Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

seeraddar

Yetkin
  • Başta y'yi 2 ile çarptım2y buldum.
  • Daha sonra x·y istendiğinden, gerçel sayı olunca yapabildiğimiz alt alta ve çaprazlama çarpma işlemini yaptım.
  • En geniş değeri buldum ve ikisini topladım.
Hocayı izlediğimde “y'yi parantezine alalım” falan diyerek gereksiz uzatıyordu. Benim yaptığım mantık olarak doğru mudur, yoksa sadece bu soruda çalışan bir şey mi?

Ekran görüntüsü 2025-08-26 104234.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Benim yaptığım mantık olarak doğru mudur yoksa sadece bu soruda çalışan bir şey mi?

Soru, sizin yaptığınızın doğru çalışacağı şekilde ayarlanmış. Normalde iki eşitsizliği, eşitsizlikler bağımsızken yani ifadelerin değerleri birbirini etkilemiyorken toplamanız/çarpmanız daha doğru oluyor. Direkt "yanlış" demeye cesaret edemedim, yanlış bilgi aktarmış olmayayım.

Dediğimi örneklendirmem gerekirse x ve y bağımsız değerlere sahiptir. x'in alacağı değer y'yi etkileyemez ve bu sayede y'nin değerini özgürce seçebilir, bunların eşitsizliklerini toplayabiliriz. Oysaki xy ve 2y için aynı durum geçerli değildir, 2y ne değer alırsa y'nin aldığı değer bellidir, bu yüzden de xy belli değerler alabilmekle yetinir.

Mesela 2y = 4 -> y = 2 iken -4 < xy < 8 geçerlidir çünkü xy artık x'in aldığı değerlerle değişebilir sadece. Kendiniz başka örnekler de düşünebilirsiniz.

Peki sizin işleminiz nasıl çalıştı? Eşitsizlikleri yazalım:
  • -8 < xy < 12
    • Alt sınır için x'in üst sınırıyla y'nin alt sınırını çarptık ve bunu başka bir şekilde elde etmek mümkün değil.
    • Üst sınır için ikisinin de üst sınırlarını çarptık. Başka bir şekilde elde etmek mümkün değil.
  • -4 < 2y < 6
Toplarsak:
  • -12 < xy + 2y < 18
-8 de -4 de y'nin alt sınırıyla mümkün. Toplayarak -12 alt sınırını elde etmek tutarlı oluyor. Benzer şekilde 12 de 6 da y'nin üst sınırıyla mümkün. Toplayarak 18 üst sınırını elde etmek yine tutarlı.

Ya soru bizden xy + 2x'in değer aralığını isteseydi?
  • -8 < xy < 12 (Sınırları nasıl elde ettiğimizi az önce konuşmuştuk.)
  • -4 < 2x < 8
Burada xy'nin alt sınırına ulaşmak yalnızca x'in üst sınırı ve y'nin alt sınırıyla mümkündü. Oysaki 2x'in alt sınırına ulaşmak, x'in alt sınırıyla mümkün. Bu iki alt sınırı toplarsak x'in aynı anda hem üst hem alt sınır değerlerini alabildiğini varsaymış olacağız. Bir çelişki var ortada. Detaylandırmam gerekirse xy = -8 olması (Eşit olamaz tabii ama kolaylık için böyle yazdım.), x = 4 olmasını gerektiriyor. 2x = -4 olmasıysa x = -2 olmasını gerektiriyor. Bu ikisi aynı anda sağlanamaz.

Üst sınırda böyle bir sıkıntı yok, iki üst sınır için de x'in üst sınırını kullandık.

