Onur35

Uzman
  • Anakart: MSI MPG B550 Gaming Carbon WiFi
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
  • Ekran Kartı: MSI GeForce RTX™ 4070 Gaming X Trio 12G
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

Merhaba arkadaşlar, bu hatayla günlerce uğraştım ama çözemedim. İnternette yazan çoğu çözümü denedim fakat çare bulamadım. Artık ekran kartının donanımsal olarak arızalı olduğunu düşünüyorum. NVIDIA sürücüsünü yükledikten sonra sistem donarak kapanıyor. Minidump dosyalarına bakıp bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Denediğim çözümler:
  • DDU ile güvenli modda sürücüleri kaldırıp, çeşitli (eski) sürücüleri denedim.
  • Bir önceki BIOS sürümünü yükleyerek denedim.
  • BIOS ayarları üzerinden XMP, PBS, CBS ve Sanallaştırma ayarlarını kapatarak denedim.
  • RAM bellekleri tek tek DIMMA2 slotuna takarak denedim.
  • RAM belleklere tek tek XMP kapalı şekilde Memtest86 yaptım, sorun bulunamadı.
  • BIOS üzerinden PCI-E slotunun ayarını GEN3 moduna alarak denedim.
  • Bir kaç kere format atıp sürücleri tekrar yükledim.
  • İnternette bulabildiğim çoğu çözümü denedim.
  • MSINFO bölümünde çakışan donanımları devre dışı bırakarak denedim.
  • Kasanın ön panel bağlantılarını (USB, ses ve Type-C) anakarttan sökerek denedim.
  • MSI Util v3 yazılımıyla ekran kartını MSI moduna alıp önceliğini yüksek yaparak denedim.
  • Ekran kartını anakartın ikinci PCI-E slotuna takarak denedim.

LatencyMon istatistikleri.

LatencyMon istatistikleri Nvidia sürücüsü yüklü değilken alındı.

Dosya Ekleri

• lmi.webp
    lmi.webp
    35,6 KB · Görüntüleme: 82
  • Ekran görüntüsü 2024-08-25 175047.webp
    Ekran görüntüsü 2024-08-25 175047.webp
    88,4 KB · Görüntüleme: 90
Son düzenleme:
Voltajlarda sorun görünmüyor. Bu kadar yük altında 12V gücü koruyabiliyor. OCCT'nin "Power" diye bir testi olması daha lazım, o her şeyi zorluyor. O'nu da bir deneyip voltajlara bakar mısın? O'nun haricinde başka bir şey aklıma gelmiyor, zaten kendin denemişsin.
Güç testi de bu şekilde;

Dosya Ekleri

• powertest.webp
    powertest.webp
    54,5 KB · Görüntüleme: 80
Güçlerde hiçbir sorun yok gözüküyor. Benim önerebileceğim her şeyi denemişsin ve aklıma tek gelen güç veya voltaj yetmemesi sorununu yaşamıyorsun. Watchdog tetikleniyorsa GPU haricindeki donanımlara bakmanı tavsiye ederim. RAM'lerini bir çıkart geri tak, altın kısımlarında bir renk deformasyonu(oksitlenme) var mı bak. SSD'lerinin sağlığına bak, bilgisayarında HDD varsa bir de çıkarıp dene. Bilgisayarın 4 dakikalık testin ardından dahi seri çalışıyor, o sebeple sıcaklığa değinemeyeceğim. Bunun haricinde öneri veremeyeceğim. Bilemedim, üzgünüm. Şu anki durumda bilgisayarın düzgün çalışmaması için hiçbir sebep yok. Geriye tek GPU'nun veya başka bir donanımın sıkıntılı olacağı kalıyor.

Güçlerde hiçbir sorun yok gözüküyor. Benim önerebileceğim her şeyi denemişsin ve aklıma tek gelen güç veya voltaj yetmemesi sorununu yaşamıyorsun. Watchdog tetikleniyorsa GPU haricindeki donanımlara bakmanı tavsiye ederim. RAM'lerini bir çıkart geri tak, altın kısımlarında bir renk deformasyonu(oksitlenme) var mı bak. SSD'lerinin sağlığına bak, bilgisayarında HDD varsa bir de çıkarıp dene. Bilgisayarın 4 dakikalık testin ardından dahi seri çalışıyor, o sebeple sıcaklığa değinemeyeceğim. Bunun haricinde öneri veremeyeceğim. Bilemedim, üzgünüm. Şu anki durumda bilgisayarın düzgün çalışmaması için hiçbir sebep yok.
Sadece RAM bellekler anakartın uyumluluk listesinde yok. Son çare olarak Yeni CPU ve RAM alacağım, elimde sıfır SSD var. Yeni lisansla temiz Windows kurmadan önce BIOS pilini çıkarıp biraz bekleyip kurulumu öyle yapacağım. En azından sorunların donanım çakışmasından ve yazılımdan kaynaklandığını anladım umarım tekrar sorun yaşamam, yardımlarınız için teşekkür ederim.

