Kazandığım aylık maaşları genel olarak boş şeylere harcıyorum. Artık finansal okuryazarlık öğrenip finansal okuryazar olmak ve parayı değerlendirmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim, finansal okuryazar nasıl olurum?
Detaylar
Kim cevapladı?Gereksiz yere para harcama. Not al aldığın şeyleri, kaç para harcamışsın onu da yaz.Kazandığım aylık maaşları genel olarak boş şeylere harcıyorum. Artık finansal okuryazarlık öğrenip finansal okuryazar olmak ve parayı değerlendirmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim, finansal okuryazar nasıl olurum?
WebSmith 9
Başarılı
- Makaleler
- 1
Bunları biliyorum ama borsadaki işler nasıl oluyor bunlarla ilgili daha detaylı şeyleri merak ediyorum.Gereksiz yere para harcama. Not al aldığın şeyleri, kaç para harcamışsın onu da yaz.
Superuser do 22
Çalışkan
- Makaleler
- 4
Terimleri bilerek başlayabilirsiniz; faiz nedir, bileşik faiz nedir, bono, tahvil, hisse senedi, temettü, kaldıraç, hesap kesim tarihi, bütçe planlama gibi şeylere aşina olmanız lazım. Ayrıca gelir ve giderinizi kendi ellerinizle girmeniz lazım ki paranın nereye gittiğini tam olarak görebilesiniz. Bu konuda mobilde oldukça iyi programlar var, ancak masaüstünde çok işlevli bir şey göremedim. Düşünürseniz, kendi geliştirdiğim bir masaüstü finans uygulaması var; yakın zamanda stable sürümüne geçireceğim. Local'de herhangi bir şekilde verilerinizin dışarıya aktarılmadığı bir finans uygulaması isterseniz, bakabilirsiniz.
github.com
Biraz kendi reklamımı yapar gibi oldu; ancak open source ve MIT lisansı olduğu için para kazanmam söz konusu değil. Ancak kullanırsanız ve herhangi bir bug ya da problemle karşılaşıp bana raporlarsanız, geliştirmeme de katkıda bulunabilirsiniz.
GitHub - superuser-d0/archlence: A privacy-centric, local-first personal finance and portfolio manager built with Python and Kivy, featuring a robust ledger architecture and smart caching.
A privacy-centric, local-first personal finance and portfolio manager built with Python and Kivy, featuring a robust ledger architecture and smart caching. - superuser-d0/archlence
Biraz kendi reklamımı yapar gibi oldu; ancak open source ve MIT lisansı olduğu için para kazanmam söz konusu değil. Ancak kullanırsanız ve herhangi bir bug ya da problemle karşılaşıp bana raporlarsanız, geliştirmeme de katkıda bulunabilirsiniz.
Max Verstappen 3
Yetkin
Bir ustteki yorum terim ve teknik kisim hakkinda bilgi edinmenin onemini guzel aciklamis, ben de psikoloji kismina deginmek istiyorum. Bakis acinizi, iki yonlu olmayi ve psikolojinizi de yonetebilmeyi ogreniniz ki finansal okuryazarliga, borsaya, hatta BTC'ye "kumar dostum bu ya ne farki var Bonanza'dan" diyenlerden olmayiniz.
xBN 72
Üstün
Youtube'da bu konuda beğendiğim bilgisi olan insanlar var. İzninizle söylemek istiyorum. Mert Başaran, Yeni Para, Hakan Şık; bu kişilerin videolarını izlemenizi tavsiye ederim.
Yaşınız gençken risk alıp borsanın mantığını kavrayıp ileride daha çok para gelince ne yapacağınızı öğrenmeniz şimdiden size iyi bir kılavuz olacaktır.
Yaşınız gençken risk alıp borsanın mantığını kavrayıp ileride daha çok para gelince ne yapacağınızı öğrenmeniz şimdiden size iyi bir kılavuz olacaktır.
WebSmith 9
Başarılı
- Makaleler
- 1
Hisse senedi, borsa işlerine falan da girmeyi düşündüğüm için zaten bilgisayardan yapacaktım, bu uygulama güzel oldu bu yüzden. Müsait olunca denemeyi düşünüyorum. Kafama takılan soru şu: Bu kavramları bildikten sonra kendimizi nasıl geliştirmemiz lazım? Ders çıkara çıkara falan mı olacak bu iş? Birde bunları öğrenmek için önerebileceğiniz güzel bir kaynak var mı?Terimleri bilerek başlayabilirsiniz; faiz nedir, bileşik faiz nedir, bono, tahvil, hisse senedi, temettü, kaldıraç, hesap kesim tarihi, bütçe planlama gibi şeylere aşina olmanız lazım. Ayrıca gelir ve giderinizi kendi ellerinizle girmeniz lazım ki paranın nereye gittiğini tam olarak görebilesiniz. Bu konuda mobilde oldukça iyi programlar var, ancak masaüstünde çok işlevli bir şey göremedim. Düşünürseniz, kendi geliştirdiğim bir masaüstü finans uygulaması var; yakın zamanda stable sürümüne geçireceğim. Local'de herhangi bir şekilde verilerinizin dışarıya aktarılmadığı bir finans uygulaması isterseniz, bakabilirsiniz.
![]()
GitHub - superuser-d0/archlence: A privacy-centric, local-first personal finance and portfolio manager built with Python and Kivy, featuring a robust ledger architecture and smart caching.
A privacy-centric, local-first personal finance and portfolio manager built with Python and Kivy, featuring a robust ledger architecture and smart caching. - superuser-d0/archlencegithub.com
xBN 72
Üstün
Sana dediğim YouTuber'ların videoları tavsiyelerini aklında harmanla, risk iştahını belirle. Her insanın yatırım hayatı bir değildir.Hisse senedi, borsa işlerine falan da girmeyi düşündüğüm için zaten bilgisayardan yapacaktım, bu uygulama güzel oldu bu yüzden. Müsait olunca denemeyi düşünüyorum. Kafama takılan soru şu: Bu kavramları bildikten sonra kendimizi nasıl geliştirmemiz lazım? Ders çıkara çıkara falan mı olacak bu iş? Birde bunları öğrenmek için önerebileceğiniz güzel bir kaynak var mı?
Kendini en iyi geliştirme yöntemi ise bu işe küçük paralarla başlayıp, seni üzmeyecek miktarlarda hata yapmak, seni bir üst kademeye yükseltecek.
Superuser do 22
Çalışkan
- Makaleler
- 4
Araştırma yaparak olacak dostum. Soru sorarak. Basitçe başlayarak yapabilirsin. Şahsen kendim internetten ve üniversitemdeki finansal okur yazarlık etkinlikleri veya türevlerine katılarak öğrendim. Senin temel olarak sorman gereken soruları ben aşağıya yazacağım, bunları araştır, zaten kafana oturacak.Hisse senedi, borsa işlerine falan da girmeyi düşündüğüm için zaten bilgisayardan yapacaktım, bu uygulama güzel oldu bu yüzden. Müsait olunca denemeyi düşünüyorum. Kafama takılan soru şu: Bu kavramları bildikten sonra kendimizi nasıl geliştirmemiz lazım? Ders çıkara çıkara falan mı olacak bu iş? Birde bunları öğrenmek için önerebileceğiniz güzel bir kaynak var mı?
Bütçe nedir, bütçe nasıl yapılır, bütçe harcama oranları nasıl olmalıdır, bütçe yaparken nelere dikkat edilmelidir, yatırım nedir, yatırım amacı nedir, yatırım türleri nelerdir, yatırımın riskleri nelerdir, hangi yatırım aracını tercih etmeliyim, kendi bütçemde nasıl bir yatırım alanı yaratabilirim? Bu temel sorular ile oldukça iyi bir başlangıç yaparsın. Sonrasında yatırım araçlarına girersin, bono nedir, tahvil nedir, para piyasası fonu nedir, hisse senedi nedir, temettü (kar payı) nedir, konkordato nedir, iflas nedir? Bu kısa terimler senin yatırım araçlarını kolayca öğrenmeni ve kısa vadede neye yatırım yapacağının ipucunu verebilir ancak uzmanlaşmak zaman ister. Mesela bu temel terimlerden sonra şunları öğreneceksin: hangi şirkete ne kadarlık yatırım yapmalıyım, yatırım oranları ne olmalı, borsa açılış ve kapanış saati gibi şeyleri sormaya başlarsın. Genelde yeni başlayan yatırımcılar için güvenli liman altın ya da para piyasası fonuna yönlendirmeyi daha uygun buluyorlar ancak yatırım tavsiyesi değildir. Borsa gibi bir yerde kazanma oranınız aldığınız risk ile doğru orantılıdır.