Detaylar
Kim cevapladı?Darth AMD
Başarılı
M.2 takılı olsa da görünmüyor. Direkt offline oluyor.M.2 olmadan boot ediyormuş, disk bölümlerini görmek için sordum, takılı olursa ona da bakarız.
Dosya Ekleri
Darth AMD
Başarılı
Evet çünkü SATA USB diski. M.2'de bulunan disk değil.
2 tane işletim sistemi neden var? RAID kurulumunu bozan bu olabilir.
M.2 içindeki Windows'un EFI bölümü bu diskin içinde olabilir, M.2'ye diskpart ile bir bakmak lazım, EFI bölümü var mı?
M.2 içindeki Windows'un EFI bölümü bu diskin içinde olabilir, M.2'ye diskpart ile bir bakmak lazım, EFI bölümü var mı?
Darth AMD
Başarılı
Hocam bir bios update yaptım. Öncelikle sistem diski daha önce boot edilmişti. Kendi bölümü var. İkinci olarak da direkt BIOS üzerinden offline çekilmiş bir diski diskpart üzerinden size nasıl gösterebilirim ki? M-flash özelliği ile yeni BIOS attım haberdar ederim sizi.2 tane işletim sistemi neden var? RAID kurulumunu bozan bu olabilir.
Darth AMD
Başarılı
Bios sıfırladıktan sonra otomatik olarak AHCI moda geçiyor. Burada bir sorun yok. RAID moda alınca da M.2 SSDyi sorunsuz görüyor. Tek seferlik boot ediyor her diski sorunsuz görüyor. Tekrar açıldığı zaman gidiyor. Servise göndericem. AMD'nin B650 chipseti tercih etmemesinde var mış bir sebep demek ki.M.2'yi sistem görmüyorsa olmaz tabii, siz SSD bozan Windows güncellemesinden etkilenmiş olabilirsiniz.
Yine de diskpart ile bir bakmak lazım, görürse formatlayarak belki kurtarılır.
Darth AMD
Başarılı
Hayır hayır kronik arıza olmasından kaynaklı söylüyorum. Anakartımda kronik bir arıza vardı düzeltip geri gönderdiler şu an sanırım hâlâ var. İşin garip yanı da şu önceden aynı şekilde RAID yapıp kullandığım zaman herhangi bir şekilde M.2 SSD etkilenmiyordu. Şu an ne hikmetse tek seferlik boot ediliyor ancak ardından tekrardan boot edilmiyor.B650 ile B850 veya X870 chipsetin bir farkı yok ki, aynı kontrolcü üzerinde farklı yazılımlar var, yetenekleri aynı, bazı özellikler birinde aktif diğerinde pasif oluyor.
Şu şekil bir metin yazdım artık bu benim değil Servis Point'in sorunu :
Daha önce CMOS resetlenmeme sorunu nedeniyle anakartımı yetkili servise göndermiştim. O dönem RAID modunu kullanarak sistemimi sorunsuz çalıştırabiliyordum. Ancak şu anda RAID yapılandırmasına ihtiyacım oldu ve disklerimi bağladım. Veri aktarımını başarıyla yaptıktan sonra sistemi yeniden başlattığımda herhangi bir şekilde önyükleme (boot) yapılamadı.
Sorunun detayı şudur:
RAID mod aktifken M.2 SSD BIOS’ta hiç görünmüyor, “offline” gözüküyor.
Boot menüsünden tüm diskler siliniyor, hiçbir disk başlatılabilir olarak listelenmiyor.
USB üzerinden (SATA veya doğrudan USB ile) sistem başlatıldığında RAID diskler sorunsuz görünüyor, ancak M.2 SSD yine görünmüyor.
BIOS’u güncelledim, ayarları sıfırladım, fakat sorun devam ediyor.
RAID modunun yalnızca SATA diskler için geçerli olduğunu biliyorum, M.2 SSD’yi RAID’e dahil etmedim. Yine de RAID moddayken M.2 tamamen kayboluyor.
Bu durum donanımsal bir sorun olabileceği için incelemenizi rica ediyorum. Eğer sorun çözülemiyorsa birebir anakart değişimi talep ediyorum. Daha önce de benzer sorun (CMOS resetleme) yaşadığım için, tekrarlayan anakart problemleri beni mağdur etmektedir.
Son düzenleme:
Yeni konular
-
Scott Pilgrim vs. the World: The Game: Complete Edition - Türkçe Yama
- RewAdIs Çeviri
-
-
-
-
-
-