Sadece RAM bellekler anakartın uyumluluk listesinde yok. Son çare olarak Yeni CPU ve RAM alacağım, elimde sıfır SSD var. Yeni lisansla temiz Windows kurmadan önce BIOS pilini çıkarıp biraz bekleyip kurulumu öyle yapacağım. En azından sorunların donanım çakışmasından ve yazılımdan kaynaklandığını anladım umarım tekrar sorun yaşamam, yardımlarınız için teşekkür ederim.
Belleklerin listede olmamasının pek fark yaratacağını sanmıyorum. GPU'da bir problem olabilir. NVIDIA olsa dahi sıkıntılı kart çıkma şansı her zaman var. Tabii denemek lazım, çoğumuzun elinde de parça yok başkasıyla deneyecek. Bu durumda ne yapılacağı konusunda pek öneride bulunabilecek birisi değilim. Garantiye göndersen ayrı dert, denemek istesen parça lazım, tamirciye göndersen bilgisayarının tek parça döneceği ne malum vs.

Belleklerin listede olmamasının pek fark yaratacağını sanmıyorum. GPU'da bir problem olabilir. NVIDIA olsa dahi sıkıntılı kart çıkma şansı her zaman var. Tabii denemek lazım, çoğumuzun elinde de parça yok başkasıyla deneyecek. Bu durumda ne yapılacağı konusunda pek öneride bulunabilecek birisi değilim. Garantiye göndersen ayrı dert, denemek istesen parça lazım, tamirciye göndersen bilgisayarının tek parça döneceği ne malum vs.
İnanın bu süreçlerin hepsini kafamda yaşadım bu kadar ince düşündüğünüz için teşekkür ederim. Kartta sorun olduğunu düşünmüyorum, ama ufakta olsa olabilir tabi. Sistemde donanım çakışması olduğunu NVIDIA sürücünü kurduğumda kulaklıkta ki sesin bozulduğundan anlayabiliyorum. Anakartın arkasında bulunan USB Portlarıyla PCI-E slotu çakışıyor. AMD ve MSI firmasının birlikte bu sorunu çözmesi için iki firmayada konuyla ilgili destek bileti gönderdim.

Güncelleme: Geçici bir çözüm buldum Windows'u güç seçeneklerinden, ekran kartını da Nvidia denetim panelinden yüksek performans moduna aldığımda herhangi bir çökme sorunu yaşamıyorum, fakat bu şekilde GPU frekansı ve bellek frekansı maksimum seviyeye çıkıyor. Araştırmalarıma göre farklı bir markanın B550 yonga setli anakartlarında da aynı problemi geçmişte yaşayanlar olmuş. Sanırım düzgün bir BIOS yazılımı gelmeden sorun çözülmeyecek gibi.

Güncelleme 2: Galiba sorunu çözdüm fakat hala test ediyorum aynı sorunu yaşayan kullanıcılar var ise adımları anlatıyorum;

Nvidia Denetim Masası > Masaüstü > ''Bildirim alanında GPU etkinliği simgesini görüntüle'' seçeneğini aktif edin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Görev çubuğuna gelen yeni simgeye tıkladıktan sonra GPU'nuzu kullanan uygulamaları tespit edin. (Burada ki uygualamayı kaldırırken dikkat edin sistem dosyası olmadığından ve gereksiz bi uygulama olmadığından emin olun)

Burada ki gördüğünüz saçma/gereksiz 'exe' dosyasını bulmak için 'Everything' uygulamasını kullanabilirsiniz. Programı kurarken 'Yönetici olarak çalıştır' ayarını seçmeyi unutmayın.

Bendeki sorunun sebebi Windows Phone uygulamasıydı sizde de benzer problem varsa Windows Phone uygulamasını kaldırmak için Windows + X tuşuna basarak Powershell'i yönetici olarak çalıştırın ardından bu komutu girin.

[CODE title="Windows Phone Kaldırma Kodu"]get-appxpackage Microsoft.YourPhone | remove-appxpackage[/CODE]

Ben sorunumu bu şekilde çözdüm, iyi forumlar.

@Cruslan

Güncelleme 4: Maalesef çökmeler düzelmedi uzun bi süre çökmeyince düzeldi sandım.

Dosya Ekleri

• x.webp
    x.webp
    65,8 KB · Görüntüleme: 84
Son düzenleme: