Sadece bir kuş alacağım o yüzden nasıl bir kafes almalıyım?

1733774221394.webp

1733774229177.webp

Bu şekil altında haznesi belli oluyor bu kafesler işini görebilir.

Kuşun konduğu yer gaga taşı gibi şeyleride almam gerek sanırım onları nasıl koyacağım her kafeste onları koymak için bir bölge var mı?

Kafeste yemlik yeri gibi yerler olur dediğin şeyleri takmak kolay.
Gaga taşı telli oluyordu sanırsam teli kafese kıvırman yeterli.
Salıncak gibi şeyler ise kancalı onları asabilirsin.
Tünekler ise şu şekilde oluyor.

1733774419386.webp

Bu şekilde olanlar, bunların bir de tahta hali var teller arasından geçiriyorsun en sonda tel ile araya kıstırarak sabitliyorsun ucu diğer telden çıkmalı bunların.
Bir de kanallı tip tünek var o da tellere geçiriyorsun iki tipte olabilir.

10 yaşından beri kuş beslerim. Kuşların bakımları o kadar zor değildir. Sadece dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır.
1- suluğunu kışın 2-3 günde bir yazın her gün değiştirmeniz gerekir.
2- plastik ürün asla kullanmayın özellikle sopa merdiven vs. mantar hastalığına yakalanır zavallılar. Mümkün olduğunca doğal ahşap sopa ile yapılmış ürünleri kullanın. Çıkması kolay boyalı eşyalardan uzak durun. Çan vb. ses çıkaran eşyaları severler.
3- ayna asla kullanmayın akıl sağlıklarını kaybederler.
4- tüy dökümü zamanı vitamin alıp suyuna damlatabilirsiniz hayvan fazla rahatsız olur ise yoksa çeşitli doğal takviyeler yeterlidir.
5- haftada 1 kere altını temizleyip yemlerini üfürüp değiştirin.
6- hava akışının olduğu yerlere asla koymayın hemen ölürler kapı aralıkları açık cam kenarları filan. Güneş gören yerlere asla koymayın direk ölürler. Ilık ne sıcak ne soğuk bir köşeye koyun orada eve alışana kadar dursun 1-2 hafta yanına gidip oturup TV izleyin size ve ortama alışsın sonrası yavaş yavaş gelir.
7- kalamar kabuğu. muhakkak kafesinde bulundurun onlar için önemlidir.
Muhabbet kuşları sosyal ilgi isteyen hayvanlardır. Her gün 30 dakika onunla konuşup bir şeyler yaparsanız sesinize alışırsa zaten ailenizin bir parçası olurlar.

Muhabbet kuşları için orta boy kafes yeterlidir boyalı olmayanları terci etmenizi öneririm kemirmeyi sevdiklerinden boyaları çıkarta biliyorlar.
ben kuş yemi olarak versele laga kuş yemini kullanıyorum. size de öneririm hayvanlar çok sever pahalı gelir ise garden mix de güzeldir. yem seçerken tarihine bakın orjinal yem olup olmadığını sorgulayın ne yazık ki bozuk yem satan şerefsiz çok. bozuk yem hayvanlarda kursak mantarına sebep oluyor. oda kanser gibi bir şey hayvanı açlıktan ölmesine neden oluyor.

Son düzenleme:
İlk cümle yetti. Tavsiyem hiç bulaşmamanız. Muhtemelen kuşla iyi vakit geçirip sonrasında pişman olmazsınız ama sınavda daha iyi başarı göstermenize bir engel. Sınavdan sonra tekrar düşünün bence.

Hocam hiçbir aktivitem yok. Okuldan eve geliyorum 2-3 saat ders çalışıyorum hayatım bundan ibaret. Evcil hayvan istiyorum o yüzden ama tek korkum hayvana zarar vermem veya hevesimin geçmesi. Ancak eğer bakamayacak olursam dayım uzun zaman kuş beslemiş biliyor bu işleri ondan yardım almayı veya kuşu ona vermeyi düşünüyorum. Normalde vermek istemem ama bilgisiz olduğum için kuşa zarar vermektense dayıma veririm dayımın iyi bakacağına eminim. Sizce ne yapmalıyım?

Nerede yaşadığınızı bilmediğim için söyleyeceğim miktar cazip gelebilir ama bir insan için 5 bin liraya kirada oturulan bir ev ile kıyaslayın. Bu hayvanlar özünde uçuyor. İnsanlar gibi akşamları eve gelip saatlerce televizyon izleyip sonrasında uyumuyor. Eve uyumaya geliyor. Siz ise hayvanı salsanız bile gündüz vaktinin çoğunu kafeste geçirecek. Tuvaletini yaptığı yer olduğundan bahsetmiyorum bile. Kafes boyutu malzeme kalitesinden daha önemli.

