AMDGPU, Çekirdeğe gömülü geliyor zaten. Nvidia ise indirmen lazım.Ekran kartını zorlamıyor mu?
Peki bir sorum daha var. Sürücüleri nasıl indiriyorsunuz?
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 30 Ocak 2025
- Makaleler
- 14
Ekran kartı haricinde konuşuyorum. Genelde indirmiyoruz. Güncel çekirdek zaten donanımı kullandrmak için yetiyor. Eğer gerekirse bazı dağıtımlar paket olarak sağlıyor. Çok nadiren açık kaynak üstünden derlemek zorunda kalıyoruz ama o da son kullanıcı dostu değil.Ekran kartını zorlamıyor mu? Peki bir sorum daha var. Sürücüleri nasıl indiriyorsunuz?
Muhtemelen Windows üstünden kaldıramadığı Edge ile bu mesajı attı
Linç yiyeceğim ama Edge'ı seviyorum ya. Güzel. uBlock Origin mis gibi hala çalışıyor.Ekran kartı haricinde konuşuyorum. Genelde indirmiyoruz. Güncel çekirdek zaten donanımı kullandrmak için yetiyor. Eğer gerekirse bazı dağıtımlar paket olarak sağlıyor. Çok nadiren açık kaynak üstünden derlemek zorunda kalıyoruz ama o da son kullanıcı dostu değil.
Muhtemelen Windows üstünden kaldıramadığı Edge ile bu mesajı attı![]()
Wartz
Başarılı
- Makaleler
- 5
Ben Brave'i öneririm. Edge biraz beni garip hissettiriyor.Linç yiyeceğim ama Edge'ı seviyorum ya. Güzel. uBlock Origin mis gibi hala çalışıyor.
- Makaleler
- 14
Windows ve Chromium tarayıcı kullanmak zorunda olsam, Chrome yerine Edge kullanırım diyen Kerem'in bana yaşattığı şoktan sonra bir şey diyemiyorum. Edge benim çok sinirlerimi bozuyor.Linç yiyeceğim ama Edge'ı seviyorum ya. Güzel. uBlock Origin mis gibi hala çalışıyor.
Oyun konusuna gelince: Steam Proton ve Wine gibi çözümler var. Bu çözümler sayesinde normalde Linux'de çalışmayan oyunları oynayabiliyoruz. (Riot oyunları gibi özellikle engelleyenler hariç.)Arkadaşlar. Merak ediyorum neden Linux kullanıyorsunuz? Oyun özelliği çok kısıtlı ve bazı programlar çalışmıyor. Kullanma nedeniniz nedir? Beni yanlış anlamayın ben burada Linux'u kötülemeye çalışmıyorum. Sadece merak ediyorum.
Wartz
Başarılı
- Makaleler
- 5
Şöyle bir şey duymuştum. Linux'ta hile yapmak daha kolay diye Linux desteği sunmuyor çoğu oyun. Bu doğru mu?Oyun konusuna gelince: Steam Proton ve Wine gibi çözümler var. Bu çözümler sayesinde normalde Linux'de çalışmayan oyunları oynayabiliyoruz. (Riot oyunları gibi özellikle engelleyenler hariç.)
- Makaleler
- 14
Daha çok uğraşmak istemedikleri veya amatör kaldıkları için Linux desteği sunamıyorlar gibime geliyor.Şöyle bir şey duymuştum. Linux'ta hile yapmak daha kolay diye Linux desteği sunmuyor çoğu oyun. Bu doğru mu?
Kanuni Jedi Suleyman
Yetkin
1) Özgürlük ve Denetim: Sistemin her köşesini kendim belirliyorum. Ne kurulacak, ne çalışacak, ne toplanacak hepsi benim elimde. Kendi sistemimin efendisiyim.
2) Açık Kaynak: Kullandığım her şeyin kaynağı elimde. Gizli arka kapılar, veri toplayan servisler yok. Kod ortada, isteyen inceler.
3) Performans ve Verimlilik: Aynı donanımda Linux, Windows’a göre daha hafif ve hızlı çalışıyor. Özellikle eski veya orta seviye sistemlerde ciddi fark var.
4) Güncellemelerin Kontrolü Bende: "Bilgisayar kapanırken 37 güncelleme yapılıyor" saçmalığı yok. Ne zaman neyi güncelleyeceğime ben karar veriyorum.
5) Topluluk ve Destek: Sorun yaşarsam foruma, Reddit'e, Discord'a yazıyorum. Saatler içinde çözüm geliyor. Kimse bana “bilgisayarı kapat aç” demiyor.
6) Geliştirici Dostu: Terminal, paket yöneticileri, script yazımı, araçlar... Yazılım geliştirme için Linux açık ara en verimli ortam.
7) Kişiselleştirme: Masaüstü ortamından tema rengine kadar her şeyi özelleştirebiliyorum. Minimal bir sistem istiyorsam da, görsel şov istiyorsam da elimden gelen var.
8) Virüssüz ve Güvenli: Antivirüsle uğraşmak yok. Yapı itibariyle daha güvenli, kötü amaçlı yazılımlara karşı çok daha dayanıklı.
9) Paket Depoları ve Yazılım Yönetimi: Bir terminal komutuyla her şey kurulabiliyor. Snap, Flatpak, AppImage gibi modern çözümlerle her uygulama elimizin altında.
10) Felsefe: Linux sadece bir işletim sistemi değil, aynı zamanda bir duruş. Tüketici olmaktan çıkıp üretici olmaya yöneltiyor.
2) Açık Kaynak: Kullandığım her şeyin kaynağı elimde. Gizli arka kapılar, veri toplayan servisler yok. Kod ortada, isteyen inceler.
3) Performans ve Verimlilik: Aynı donanımda Linux, Windows’a göre daha hafif ve hızlı çalışıyor. Özellikle eski veya orta seviye sistemlerde ciddi fark var.
4) Güncellemelerin Kontrolü Bende: "Bilgisayar kapanırken 37 güncelleme yapılıyor" saçmalığı yok. Ne zaman neyi güncelleyeceğime ben karar veriyorum.
5) Topluluk ve Destek: Sorun yaşarsam foruma, Reddit'e, Discord'a yazıyorum. Saatler içinde çözüm geliyor. Kimse bana “bilgisayarı kapat aç” demiyor.
6) Geliştirici Dostu: Terminal, paket yöneticileri, script yazımı, araçlar... Yazılım geliştirme için Linux açık ara en verimli ortam.
7) Kişiselleştirme: Masaüstü ortamından tema rengine kadar her şeyi özelleştirebiliyorum. Minimal bir sistem istiyorsam da, görsel şov istiyorsam da elimden gelen var.
8) Virüssüz ve Güvenli: Antivirüsle uğraşmak yok. Yapı itibariyle daha güvenli, kötü amaçlı yazılımlara karşı çok daha dayanıklı.
9) Paket Depoları ve Yazılım Yönetimi: Bir terminal komutuyla her şey kurulabiliyor. Snap, Flatpak, AppImage gibi modern çözümlerle her uygulama elimizin altında.
10) Felsefe: Linux sadece bir işletim sistemi değil, aynı zamanda bir duruş. Tüketici olmaktan çıkıp üretici olmaya yöneltiyor.
Arkadaşlar. Merak ediyorum neden Linux kullanıyorsunuz? Oyun özelliği çok kısıtlı ve bazı programlar çalışmıyor. Kullanma nedeniniz nedir? Beni yanlış anlamayın ben burada Linux'u kötülemeye çalışmıyorum. Sadece merak ediyorum.
Diğer bilgisayarımda var. Sevdiğim yanlarını saymam gerekirse;
Düşük bellek ve kaynak tüketimiyle dizüstünde daha uzun süre kullanabiliyorum.
Özelleştirilebilir grafik arayüzü var.
Uygulama ve program yüklemesi alışırsan çok daha kolay, hele ki terminalde yükleyebilme durumu bir süre sonra Windows'ta çok aradığım bir şeye dönüşüyor.
LibreOffice gibi programlar ücretsiz. Bu tabii Windows'ta da kullanılabilir ama Linux ile yüklü geliyor. Word programını paranla süresiz olarak satın bile alamıyorsun artık.
Eski bir bilgisayarın varsa çalıştırabilirsin. Yiğenimin bilgisayarı artık hiçbir şekilde Windows 10 kaldıramıyordu bizde Linux yükleyip normal çalışan bir bilgisayar haline getirdik.
Benim sevmediğim veya sana hoş gelmeyecek yanları;
Windows'ta kullandığın her uygulamanın bir dengini bulamayacaksın.
Bazı ekran kartı ve donanım sürücülerini bulmakta zorlanabilirsin veya hiç olmayabilirler.
Wine biraz sorunlu çalışabilir. Karşılaşabilir misin bilmiyorum ama bazı sorunlar saç baş yoldurabilir.
Bazı kod düzenleyicileri ve IDE'ler sorunlu çalışıyorlar. Bir sürü ayarı değiştirmen gerekecek ve uygun bir ayar bulman zaman alacak.
Ben Windows 10 desteği kesildikten sonra tamamen Linux'a geçmeyi planlıyorum. Windows recall gibi salakça bir uygulamayı getirmeye çalışmaları her ne kadar kapatılabilir bile olsa beni Windows 11'den uzak tutuyor.
Arkadaşlar. Merak ediyorum neden Linux kullanıyorsunuz? Oyun özelliği çok kısıtlı ve bazı programlar çalışmıyor. Kullanma nedeniniz nedir? Beni yanlış anlamayın ben burada Linux'u kötülemeye çalışmıyorum. Sadece merak ediyorum.
Kontrolün tamamen elimde olması.
Seçeneklerin bol olması ve bloat olmaması.
Hızlı ve sağlam paketlerin olması.
Oyun özelliği Windows'la aynı (hatta AMD isen daha iyi)
Kısıtlama yok Windows 11 gibi.
Gereksiz özellikler yok.
Her şeyi ellerimle yapıyorum.