TKP' nin politikalarını biraz objektif bir şekilde okumanı tavsiye ederim. Kürtler konusunda emperyalist bir proje olabileceğini onlar da söylüyor. Ben insan odağında baktığımda en basitinden dillerini yaşatmaları gereğini düşünüyorum. Bizim topraklarımızdaki bir halkın ana dili dışında Türkçe'yi bilmesi ama benim Kürtçe'yi bilmemem bizim ayıbımız. Okullarda neden İngilizce'yi zorunlu ders olarak okutulduğunu düşündün mü?
İngilizce dünyada uluslararası bir dil. Bugün Orta Asya'da bir ülkede yaşayan da anlayabiliyor; Amerika kıtasında yaşayan da. Bundan 100-150 yıl önce dünyada uluslararası dil konumunda Fransızca vardı. Kimse öğrenmemeni zorlamıyor. Seçmeli ders olarak bulunuyor. Annen, baban sana kendi dilini öğretemiyor mu? O onların sorunu. Mirasını yaşatsaymış.

Yaşadığın yer neresi Türkiye. Zahmet olacak Türkçeyi bil değil mi? Avrupa'da Çince, Japonca konuşan var mı? Öğreten var mı? Amerika'da Çin Mahalleleri dışında Çince'nin konuşulduğu bir yer var mı? Yok. Öğretilmesini gerektiren bir durum var mı? Yine yok.

Ben
Genel olarak komünist ve sol partilerden bahsettim yani kesin böyledir diyerek demedim. Dil konusuna gelirsek zaten herkes özgür çerkesler de konuşuyor veya farklı kesimden insanlar da konuşuyor isterse ermeni olsun. Herhangi bir ulus devletinde ana dil tektir İspanya, Fransa, İtalya, Almanya bu tarz ülkelerde çok dil yoktur anayasalarında 1 dil vardır ve aynı Türkiye gibi herkes serbest istediği dili konuşabilir. İngilizceye gelirsek uluslararası dildir dünyanın genelinde okutulur ve öğretilir bu dil İspanyolca veya farklı bir dil de olabilirdi. Ama kürtçeyi tutup eğitim öğretime sokarsan veya anayasayı değiştirip iki dilli yaparsan ülkeyi bölünmeye götürürsün. Ha ayrıca öğrenmek istersen eğitim veren yerler vardır öğrenirsin. Ama böyle bir şey yapıldığı takdirde diğer etnik kökenli insanların hak olarak önüne geçmiş oluyorsun mesela çerkesler de ister aynısı olsun. O zaman ne olur karışıklık çıkar. Ana kimlik karmaşası oluşur. Ki bu ülkede anayasa çok esnek ve herkesi kapsayan yapıya sahiptir ne der bize bu ülkede yaşayan hangi dinden ırktan olursa olsun herkes türktür der benimseyen. Kapsayıcılığı vardır. Ama amaç başka bunların.
Ben devletin resmi dili Kürtçe olsun demedim. Aynı kapsayıcılık İngilizce içinde geçerli. Tamamen bir globalleşme projesidir. Diliyle birlikte "yozlaşmış" kültürünü de yayıyor.

Ben.

Ben devletin resmi dili kürtçe olsun demedim. Aynı kapsayıcılık İngilizce içinde geçerli. Tamamen bir globalleşme projesidir. Diliyle birlikte "yozlaşmış" kültürünü de yayıyor.

Dünya böyle her ülkenin de kendi kuralları var uyulması gereken. Yani olaya çocukça yaklaşmamak lazım.

O zaman kürtler bizim kurallarımıza uysun, biz de Amerika'nın.

Sadece kürtler değil her etnik kökeni farklı olanlar azınlıklar uymak durumundadır. Amerika kısmını anlamadım. Amerika sömürücü ülkedir o açıdan diyorsanız aklını kullanamayan milletler sömürülürler veya yok olma eşiğine gelirler. Bu bölücü hareket de zaten Amerika'nın maşasıdır. İşin ilginci bu bölücü unsurlar Japonya'da da birçok kanunsuz işler yapmışlar onların kızlarını taciz etme meydanı ateşe verme olay çıkartma gibi. Demek ki sorun bizde değilmiş.

İngilizce dünyada uluslararası bir dil. Bugün Orta Asya'da bir ülkede yaşayan da anlayabiliyor; Amerika kıtasında yaşayan da. Bundan 100-150 yıl önce dünyada uluslararası dil konumunda Fransızca vardı. Kimse öğrenmemeni zorlamıyor. Seçmeli ders olarak bulunuyor. Annen, baban sana kendi dilini öğretemiyor mu? O onların sorunu. Mirasını yaşatsaymış.

Yaşadığın yer neresi Türkiye. Zahmet olacak Türkçeyi bil değil mi? Avrupa'da Çince, Japonca konuşan var mı? Öğreten var mı? Amerika'da Çin Mahalleleri dışında Çince'nin konuşulduğu bir yer var mı? Yok. Öğretilmesini gerektiren bir durum var mı? Yine yok.
Neden ben İngilizce'yi öğrenmek zorundayım da onlar Türkçe'yi öğrenmek zorunda değil? Buraya geldiklerinde daha iyi ağırlamak için mi?

Neden ben İngilizce'yi öğrenmek zorundayım da onlar Türkçe'yi öğrenmek zorunda değil? Buraya geldiklerinde daha iyi ağırlamak için mi?
Türkiye'ye yaşamaya gelen, bir süreliğine turistliğe gelen basitçe Türkçeyi biliyor. Gelen Ruslar ülkeye gelip Türkçe öğreniyor.

Türkiye'ye yaşamaya gelen, bir süreliğine turistliğe gelen basitçe Türkçeyi biliyor. Gelen Ruslar ülkeye gelip Türkçe öğreniyor.
Belki biraz hayalci ama tüm dünya ülkelerinin dilbilimcileri toplanıp evrensel bir dil yaratsınlar. Bütün ülkeler de ana dillerinin yanında ikinci dil olarak halklarına bu dili öğretsin. Ülkesinden seyahat edenler ya da taşınanlar da bu ikinci dili kullansın. Bu konuya getirilebilecek en demokratik çözüm budur, bence.

Belki biraz hayalci ama tüm dünya ülkelerinin dilbilimcileri toplanıp evrensel bir dil yaratsınlar. Bütün ülkeler de anadillerinin yanında ikinci dil olarak halklarına bu dili öğretsin. Ülkesinden seyahat edenler ya da taşınanlar da bu ikinci dili kullansın. Bu konuya getirilebilecek en demokratik çözüm budur, bence.

Ben 15 yaşındayken böyle düşünüyordum bunlar imkansız hayalci şeyler bir de hangi dil ailesinden alsan o taraf üste çıkmış oluyor. Elf dilini getirsinler. :D