Bütçe önemli değil demiştim ancak bir kafesin ne kadar pahalı olacağını bilmiyorum. Max 1000-1500 arası verebilirim. Araştırdım biraz bu fiyata iyi kafesler geliyor. (malzeme kalitesini bilmiyorum büyük sadece.)

@murim, çok sıcak bir şehirde oturuyorum yazları dayanılmayacak şekilde sıcak oluyor kuşa çok zarar verir mi? Bir de yemlerini üfülemek nasıl oluyor?

Son düzenleme:
Bence sınava çalışın, sonrasında düşünürsünüz.
Zarar vermeden kastınızı anlamıyorum. Fiziksel olarak sıkıp öldürmezsiniz. Bir zahmet bazıları gibi hayvanı fırına, tencereye, çamaşır/bulaşık makinesine kapatmayın. Kapıya sıkıştırmayın. Yerdeyken üzerine basmayın. Sineklik falan yoksa hayvanı kaçırmayın. Evdeki eşyaları daha dikkatli kullanın.
Heves kısmına bir şey diyemeyeceğim. Gözlemlediğim kadarıyla çok isteyerek alanların hevesi gelende geçmiyor ve ilk hayvanlarına alışıyorlar, bağlanıyorlar. Ama başına (doğal yolla ölüm dahil) bir şey geldiğinde başka hayvan aldıklarında sonuç hüsran.
Verebileceğiniz birisi var mış. En kötü ona verirsiniz.

Bir de yemlerini üfülemek nasıl oluyor?
Ana besinleri tohumlar. Kabuklarını kırıyorlar, yemliğin üst kısmında birikiyor. Boş kabuklar dolulardan ağır olduğu için üflenince uçup gidiyor. Kuşlar kendileri yemliği temizleyemiyor. Bu yüzden ve içinde başka besinler de olmasından dolayı pelet yem tercih etmenizi tavsiye ederim.

çok sıcak bir şehirde oturuyorum yazları dayanılmayacak şekilde sıcak oluyor kuşa çok zarar verir mi?
Adana falan ise verir. Oda sıcaklığı en kötü durumda en fazla 30 derece olmalı. En düşük de 18. Bunlar sınır değerler. Bunlardan daha iyi durumda olmalı.
Bu tip şeyleri İngilizce Google aramasıyla bulabilirsiniz. Mesela kafes boyutuna bakalım.

1733781565282.webp

Dandik wikiHow bile bunu diyor. Hem de minimum diyor. Reddit'te ise birisi 18"x30"x36" diyor. Değerler inç. Bu kafes 30-35 cm genişliğinde gibi duruyor.

Bu arada güzel bir subreddit bulduk. Soru sorabilir veya yazılmış şeylere bakabilirsiniz.

Merhaba,

Şu ana kadar hiçbir hayvan beslemedim. Küçükken civciv almıştım sadece başka hiçbir evcil hayvanım olmadı. Ve bu konuda da çok cahilim ancak muhabbet kuşu beslemek istiyorum. Hiçbir şey bilmiyorum o yüzden hayvan acı çeker diye korkuyorum. Bakmak çok zor mu? Küçükken dayımgilin muhabbet kuşu vardı çok özenirdim. Sizce daha önce hiç deneyimi olmayan biri muhabbet kuşu bakabilir mi? Yavru alsam bana kolay alışır mı? Kendi odam var çok iyi bakabileceğimi düşünüyorum ancak istemeden zarar verirsem kendimi asla affetmem o yüzden de korkuyorum biraz. Bütçe falanda sıkıntı değil yemini suyunu aksatmam.
Bütçe konusunda çok az maliyetlidir. Eğer çiftleştirecekseniz kuş 6-7 ay olduktan sonra çiftleştirin ayrıca sakın ilk kuşunuzu dişi almayın yoksa yanına eş alamazsınız. Dişi kuşlar kafesi sahiplendikten sonra, sonradan kafese gelen tüm kuşları boğarak öldürür. İlk kuşunuz erkek olsun. Vitaminlerini alın, sakın soğuk yerlere koymayın. Kuşun yanında ağır kokular (parfüm vb) sıkmayın. Haftada 1-2 kez kafesten bıraksanız onun için yeter. Bu size kalmış, isterseniz her gün bırakın. Muhabbet kuşları saftır, en ufak delikte kaçarlar. O sebepten dolayı dışarıya açılan bir yer olmadığından emin olun. Kuşu zorla sevmeyin, elinizle tutmaya çalışmayın. Ayrıca ani hareketler yapmayın, bazıları kalp krizi geçirip ölebiliyor böyle durumlarda. Ayrıca tırnağının takılması muhtemel olan yerleri tespit edin. Saf bir tür oldukları için tırnaklarını kırabilir veya çıkartabilirler bu onların ölümüne yol açabilir. Hijyenik açıdan, suyunu her akşam temizleyin. Eğer vitamin attıysanız 2-3 günde bir temizleyin. Çiftleştirmek istiyorsanız, kafese ek yuva yapın. Ayrıca dişi yumurtlama dönemine girerse, döllendikten sonra (burunları kahverengiye döner dişilerin, oradan anlarsınız) hemen erkekle dişiyi ayırın. Erkek tekrar çiftleşebilmek için dişinin yumurtalarını çatlatıp yiyor veya dişiyi strese sokuyor. Hayvanla ilgilenin, sosyal bir hayvandır. Diğer türlü psikolojik sıkıntılar çekebilir. 6-7 aylık olduktan sonra yanına eş alın. Eşini kendisi seçsin, kuşçuya götürürseniz kendisi seçer zaten.

