Onur35

Uzman
  • Anakart: MSI MPG B550 Gaming Carbon WiFi
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
  • Ekran Kartı: MSI GeForce RTX™ 4070 Gaming X Trio 12G
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

Merhaba arkadaşlar, bu hatayla günlerce uğraştım ama çözemedim. İnternette yazan çoğu çözümü denedim fakat çare bulamadım. Artık ekran kartının donanımsal olarak arızalı olduğunu düşünüyorum. NVIDIA sürücüsünü yükledikten sonra sistem donarak kapanıyor. Minidump dosyalarına bakıp bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Denediğim çözümler:
  • DDU ile güvenli modda sürücüleri kaldırıp, çeşitli (eski) sürücüleri denedim.
  • Bir önceki BIOS sürümünü yükleyerek denedim.
  • BIOS ayarları üzerinden XMP, PBS, CBS ve Sanallaştırma ayarlarını kapatarak denedim.
  • RAM bellekleri tek tek DIMMA2 slotuna takarak denedim.
  • RAM belleklere tek tek XMP kapalı şekilde Memtest86 yaptım, sorun bulunamadı.
  • BIOS üzerinden PCI-E slotunun ayarını GEN3 moduna alarak denedim.
  • Bir kaç kere format atıp sürücleri tekrar yükledim.
  • İnternette bulabildiğim çoğu çözümü denedim.
  • MSINFO bölümünde çakışan donanımları devre dışı bırakarak denedim.
  • Kasanın ön panel bağlantılarını (USB, ses ve Type-C) anakarttan sökerek denedim.
  • MSI Util v3 yazılımıyla ekran kartını MSI moduna alıp önceliğini yüksek yaparak denedim.
  • Ekran kartını anakartın ikinci PCI-E slotuna takarak denedim.

LatencyMon istatistikleri.

LatencyMon istatistikleri Nvidia sürücüsü yüklü değilken alındı.

Dosya Ekleri

• lmi.webp
    lmi.webp
    35,6 KB · Görüntüleme: 82
  • Ekran görüntüsü 2024-08-25 175047.webp
    Ekran görüntüsü 2024-08-25 175047.webp
    88,4 KB · Görüntüleme: 90
Son düzenleme:
Bayağı bir şey denemişsin. Sürücü değiştirme önerecektim ama onu da denemişsin. Yaptığın kablolamayı kontrol eder misin? Bu yeni 12VHPWR kablosunun düzgün oturması gerekiyor. Kullandığın dönüştürücüye taktığın diğer uçların da düzgün oturması gerekiyor. Gözle bir kontrol eder misin?

GPU'ların ağırlaşmasıyla beraber sarkma gibi bir problem oluşmaya başladı, bazı durumlarda kartların sarkması sorun oluşturabiliyor, kartın en uzak noktasından bir nesneyle kartı destekleyin, ağırlığı anakarta binmesin ve bükülmesin.

Olmadı bir OCCT testi yaparız, anakartta falan voltaj kaybı var mı bakarız. Yazılımsal olarak yapabileceğin neredeyse her şeyi yaptığın için çok emin konuşamıyorum maalesef.

Bayağı bir şey denemişsin. Sürücü değiştirme önerecektim ama onu da denemişsin. Yaptığın kablolamayı kontrol eder misin? Bu yeni 12VHPWR kablosunun düzgün oturması gerekiyor. Kullandığın dönüştürücüye taktığın diğer uçların da düzgün oturması gerekiyor. Gözle bir kontrol eder misin?

GPU'ların ağırlaşmasıyla beraber sarkma gibi bir problem oluşmaya başladı, bazı durumlarda kartların sarkması sorun oluşturabiliyor, kartın en uzak noktasından bir nesneyle kartı destekleyin, ağırlığı anakarta binmesin ve bükülmesin.

Olmadı bir OCCT testi yaparız, anakartta falan voltaj kaybı var mı bakarız. Yazılımsal olarak yapabileceğin neredeyse her şeyi yaptığın için çok emin konuşamıyorum maalesef.

Bir kaç kez Furmark testi yapmayı başardım, değerler yükte düzgün görünüyor. Ekran kartı destek aparatı var gayet düz duruyor, kabloları da dikkatlice kontrol ederek düzgünce taktım.

Bir kaç kez Furmark testi yapmayı başardım, Değerler yükte düzgün görünüyor ekran kartı destek aparatı var gayet düz duruyor kabloları da dikkatlice kontrol ederek düzgünce taktım.
OCCT kullanmanı rica edebilir miyim? Test sırasında anakartın 12V, 5V ve 3.3V kanallarına bak. OCCT test sırasında bunu gösteriyor. Yük altında ciddi bir düşüş görmemen lazım, en fazla 0.1V, 0.2V görürsün en kötü durumda.

OCCT kullanmanı rica edebilir miyim? Test sırasında anakartın 12V, 5V ve 3.3V kanallarına bak. OCCT test sırasında bunu gösteriyor. Yük altında ciddi bir düşüş görmemen lazım, en fazla 0.1V, 0.2V görürsün en kötü durumda.

Hocam birazdan format atacağım, yeni bir Windows lisansı deneyeceğim. Sürücüyü yüklediğimde çökme olmazsa OCCT testlerini yapıp sizi etiketlerim. NVM portunun çok fazla DPC isteği yarattığını fark ettim, Windows'u yeni SSD'ye kuracağım.

Test sonuçları bu şekilde ve test devam ediyor, şu an bir çökme sorunu yaşamadım.

@Cruslan

Dosya Ekleri

• occt.webp
    occt.webp
    128,9 KB · Görüntüleme: 65
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam birazdan format atacağım, yeni bir Windows lisansı deneyeceğim. Sürücüyü yüklediğimde çökme olmazsa OCCT testlerini yapıp sizi etiketlerim. NVM portunun çok fazla DPC isteği yarattığını fark ettim, Windows'u yeni SSD'ye kuracağım.

Test sonuçları bu şekilde ve test devam ediyor, şu an bir çökme sorunu yaşamadım.

@Cruslan
Ekran kartının değil, anakartın kendi raporladığı güce bakın.

Voltajlarda sorun görünmüyor. Bu kadar yük altında 12V gücü koruyabiliyor. OCCT'nin "Power" diye bir testi olması daha lazım, o her şeyi zorluyor. O'nu da bir deneyip voltajlara bakar mısın? O'nun haricinde başka bir şey aklıma gelmiyor, zaten kendin denemişsin.