Şimdi doğru yol ile xy + 2x = x(y + 2) ifadesinin eşitsizliğini bulalım:
  • -2 < x < 4
  • 0 < y + 2 < 5
Bu bağımsız eşitsizliklerin sınırlarını dilediğimiz gibi kullanabiliriz:
  • -10 < x(y + 2) < 20
Gördüğünüz üzere alt sınırı yanlış bulup üst sınırı doğru bulmuş olacaktık.
Yaptığınız doğru. Fakat daha karmaşık sorularda paranteze almak daha iyi oluyor. Paranteze almayı kavradıysanız sorun yok. Tabii karmaşık soruları da paranteze almadan çözebilirsin. Ama parantez zaman kazandırır.

Benim yaptığım mantık olarak doğru mudur yoksa sadece bu soruda çalışan bir şey mi?

Soru, sizin yaptığınızın doğru çalışacağı şekilde ayarlanmış. Normalde iki eşitsizliği, eşitsizlikler bağımsızken yani ifadelerin değerleri birbirini etkilemiyorken toplamanız/çarpmanız daha doğru oluyor. Direkt "yanlış" demeye cesaret edemedim, yanlış bilgi aktarmış olmayayım.

Dediğimi örneklendirmem gerekirse x ve y bağımsız değerlere sahiptir. x'in alacağı değer y'yi etkileyemez ve bu sayede y'nin değerini özgürce seçebilir, bunların eşitsizliklerini toplayabiliriz. Oysaki xy ve 2y için aynı durum geçerli değildir, 2y ne değer alırsa y'nin aldığı değer bellidir, bu yüzden de xy belli değerler alabilmekle yetinir.

Mesela 2y = 4 -> y = 2 iken -4 < xy < 8 geçerlidir çünkü xy artık x'in aldığı değerlerle değişebilir sadece. Kendiniz başka örnekler de düşünebilirsiniz.

Peki sizin işleminiz nasıl çalıştı? Eşitsizlikleri yazalım:
  • -8 < xy < 12
    • Alt sınır için x'in üst sınırıyla y'nin alt sınırını çarptık ve bunu başka bir şekilde elde etmek mümkün değil.
    • Üst sınır için ikisinin de üst sınırlarını çarptık. Başka bir şekilde elde etmek mümkün değil.
  • -4 < 2y < 6
Toplarsak:
  • -12 < xy + 2y < 18
-8 de -4 de y'nin alt sınırıyla mümkün. Toplayarak -12 alt sınırını elde etmek tutarlı oluyor. Benzer şekilde 12 de 6 da y'nin üst sınırıyla mümkün. Toplayarak 18 üst sınırını elde etmek yine tutarlı.

Ya soru bizden xy + 2x'in değer aralığını isteseydi?
  • -8 < xy < 12 (Sınırları nasıl elde ettiğimizi az önce konuşmuştuk.)
  • -4 < 2x < 8
Burada xy'nin alt sınırına ulaşmak yalnızca x'in üst sınırı ve y'nin alt sınırıyla mümkündü. Oysaki 2x'in alt sınırına ulaşmak, x'in alt sınırıyla mümkün. Bu iki alt sınırı toplarsak x'in aynı anda hem üst hem alt sınır değerlerini alabildiğini varsaymış olacağız. Bir çelişki var ortada. Detaylandırmam gerekirse xy = -8 olması (Eşit olamaz tabii ama kolaylık için böyle yazdım.), x = 4 olmasını gerektiriyor. 2x = -4 olmasıysa x = -2 olmasını gerektiriyor. Bu ikisi aynı anda sağlanamaz.

Üst sınırda böyle bir sıkıntı yok, iki üst sınır için de x'in üst sınırını kullandık.

Şimdi doğru yol ile xy + 2x = x(y + 2) ifadesinin eşitsizliğini bulalım:
  • -2 < x < 4
  • 0 < y + 2 < 5
Bu bağımsız eşitsizliklerin sınırlarını dilediğimiz gibi kullanabiliriz:
  • -10 < x(y + 2) < 20
Gördüğünüz üzere alt sınırı yanlış bulup üst sınırı doğru bulmuş olacaktık.

Çözüm