyi X870E Carbon'da kullanamaz mıyız yani hocam?

Zen 6 mimarili bir işlemciyi X870E Carbon'da kullanamaz mıyız yani hocam?

Kullanırsın, BIOS Update ile çözülüyor o durum. Benim bahsettiğim kısım, DRAM tarafı ile alakalı. Tam verim almak istiyorsan aynı şekilde X çipsete geçeceksin vakti gelince. 6000 MT/s takılacaksan gerek yok.

Server çöktüğü için diğer mesajım gelmedi, her yeni mimaride bu adamlar neredeyse yeni çipsete geçiş yaptırtıyor bir şekilde. Şu anda 9800X3D ile X670E Gene kullanılamıyor neredeyse, 7800X3D optimizeydi. Uğraşmayan bunları bilmez, niş konular. 6000 MT/s takılacaksan seni bağlamaz yeni X çipset.

Kullanırsın, ben de 10950x3D mi ne çıkacaksa alacağım ondan 24 çekirdek olacak.
Hocam sorması ayıptır ne meslekle uğraşıyorsunuz? Sisteminiz de geçenki ekran kartı olayından bilginiz de göz dolduruyor nazar değmesin valla.
Kullanırsın, BIOS Update ile çözülüyor o durum. Benim bahsettiğim kısım, DRAM tarafı ile alakalı. Tam verim almak istiyorsan aynı şekilde X çipsete geçeceksin vakti gelince. 6000 MT/s takılacaksan gerek yok.

Server çöktüğü için diğer mesajım gelmedi, her yeni mimaride bu adamlar neredeyse yeni çipsete geçiş yaptırtıyor bir şekilde. Şu anda 9800X3D ile X670E Gene kullanılamıyor neredeyse, 7800X3D optimizeydi. Uğraşmayan bunları bilmez, niş konular. 6000 MT/s takılacaksan seni bağlamaz yeni X çipset.
Anladım Ayhan hocam, teşekkür ederim bilgiler için. Şu anlık bir sistemi toplayım valla 10 yıla yakındır 2 tane gaming laptop değiştim sonunda bir masaüstüne döneceğim, elbet zamanı gelince sağıyla soluyla oynama isteğim olur.

Hocam sorması ayıptır ne meslekle uğraşıyorsunuz? Sisteminiz de geçenki ekran kartı olayından bilginiz de göz dolduruyor nazar değmesin valla.

Anladım Ayhan hocam, teşekkür ederim bilgiler için. Şu anlık bir sistemi toplayım valla 10 yıla yakındır 2 tane gaming laptop değiştim sonunda bir masaüstüne döneceğim, elbet zamanı gelince sağıyla soluyla oynama isteğim olur.

@SunseTTime da bir hevesle topladı, sorunların ardı arkası kesilmedi. Önemli olan sorunsuz olması, bu soket bazen insanı uğraştırıyor. Problem olursa yardım talep edersin. Parça seçimi önem arz ediyor burada.

@Xoulth, Carbon, MSI'ın adam akıllı yaptığı modellerden biri. Kendi sistemimde de kullanıyorum, yani en azından takılı. 🫠
Screenshot_20260502_184223_Photos.webp

MSI veri yolu paylaşımında da daha iyi iş çıkarıyor, M.2 x PCIE bağlantısı bulunmuyor.

@Xoulth, yakın fiyatta olsalar X870E-E önerirdim ama arada 6.000 TL fark varken gereksiz.

Hocam sorması ayıptır ne meslekle uğraşıyorsunuz? Sisteminiz de geçenki ekran kartı olayından bilginiz de göz dolduruyor nazar değmesin vallahi.

Anladım Ayhan hocam, teşekkür ederim bilgiler için. Şu anlık bir sistemi toplayım vallahi 10 yıla yakındır 2 tane gaming laptop değiştim sonunda bir masaüstüne döneceğim, elbet zamanı gelince sağıyla soluyla oynama isteğim olur.

Eski DH'cilerdendik, PC ile haşır neşirlik 27 yıla dayanır, boş zamanlarda makale video yabancı mecra takip ediyorum işte. Rag AI fizibilitesi istendi onunla baş göz oldum biraz. İlkokuldan beri İngilizce bilen orta sınıf evladı olduğum için 56k modemle tom's hardware-dh-dergiler falanla başladım. İngilizce önemli, dünyaya açılan kapı. Genelde kendi işimi kendim hallederim. RAM konusu kısa sürede halledemeyeceğim kadar teferruatlı olduğu için @Ayhan Dönmez hocana yani bir büyüğe danıştım. Genel kültür odaklıyım tam uzmanlığım yok. 2011'de MCSE sertifikası aldıydım o da yalan oldu falan fistan.