Bütçe konusunda çok az maliyetlidir. Eğer çiftleştirecekseniz kuş 6-7 ay olduktan sonra çiftleştirin ayrıca sakın ilk kuşunuzu dişi almayın yoksa yanına eş alamazsınız. Dişi kuşlar kafesi sahiplendikten sonra, sonradan kafese gelen tüm kuşları boğarak öldürür. İlk kuşunuz erkek olsun. Vitaminlerini alın, sakın soğuk yerlere koymayın. Kuşun yanında ağır kokular (parfüm vb) sıkmayın. Haftada 1-2 kez kafesten bıraksanız onun için yeter. Bu size kalmış, isterseniz her gün bırakın. Muhabbet kuşları saftır, en ufak delikte kaçarlar. O sebepten dolayı dışarıya açılan bir yer olmadığından emin olun. Kuşu zorla sevmeyin, elinizle tutmaya çalışmayın. Ayrıca ani hareketler yapmayın, bazıları kalp krizi geçirip ölebiliyor böyle durumlarda. Ayrıca tırnağının takılması muhtemel olan yerleri tespit edin. Saf bir tür oldukları için tırnaklarını kırabilir veya çıkartabilirler bu onların ölümüne yol açabilir. Hijyenik açıdan, suyunu her akşam temizleyin. Eğer vitamin attıysanız 2-3 günde bir temizleyin. Çiftleştirmek istiyorsanız, kafese ek yuva yapın. Ayrıca dişi yumurtlama dönemine girerse, döllendikten sonra (burunları kahverengiye döner dişilerin, oradan anlarsınız) hemen erkekle dişiyi ayırın. Erkek tekrar çiftleşebilmek için dişinin yumurtalarını çatlatıp yiyor veya dişiyi strese sokuyor. Hayvanla ilgilenin, sosyal bir hayvandır. Diğer türlü psikolojik sıkıntılar çekebilir. 6-7 aylık olduktan sonra yanına eş alın. Eşini kendisi seçsin, kuşçuya götürürseniz kendisi seçer zaten.

Eş almak zorunda mıyım çiftleştirmek istemiyorum.

Zarar vermeden kastınızı anlamıyorum.

Zarar vermek derken bakımı aksatmak gibi şeylerden bahsediyorum. Dayımla konuştum ilk haftalar zorlanırsın ancak sonra bakımı çok zor değil dedi. Yaz mevsiminde ne yapacağım bilmiyorum 30 derecenin bayağı bir üstünde burası normalde odama koyacağım kafesini ancak yaz mevsiminde salona getirmeyi düşünüyorum klima çalışıyor diye.

Son düzenleme:
Eş almak zorunda mıyım çiftleştirmek istemiyorum.

Zarar vermek derken bakımı aksatmak gibi şeylerden bahsediyorum. Dayımla konuştum ilk haftalar zorlanırsın ancak sonra bakımı çok zor değil dedi. Yaz mevsiminde ne yapacağım bilmiyorum 30 derecenin bayağı bir üstünde burası normalde odama koyacağım kafesini ancak yaz mevsiminde salona getirmeyi düşünüyorum klima çalışıyor diye.

Aman klima çarpmasın ona dikkat edin çok nazik hayvanlardır.